Mosquito Alert ajuda a detectar el mosquit tigre a cada cop més llocs d’Espanya

7 d'octubre 2016

Un nou estudi en el que hi participa la plataforma Mosquito Alert del CREAF fa públic un mapa amb l’expansió del mosquit tigre per la costa oriental espanyola. Les províncies d’Osca, Cadis i Lleida són les noves incorporacions a l’àrea invadida per aquest insecte. 

Mapa de les províncies afectades pel mosquit tigre, en vermell les incorporades el 2015.

Mapa de les províncies afectades pel mosquit tigre, en vermell les incorporades el 2015.

El mosquit tigre (Aedes albopictus) ja ha colonitzat tota la costa de l’est de la península Ibèrica i s’està estenent cap a l’interior, en províncies com Lleida i Osca. A més, ja ha fet el salt fins i tot cap a totes les Illes Balears, i gairebé a tota la costa andalusa. Això s’ha pogut observar a partir de l’estudi liderat per Francisco Collantes, de la Universitat de Múrcia, i que ha utilitzat dades generades per la ciutadania a través de la plataforma Mosquito Alert, coordinada pel CREAF i el CEAB-CSIC amb l’impuls de l’Obra Social “la Caixa”.

El mapa, que fa referència al 2015 i és el més actual de la distribució del mosquit tigre a Espanya, mostra com aquest invertebrat s’assenta en llocs on ja hi era el 2014 i n’està arribant a de nous. Una de les claus d’aquesta expansió és les facilitats que els humans ofereixen amb les vies de comunicació i mitjans de transport. Un fet preocupant és que sembla que el mosquit està començant a establir-se en territoris aparentment massa freds, com les províncies de Lleida i Osca, i zones properes al Pirineu. També s’ha confirmat que Formentera també ha estat la darrera illa balear on s’ha vist aquest insecte.

Per saber-ne més detalls podeu consultar la web de Mosquito Alert.

, , , ,

CREAF
El CREAF és un centre de recerca que genera coneixements i solucions innovadores en ecologia terrestre per ajudar a la societat a mitigar els efectes del Canvi Global, a crear plans d'adaptació i a augmentar la capacitat de resiliència dels ecosistemes naturals.
Articles relacionats
Últims dies per enviar els ‘abstracts’ per a la conferència final del BeWater
12 de desembre 2016CREAF
La pèrdua de carboni del sòl pot accelerar el canvi climàtic
1 de desembre 2016Albert Naya i Díaz
Empoderar les dones ens farà més capaços d’afrontar el canvi global
29 de novembre 2016Albert Naya i Díaz
, ,
Resum de la Jornada sobre el paper del sòl en la conservació
25 de novembre 2016J.Luis Ordóñez
El CREAF participa a la IX Trobada d’Estudiosos del Montseny
18 de novembre 2016Albert Naya i Díaz

Follow CREAF on: