| Núm. 100 - Juny de 2022

NOTícieS

BIODIVERSITAT

 

Els animals i les plantes endèmiques són úniques de cada regió

24 de maig de 2022

De la mateixa manera que Michelangelo només va pintar una Capella Sixtina i la va localitzar al Vaticà, la natura ha promogut espècies de flora i fauna úniques, especials, que només habiten en un lloc de tot el món. Se les coneix com endemismes i el tritó del Montseny, la sargantana de les Pitiüses o la Sèseli del Cap de Creus en són exemples.

+ INFO
BIODIVERSITAT

Els arbres són la solució, també a l’escola!

31 de maig de 2022

El CREAF i l’Àrea Metropolitana de Barcelona van posar en marxa una enquesta al sector educatiu que van respondre més de 100 mestres. Volíem entendre per què les escoles no feien més classes a l’aire lliure. La consulta va formar part del projecte europeu CLEARING HOUSE i, segons les persones que van respondre, el problema més comú era la manca de verd: els patis de les escoles no tenen prou verd ni son acollidors per fer-hi classes i la zona verda més propera a l’escola en molts casos és a 30 minuts, fet que fa inviable anar-hi amb assiduïtat

Entrem en una segona fase del procés d'indentificació de quin és el problema del vincle amb el verd i obrim una nova enquesta per al professorat, ens ajudes?

+ INFO
CANVI GLOBAL

Vine i aprèn com la ciència ciutadana pot ajudar a les escoles a entendre i sumar-se en la lluita contra el canvi climàtic

JORNADA PRESENCIAL 15 de juny de 2022

El ritme de la natura o fenologia són els canvis que pateixen les plantes i els animals cada estació i que estan íntimament lligats al clima. En són un exemple la sortida de les fulles, la floració i la migració dels ocells. Les escoles són un col·lectiu que pot aprendre molt d'aquestes observacions i treballar alhora amb la ciència per fer un traspàs de la informació.

En parlarem en una jornada de 10 a 13 h el proper dimecres a través de l'aprenentatge que ens ha aportat el projecte RitmeNatura. Ens acompanyes?

+ VULL VENIR
CANVI GLOBAL

La mort dels boscos, nou llibre de Francisco Lloret

9 de juny de 2022

Des de fa uns anys se succeeixen episodis de mort sobtada i generalitzada d’arbres a boscos de tot el món. Què hi ha darrera d’aquest fenomen? La comunitat científica afirma que estem en un estat d’alerta davant de profundes transformacions als boscos. Francisco Lloret, investigador del CREAF i catedràtic d’ecologia d ela UAB és autor d’un nou llibre titulat “La mort dels arbres” publicat amb l’editorial ARPA que recorre alguns dels boscos més importants d’Amèrica del Nord, Patagònia, Europa i Àfrica, posant especial atenció en casos espanyols com les suredes de Cadis, els savinars de Doñana, les pinedes del Sistema Ibèric, les serres de Llevant o les avetoses dels Pirineus.

+ INFO
CANVI GLOBAL

Cinc solucions per restaurar la terra

16 de maig de 2022

Els darrers resultats de l’IPCC presenten un futur cada cop més àrid per a la Mediterrània, amb menys pluja i onades de calor més freqüents i llargues. Per aquest motiu, les Nacions Unides han posat el focus en les mesures que cal prendre per combatre la degradació del sòl, la desertificació, gestionar de manera efectiva i sostenible la nostra aigua i cuidar la terra per evitar que s’erosioni. Sota el lema ‘Land. Life. Legacy: From scarcity to prosperity’ la setmana del 9 al 20 de maig va celebrar-se la quinzena COP de la Convenció per Combatre la Desertificació i s’organitzen diverses sessions per entendre i encarar aquesta crisi. Que s’està fent al respecte a Espanya? Per què necessitem un sòl sa? 

+ INFO

uneix-te

TÈCNIC/A DE CAMP

Necessitem una persona amb titulació relacionada amb l'ecologia i experiència acreditada en treball de camp (idealment al voltant de la fauna salvatge i/o els programes de seguiment). Treballarà en un projecte sobre el peix zebra i la sequera finançat per la National Geographic Society.

+ INFO

TÈCNIC/A PROGRAMA "PRIMERA EXPERIÈNCIA"

El CREAF precisa incorporar quatre persones joves menors de 30 anys amb titulació universitària o de formació professional, per a formar part dels Departaments de Comunicació, Informàtica i Administració.

+ INFO

AGENDA

DIVENDRES 10 DE JUNY
12:00 h

Ratpenats al Delta de l’Ebre, una base per trobar l’equilibri entre l’ecosistema natural i l’agricultura

Virtual

INSCRIU-TE

DILLUNS 13 DE JUNY
12:00 h

CREAFTalks Isabelle Laforest-Lapointe: "Host-microbe interactions: who runs the show?"

Sala Graus II, Universitat Autònoma de Barcelona, Spain & Zoom.

INSCRIU-TE

DILLUNS 13 DE JUNY
12:00 h

Interreg Europe PROGRESS: Final Project Meeting - Phase 1

Royal Marine Hotel, Dublin.

INSCRIU-TE

DILLUNS 13 DE JUNY

123rd OGC Member Meeting

Hotel Meliá Barajas, Avenida de Logroño 305, Madrid.

MÉS INFO

DIMARTS 14 DE JUNY

Alternet Conference 2022. Transformative Changes for Biodiversity and Health

Ghent, Belgium.

MÉS INFO

DIMECRES 15 DE JUNY
14:30 - 15:30

La importància de la comunicació en la ciència

Virtual

INSCRIU-TE

DIVENDRES 17 DE JUNY
DIUMENGE 23 OCTUBRE
8:00 - 18:00

Cursos presenciales de agricultura regenerativa

Mas Planeses, Sant Ferriol, La Garrotxa (Girona)

INSCRIU-TE

DIMECRES 21 DE JUNY
17:30 h

Saps què són les Solucions Basades en la Natura? Taller de co-creació per col·legis professionals!

CitiLab de Cornellà de Llobregat

INSCRIU-TE

MÉS NOTÍCIES

TARDES DE FUTBOLÍ

Ens hauríem de fer grans…

+ INFO

CANVI GLOBAL

Joan Pino, director del CREAF, nou membre del CADS

+ INFO

ESPECIAL

Nou cicle de seminaris #cafèPrismàtic sobre biodiversitat i gestió

+ INFO

CANVI GLOBAL

El canvi climàtic amenaça els bolets del Pirineu

+ INFO

ECOLOGIA FORESTAL

Com prevenir incendis forestals a les urbanitzacions

+ INFO

ECOLOGIA FORESTAL

L’eruga del boix torna a l’acció

+ INFO

CANVI GLOBAL

Com actuem davant la desforestació dels boscos tropicals primaris?

+ INFO

CANVI GLOBAL

Exocat crida a la ciutadania a buscar espècies invasores arreu de Catalunya

+ INFO

vist a xarxes

Ingredientes esenciales de los suelos vivos

Los #suelos albergan el 25% de la #biodiversidad de todo el mundo y más del 40% de los organismos vivos de los ecosistemas terrestres están asociados a ellos 🦠🌱🐮

Endemismes a casa!

Mireu qui tenim aquí! La *Podarcis pityusensis* és una #sargantana endèmica de les illes Pitiüses (#Eivissa, #Formentera i voltant) 🦎🏝️ Viu a les parets de pedra seca tan típiques de la #Mediterrània, però es troba en perill per una serp invasora 🐍 L'estudia l'@OriolLG ✨

Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Flickr

www.creaf.cat | blog.creaf.cat