Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament

VI Setmana de la Cooperació a la UAB. Àfrica, reptes d'avui

De l'11 al 15 d'abril, l'Àrea de Cooperació de la FAS, ha organitzat la VI Setmana de la Cooperació a la UAB. Enguany, les ponències, tallers i cinefòrums s'han centrat en la reflexió i debat sobre els reptes del desenvolupament de l'Àfrica Subsahariana. S'ha comptat amb la presència d’experts africanistes catalans i africans, fet que ha permès entendre millor la diversitat del continent i els reptes que té de cara al futur, en diferents aspectes com els conflictes armats, la salut, la cooperació, els valors, la imatge que tenim, els nous actors internacionals... La setmana, seguida per més de 180 persones repartides en les més de 20 activitats programades, ha permès als estudiants i assistents, conèixer i informar-se sobre qüestions que no acostumen a sortir als mitjans de comunicació o bé que hi surten de forma esbiaixada.

VI Setmana de la Cooperació a la UAB
Activitats de la Campanya RobaNeta UAB dins la VI Setmana de la Cooperació

Els voluntaris de cooperació i medi ambient de la FAS han participat a la VI Setmana de Cooperació de la UAB amb un Mercat d’Intercanvi. L’objectiu de l'activitat és donar una segona oportunitat als objectes que ja no utilitzem, volem, o no ens van bé... i en comptes de llençar-los, s'exposen en un espai comú, que permeti a la gent veure’ls, i poder bescanviar-los. La participació i interès dels estudiants va permetre fer múltiples intercanvis i que es difongués la Campanya Roba Neta UAB. A més, com a alternativa al consum, i concretament el consum de roba, es va fer un Taller de Transformació de Roba per fomentar arranjament, modificació i/o creació de peces de roba, en comptes de comprar-les en establiments que no respecten els drets laborals dels treballadors.

Activitats Voluntaris

La UAB dóna suport a l'ensenyament plurilingüe a l'Argentina

En el marc del projecte de “Llengües  aborígens i ensenyament plurilingüe: diagnòstic de la situació i formació de docents indígenes al Chaco (Argentina)” el Grup de Recerca sobre Ensenyament i Interacció Plurilingüe de la UAB (GREIP) col·labora amb el Centro de Investigación y Formación docente para la Modalidad Aborígen (CIFMA) amb la intenció de capacitar els docents indígenes per introduir les llengües minoritàries en l'ensenyament oficial. La primera fase és de diagnòstic de la situació de l’ensenyament de les llengües indígenes (qom, wichí i mocoví). Els beneficiaris del projecte són els infants de les comunitats indígenes, els professors del CIFMA i els seus estudiants, en tant que participen en el disseny i la implementació del Pla de capacitació i acompanyament professional en educació plurilingüe i alfabetització bilingüe.

Exposició "El Patrimoni Històric de Tlemcén"

El Departament de Prehistòria de la UAB (SAPPO) i la Universitat de Tlemcen (Algèria) us conviden a l'exposició: "El Patrimoni Històric de Tlemcén", fruit del projecte de cooperació finançat pel Fons de Solidaritat de la FAS i emmarcat en el programa PAU de la Xarxa Vives Universitats. L’exposició serà al hall de la facultat de lletres entre del 9 al 13 de maig. La wilaya de Tlemcén està siutada a l'oest algerià, una zona privilegiada del Magrib. La seva orografia i climatologia, han permès el moviment de grups  humans en totes direccions, configurant-ne un corredor natural. Els animals, humans, plantes, productes d'intercanvi, idees, innovacions tecnològiques i culturals, que han passat per la regió, hi han deixat emprempta en forma de patrimoni històric. L’exposició pretén donar una visió de quin és aquest patrimoni a través d’introduir-nos a la història de la regió.

Tlemcén

La UAB present al V Congreso Universidad y Cooperación al Desarrollo

La Red Andaluza de Cooperación Universitaria al Desarrollo va organitzar el V Congreso Universidad y Cooperación al Desarrollo del 6 al 8 dabril a Cádiz. La UAB va tenir força presència al congrés, per exemple, el professor de Relacions Internacionals Rafael Grassa i la directora de la Fundació Autònoma Solidària Begoña Navarrete, han format part del Comitè Científic; per altra banda, també s’han presentat ponències per part de PDI vinculats a la UAB com són en David Rodríguez, Isabel Ruiz i Teresa Velázquez. Per part de la FAS, tant la seva directora com el responsable de cooperació, Jordi Prat, van presentar la comunicació "Reflexión sobre la práctica de la cooperación universitaria con Angola: intereses mutuos y retos compartidos " i els voluntaris de cooperació van presentar el pòster de la campanya realitzada el curs 2009-10.

V Congreso Cooperación Cadiz
Voluntaris de la FAS al Congrés de Cooperació de Cádiz

Entre el 6 i 8 d’abril, voluntaris de cooperació de la FAS van participar en el V Congreso de Universidades y Cooperación al Desarrollo a Cádiz. Aquest va permetre als voluntaris formar-se en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament gràcies a les múltiples ponències i taules rodones que es van dur a terme al llarg del congrés. Paral·lelament, van presentar un pòster sobre la campanya Desperta amb Cafè Just a la UAB, que va ser realitzada al llarg del curs 2009-10 i que va servir per recollir més de 1.700 firmes individuals i l’adhesió de més de 30 col·lectius perquè als bars i restaurants de la universitat hi hagi cafè de comerç just. L'acollida del pòster entre els assitents va ser molt positiva i va permetre establir contactes amb altres estudiants per mirar de traslladar la iniciativa a altres universitats. Actualment, la UAB està estudiant com implantar el cafè de comerç just a tots els serveis de restauració del campus.

Voluntaris Cooperaicó a Cadis

Altres informacions

Presentació de l’informe europeu del desenvolupament: el proper 13 de maig, a les 17h, l’ Oficina del Parlament Europeu acollirà l'acte de presentació del European Development Report 2010, organitzat per l'Institut Universitari d'Estudis Europeus, a través del seu Màster en Polítiques Europees de Cooperació Internacional al Desenvolupament. L’acte anirà a càrrec de la Dra. Giorgia Giovannetti, de l'Institut Universitari Europeu de Florència i directora de l’informe. El document d’enguany té per títol “La protecció social per al desenvolupament inclusiu” i se centra en la pobresa i la protecció social als països subsaharians. L'acte és d'assistència lliure, però cal prèvia confirmació activitats.eurocoop@iuee.eu.

Oberta una nova convocatòria del PCI-AECID: fins al proper dia 9 de juny es poden presentar propostes de projectes a finançar en el marc del Programa de Cooperación Interuniversitaria de l’AECID. El PCI és un instrument de la cooperació espanyola al desenvolupament pensat específicament per a reforçar les relacions entre centres d’educació superior espanyoles i dels països del sud i per enfortir les capacitats institucionals i científiques de les universitats d’aquells països. En concret es poden presentar projectes de cooperació universitària amb tots els països d’Iberoamèrica, set d’Àfrica i 1 d’Àsia. El tipus de projectes poden ser accions preparatòries o bé accions d’enfortiment cienífic i institucional.

Alerta 2011! sobre conflictes, drets humans i pau &i Anuari 2011 de Processos de Pau: l'Escola de Cultura de Pau de la UAB presenta el seu informe Alerta 2011! sobre conflictes, drets humans i pau, on s’analitzen set oportunitats de pau al reunir, segons l’informe, les condicions per avançar substancialment cap a la pau durant el 2011. En aquest informe, s’analitzen els 30 conflictes armats registrats durant el 2010 com també les tendències globals en relació a crisis sociopolítiques, processos de pau, crisis humanitàries, drets humans i gènere. ECP va presentar també, l'Anuari 2011 de Processos de Pau, on s’analitzen totes les negociacions obertes de pau i més concretament, es descriuen els avenços i els retrocessos de 55 casos, tant de negociacions en contextos de conflicte armat com de tensió sociopolítica.

Beques de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona 2011-12 : la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona convoca per al 2011-2012 quatre Beques de col·laboració a la seu de Barcelona i d’una per a la Delegació de la Diputació de Barcelona a Brussel·les, amb l’objectiu de contribuir al perfeccionament docent i oferir una primera experiència professional als titulats universitaris. Les beques es convoquen en els àmbits següents: Direcció de Relacions Internacionals; Cooperació Internacional al Desenvolupament; Observatori de la Cooperació Descentralitzada Local (OCD) Unió Europea-Amèrica Llatina (UE-AL); Cooperació europea; Delegació a Brussel·les. Les candidatures, s’hauran de presentar abans del 16 de maig de 2011. Consulta les bases.

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".