Detectada una nova espècie invasora de mosquit gràcies a Mosquito Alert

7 d'agost 2018

Aedes japonicus és un mosquit provinent d’Àsia amb potencial per transmetre malalties com el virus del Nil Occidental. S’ha detectat recentment a Astúries gràcies a unes fotografies enviades per un usuari de Mosquito Alert a principis de juny.

Aedes-japonicus

Aedes japonicus. Foto: ECDC

Un cop més la ciència ciutadana es revela com una eina útil i necessària per fer front als nous reptes que ciència i societat afronten conjuntament. La plataforma de participació ciutadana Mosquito Alert ha estat l’encarregada de detectar per primera vegada a la península Ibèrica la presència del mosquit asiàtic Aedes japonicus. És el tercer mosquit invasor del gènere Aedes —després del mosquit tigre, Aedes albopictus, i del mosquit de la febre groga, Aedes aegypti— que es detecta aquí. Aquest nouvingut, s’ha trobat concretament en una àrea relativament àmplia d’Astúries, gràcies a les fotografies que un usuari va enviar a Mosquito Alert i les posteriors verificacions sobre el terreny que l’equip entomològic del projecte va fer durant el juliol.

Tot i que la invasió de moment és reduïda i molt localitzada preocupa, ja que aquest mosquit, com els seus parents, té la capacitat de transmetre malalties com el virus del Nil Occidental, el dengue o Chikungunya. Tanmateix, les autoritats expliquen que en aquest moment el risc que aquest mosquit pugui transmetre malalties aquí és molt baix. L’Aedes japonicus es diferencia del mosquit tigre perquè és de color marronós, lleugerament més gros i les ratlles del tòrax són daurades, i no blanques. A més, és menys urbà i menys agressiu i resisteix millor els climes freds.

Aedes-japonicus1

Fotos d’un exemplar d’Aedes japonicus capturat al lloc de la inspecció. Foto: Roger Eritja

Podeu llegir tota la informació en aquesta entrada del blog de Mosquito Alert.

, , , , , ,

Albert Naya i Díaz
Fascinat per la singularitat de la nostra Terra, he estat recentment viatger per necessitat, i abans aprenent de professor de Ciències d’institut per vocació. I encara abans, quatre anys de Biologia Ambiental (2010-14) i quatre més de Periodisme (2006-10), sempre a la UAB, que m’han servit per ser tècnic en comunicació al CREAF des del 2 de desembre de 2015.
Articles relacionats
, ,
Els boscos que emmagatzemen més carboni també tenen més biodiversitat
3 d'octubre 2018Anna Ramon Revilla
,
Plantes cada cop més altes estan prenent el control de les regions àrtiques
27 de setembre 2018CREAF
, ,
El CREAF més a prop de les escoles gràcies a l’Escolab
24 de setembre 2018CREAF
L’observació de la terra es posa al servei de les smart cities
24 de setembre 2018Anna Ramon Revilla
Els ecòlegs forestals preveuen un quart any consecutiu d’afectacions severes per processionària als boscos
20 de setembre 2018Verónica Couto Antelo

Follow CREAF on: