Search

El CREAF i Planeses reben Acció Climática a la seva finca d’agricultura regenerativa

En un esforç per comprendre i recolzar les pràctiques agrícoles sostenibles, el CREAF va rebre recentment representants del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya a la seva finca d’agricultura regenerativa Planeses. Durant la visita van estar-hi presents Anna Sanitjas, Directora General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi; Elisabet Sanchez, Directora dels Serveis Territorials a Girona; Enric Vadell, Subdirector General de Boscos; i Oriol Anson, Secretari d’Agenda Rural. La finalitat de la seva visita era obtenir una comprensió directa del projecte i els resultats d’aquest tipus d’agricultura, implementada a la finca durant l’última dècada. A la finca els van rebre Marc Gràcia, investigador del CREAF, Maria Josep Broncano, tècnica del CREAF, Javier Retana, investigador del CREAF i professor de la UAB, i Joan Pino, director del CREAF.

La finalitat de la seva visita era obtenir una comprensió directa del projecte i els resultats d'aquest tipus d'agricultura, implementada a la finca durant l'última dècada.

L’agricultura regenerativa es defineix com un conjunt de pràctiques agrícoles destinades a millorar la salut del sòl, augmentar la biodiversitat i contribuir a la mitigació del canvi climàtic. Es considera una opció crucial per abordar els desafiaments actuals i futurs a la regió mediterrània en el context de la crisi climàtica perquè és capaç de retenir més aigua al sòl i de segrestar més carboni.

Durant la visita, els representants van recórrer les diverses seccions de la finca, des de les àrees de pastures fins als boscos gestionats i l’horta. Les personalitats de la Generalitat van tenir l’oportunitat de tocar la terra amb les seves pròpies mans, sentint la seva riquesa i humitat, demostrant que l’Agricultura regenerativa no només és efectiva, sinó que també és tangible! Inclús enmig de la sequera persistent a Catalunya.

En el transcurs d’aquesta jornada, es va compartir informació sobre el projecte LIFE Polyfarming, desenvolupat pel CREAF. Aquest projecte, recolzat pel programa LIFE de la Unió Europea, ha tingut un paper fonamental en la recerca i aplicació de l’agricultura regenerativa a la regió. Polyfarming ha contribuït significativament a la comprensió de la diversificació de cultius, la rotació eficient i la gestió sostenible del sòl.

Autoría: Ángela Justamante.
Autoría: Ángela Justamante.

A més de l’avaluació dels resultats de producció i la viabilitat econòmica de la finca, la reunió va tenir com a objectiu conceptualitzar un projecte de paisatge resilient a La Garrotxa. Aquest projecte pretén servir com a model per inspirar desenvolupaments futurs a àrees rurals, combinant l’adaptació al canvi climàtic, la retenció de població i el respecte i regeneració de la biodiversitat i la natura. La visita va reforçar la relació entre tots els participants i també va establir les bases per a una col·laboració contínua en la implementació de pràctiques agrícoles sostenibles a Catalunya. “La finca d’agricultura regenerativa Planeses, recolzada per la recerca del CREAF i els avenços de Polyfarming, es presenta com un exemple d’èxit i viabilitat de l’Agricultura regenerativa a la regió mediterrània”, Marc Gràcia, investigador del CREAF.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Ós rentador (Procyon lotor) amb una persona donant-li menjar, un fet que per norma general no s'ha de fer mai amb la fauna salvatge. En cas que trobem un individu d'ós rentador en llibertat cal trucar als Agents Rurals 93 114 68 87. Imatge: Domini Públic
Notícies
Anna Ramon

Catalunya presenta la llista de les espècies exòtiques invasores més buscades

L’informe, dirigit als més de 140 governs que integren la l’IPBES, descriu gairebé 300 espècies que requereixen d’actuacions de control i erradicació, en el cas de les 172 espècies de llista negra, i de seguiment i vigilància en el cas de les 125 de la llista d’alerta.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia