Impacto del modelo alimentario actual

Ayer vivimos un día intenso en la UAB. Se realizó una charla, llevada a cabo por la activista e investigadora de movimientos políticos y alimentarios, Esther Vivas, quien nos explicó un poco sobre los impactos que se están produciendo en la actualidad por la mala distribución alimentaria que se lleva a cabo en el mundo. También nos informó sobre el comercio justo y el comercio responsable y sobre mas temas que apoyan nuestra iniciativa. Hay que decir que fue una experiencia más para añadir a nuestro inventario, que asistió mucha más gente de la que se esperaba y que eso nos permitió confirmar que nuestro objetivo nos afecta a todos pues nos interesa por igual lograr un sistema más justo. Al final de la sesión enriquecedora que nos aportó con entusiasmo nuestra colaboradora, ofrecimos una comida que aunque no fue a la carta si fue un buen almuerzo, y que consistió en fruta y verdura que fuimos a recoger a los mercados porque la iban a tirar debido a que estéticamente no era vendible o a que se había pasado, y que en cambio, estaba buena.
Con todo, se demostró que simplemente con un poco de alegría, una pizca de cooperación, una cucharada de iniciativa y una buena cazuela, habrá comida para cualquiera, siempre y cuando lo hagamos entre todos.

 

St. Jordi!

Per Sant Jordi vam participar en la “Fira de Sant Jordi” que organitzava l’ETC!! Vam repartir el nostre regalet de Sant Jordi, Miniguies:  Stop al Malbaratament Alimentari!

 

També vam difondre la campanya, recollir signatures i CARMANYOLES MENJA JUST!!

Si encara no tens la teva carmanyola Menja Just o vols apendre nous mètodes per reduir el teu malbaratament alimentari amb les nostres Miniguies no ho dubtis ni un moment i passa’t per la FAS i pregunta per la campanya Menja Just!!

Brasil en… creixement??

Valentia, coratge, esperança, amor per la seva terra i per la seva gent.

Això és el que mou a en Iury i la Ivanei fins a terres catalanes. Deixant família i amics per viatjar i explicar-nos un missatge que ve de casa seva. Què busquen?? Doncs una cosa ben senzilla de realitzar per part nostra: Pressió internacional i difusió de la seva situació. http://mabnacional.org.br/

“Brasil està creixent”, “estem davant d’una nova superpotència”, “el seu PIB no para d’augmentar”… aquests són els missatges que ens arriben aquí a través dels mass media…

Però…

  • Saquejar els recursos naturals que hi ha a l’Amazones, no genera cap benefici real als basilians.
  • Treure camperols de les seves terres a la força per tal de fer agrocombustibles, no és desenvolupament.
  • Dominar els rius per transformar-los en autentiques autopistes per on circuli la soja i la canya de sucre, no millora les condicions de vida de la gent que viu a la vora del riu.
  • Inundar les zones més fèrtils, construint una presa, per generar energia elèctrica utilitzada per l’exportació, no genera sobirania alimentaria.
  • Tallar rius no deixa circular la flora i fauna tant rica del Brasil.
  • Finançar grans represes per tal de generar energia i poder especular amb ella a la Borsa, com fa el Banc Santander, no ajuda a l’economia local.

Preguntem-nos doncs, si Brasil està millor, si s’està desenvolupant i qui són els que sí guanyen beneficis amb tot això.

Com ens deia l’Ivanei i en Iury, plantegem-nos quin és el model de societat i model de producció / consum que volem.

Conferència sobre la DESTRUCCIÓ DEL RIU AMAZONES!

Pròxim dijous 22 de març a les 14 hores a l’aula 9 de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia,

“QUINS SON ELS IMPACTES SOCIALS, AMBIENTALS I ALIMENTARIS DE LES REPRESES?”

Conferència a càrrec dels membres del Movimiento de Afectados/as por las Represas en Brasil (www.mabnacional.org.br):

- Ivanei Maria Farina Dalla Costa

- Iury Charles Paulino Bezerra


Amb la col·laboració de Setem i l’Observatori del Deute en la Globalització.

CARTELL_amazonia_MAB

1 Març anem a Lletres i Educació!

Aquest dijous anem a explicar la campanya a la gent que freqüenta el bar de Lletres i el de Educació!
Els invitarem a que s’adhereixin a la nostra campanya signant el manifest. Esperem recollir força signatures.

Hi haurà xapes de la campanya, ja veureu què xules han quedat!

Manifest de la campanya

MANIFEST DE LA CAMPANYA “Menja Just a la UAB”

Stop al malbaratament alimentari!!

El dret a l’alimentació garanteix l’accés de forma regular i permanent a una alimentació suficient en quantitat i en qualitat, així com als mitjans necessaris per produir-la.

El model alimentari actual, en canvi, demostra la seva incapacitat per a resoldre els problemes de seguretat i sobirania alimentària. La FAO calcula que es perd un terç del menjar produït arreu del món. A Europa 89 milions de tones d’aliments són llençades sistemàticament per l’agroindústria, la distribució, la restauració i les llars cada any. A Catalunya són més de 260.000 tones les que es malbaraten anualment i a la UAB llencem uns 490 kg/dia d’aliments que es podien haver consumit.

Al mateix temps, la fam afecta actualment a més de mil milions de persones i a Catalunya més d’un milió tenen problemes per accedir a una dieta suficient i equilibrada, mentre que un terç de la població del primer món té problemes d’obesitat.

Els estatuts de la UAB s’inspiren en “els principis de llibertat, democràcia, justícia, igualtat i solidaritat”. Aquests principis tenen “la finalitat de posar en pràctica noves estratègies destinades a construir, des de l’àmbit universitari, una societat més justa que respongui amb més eficàcia als nous reptes socials i a conceptes com els de responsabilitat social corporativa, desenvolupament sostenible o compromís èticament responsable”. Per tant, “s’haurien d’encaminar a les empreses i persones físiques que tenen relacions comercials amb la UAB, de manera que el compromís ètic que la UAB consagra en la seva organització també tingui cabuda en l’organització interna de les empreses proveïdores de la universitat i en les seves relacions amb empreses subcontractistes i proveïdores, tant del nostre país com d’altres països en vies de desenvolupament”.

En aquest context, com a membres de la comunitat universitària volem reivindicar el dret a l’alimentació justa i responsable. Creiem que la UAB pot contribuir-hi reduint el malbaratament alimentari en els seus campus. Demanem doncs, que la UAB:

• Promogui campanyes per tal de conscienciar i prevenir el malbaratament alimentari a títol individual.
• Inclogui requeriments en els concursos per a l’adjudicació del servei de menjador i clàusules en els contractes del serveis de restauració orientats a la reducció del malbaratament alimentari.
• Estudiï com oferir un servei on les quantitats de menjar i el seu cost siguin proporcionals.
• Transfereixi els excedents alimentaris de la UAB i de les seves empreses concessionàries a entitats d’acció social de l’entorn més proper, perquè, d’una manera transitòria, puguem denunciar la injustícia de la fam al nostre país

Per tal que la reducció del malbaratament alimentari sigui un èxit, ens cal l’adhesió del màxim de persones i col•lectius de la UAB que donin suport a aquesta demanda.

 

Grup de Voluntaris de Cooperació i Medi Ambient

Fundació Autònoma Solidària

Caracterització de residus a la plaça cívica!

 

El pròxim dia 8 de febrer, l’oficina de Medi Ambient de la UAB fa una caracterització de tots els residus orgànics generats durant el dia abans, per tal d’estudiar el malbaratament a la nostra universitat.

Aprofitant la vinentessa els hem demanat que ho facin a la Plaça Cívica per donar més visibilitat a la problemàtica.

A més a més, els voluntaris de la campanya, farem la presentació oficial del manifest contra el malbaratament alimentari a la UAB i començarem la recollida de signatures per tal de demanar al rectorat que posi mesures per evitar les tonelades d’aliments que es llencen diariament.

Us animem a venir :)

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.