Català | Castellano
BUTLLETÍ DE L'ECP, Núm. 42, Març-abril 2016
Alerta 2016! Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau
Programa de Conflictes i Construcció de Pau

És un anuari que analitza l’estat del món en termes de conflictivitat i construcció de pau a partir de quatre eixos: conflictes armats, tensions, processos de pau i gènere, pau i seguretat. Aquest anàlisi permet oferir una mirada comparativa regional i identificar tendències globals. Un dels seus objectius és posar la informació, l'anàlisi i la identificació de factors d'alerta i d'oportunitats de pau al servei d'aquells actors involucrats en la transformació de conflictes i la construcció de la pau.

La 15ª edició d'Alerta! inclou un pròleg de Martin Griffiths, Director Executiu de l'European Institute of Peace, i reviews de I'Isak Svensson (Uppsala Universitet), Thania Paffenholz (Graduate Institute's Centre on Conflict, Peacebuilding and Development) i Xavier Aldekoa (La Vanguardia) [informe en castellà i pròximament en anglès].

Inscripcions obertes per a la 18ª edició de la Diplomatura de Cultura de Pau 2016-2017
El curs comença el 13 d’octubre de 2016 fins l’1 de juny de 2017, els dimarts i dijous de 16.00h a 20.00h – UAB

S'obren les inscripcions per a participar a la Diplomatura de Cultura de Pau. El curs permet endinsar-se en tres dimensions de la Cultura de Pau: a) els fonaments de l’educació i la recerca de la pau (mòdul 1), on es practiquen les principals habilitats necessàries per a transformar conflictes i s’analitzen els fonaments de la investigació per la pau; b) L'anàlisi dels conflictes armats i altres violències (mòdul 2), que analitza diferents facetes de la violència estructural i cultural, i de la violència directa armada; i c) la construcció de pau, que aborda diferents formes de transformar un context violent (mòdul 3).

L'ECP als mitjans
Agenda
Curs "Refugiades: origen i causes de l’exili sirià i d’altres refugiades oblidades. Síria, Eritrea, i moviment LGBTI"
De l'11 de maig al 08 de juny de 16h30 a 20h30
Espai de Solidaritat de Girona
Per Cécile Barbeito, Ivan Navarro i Josep Maria Royo

Curs obert a tota persona interessada en comprendre la problemàtica del desplaçament forçat de persones. El curs n’analitza algunes de les principals causes, com els conflictes armats, i en tracta casos específics, visibles (Síria) o oblidats (Eritrea, i per motius d’orientació sexual). Més informació: http://www.sci-cat.org
Curs: "Promoure la pau en un món en guerra"
Del 24 de maig al 15 de juny de 19h a 21h
FES (aula 6) c. Fontanella, Olot
Per Pamela Urrutia

En el marc del curs, la investigadora de l’ECP Pamela Urrutia impartirà una sessió sobre la situació global dels conflictes armats i el seu impacte, el dia 1 de juny. El curs introdueix els conceptes bàsics relacionats amb la pau i la violència, les conseqüències dels conflictes armats, la seguretat humana i el treball per la pau.
Més informació: http://fundipau.org
Jornada d'avaluació i conclusions del projecte "Barcelona Conviu. Capacitació per a la transformació de conflictes a l'espai públic i comunitari"
Dimecres, 29 de juny, de 9h30 a 14h00
Centre Cívic Besós, Barcelona
Per Marina Caireta

Jornada d'intercanvi i reflexió amb el conjunt de professionals participants a les diverses capacitacions realitzades en el marc del projecte “Barcelona conviu”. La jornada comptarà amb un taller facilitat per Ana Nogueras, del Servei de Mediació Comunitària del Departament de Justícia. (Taller tancat, destinat a les persones participants en el projecte).
Curs "El repte d’educar per una ciutadania global i transformadora des de l’àrea de ciències i tecnologia a educació secundària"
Del 4 al 8 de juliol, de 10h a 14h
Campus UAB, Bellaterra
Per Marina Caireta

Jornada de formació adreçada a professorat de secundària de l'àrea de ciències i tecnologia per indagar sobre com educar per una ciutadania global des de les àrees cientifico-tècniques. El curs, co-organitzat pel Servei Educatiu del Vallès Occidental VIII, s’emmarca en el projecte "Integrar i promoure les problemàtiques globals en els ensenyaments científic-tècnics" implementat junt amb la Càtedra de sostenibilitat de la UPC i el suport de Barcelona Solidària.
Més informació: http://www.se-vallesoccidental8.net
Publicacions i recursos
Gènere en la Prevenció de Conflictes i la Construcció de Pau de la UE
Aquest informe examina la integració de la dimensió de gènere i de l’agenda de dones, pau i seguretat (WPS, per les sigles en anglès) en l'àmbit de la prevenció de conflictes i la construcció de pau a la Unió Europea (UE), una àrea emergent tant en la política exterior de la UE com en la literatura i que ha rebut escassa atenció acadèmica si es compara amb els estudis sobre la integració de la perspectiva de gènere en altres polítiques de la UE. En primer lloc, l’informe revisa l’evolució de la transversalització del gènere a la UE i el desenvolupament global de l’agenda WPS liderada per l’ONU i seguida per la UE. En segon lloc, es resumeixen i analitzen les polítiques de la UE que configuren el marc europeu en matèria de dones / gènere, pau i seguretat. En tercer lloc, l’informe identifica els actors involucrats en la implementació d’aquest marc polític en l’àmbit de WPS. Després d’aquesta panoràmica general, la quarta secció de l’informe analitza polítiques i pràctiques de la UE en la seva aproximació, des d’una perspectiva de gènere, a la diplomàcia multinivell, a la reforma del sector de seguretat i a l'àmbit de la governança. Finalment, en les conclusions, aquest estudi identifica temes clau i possibles línies de recerca en aquest àmbit.

Aquest informe va ser elaborat com a part del projecte internacional “Whole of Society Conflict Prevention and Peacebuilding” que busca enfortir les capacitats de la UE en prevenció de conflictes i construcció de pau. El projecte WOSCAP és finançat pel programa europeu Horitzó 2020.
I a més...
• L'ECP va participar a la formació per a l’aplicació de l’enfocament estratègic impulsat pel Pla Director 2015-18 de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament impartint dues sessions sobre el dret a la pau amb enfocament de gènere i basat en drets humans

• Amb motiu del cinquè aniversari de la guerra a Síria, la investigadora de l'ECP Pamela Urrutia va participar el 9 de març en un acte organitzat per Fundipau en què va abordar l'impacte del conflicte armat i les iniciatives de construcció de pau. En l'activitat també van participar Lurdes Vidal (IEMED) i Jordi Armadans (FundiPau). Els àudios de la conferència estan disponibles aquí: http://fundipau.org/siria-5-anys-despres-2/

• El 14 de Març, Cécile Barbeito va presentar la ponència inaugural de la setmana anual de pràctica reflexiva "La convivència a l’escola" de la Universitat Blanquerna-URL de Barcelona, compartint aprenentatges sorgits de bones pràctiques europees d’educació en el conflicte recollides per la recerca Conflict Matters.

• La investigadora de l'ECP Pamela Urrutia, va participar en un diàleg amb Ahmed Galai, membre de la Lliga Tunisiana per als Drets Humans, una de les entitats premiades amb el Nobel de la Pau el 2015. L'acte, organitzat per Lafede.cat i amb la participació de la seva presidenta, Míriam Acebillo, va precedir la manifestació del 19 de març, en el marc de la una convocatòria internacional a favor de les persones refugiades i contra el feixisme, el racisme i la islamofòbia.

• La investigadora de l’ECP María Villellas va participar a la taula rodona "La participació de les dones als processos de pau" organitzada per la Regidoria de Drets Civils de Sabadell i la Lliga dels Drets dels Pobles. A la taula, celebrada l’11 d’abril, van compartir la seva experiència dones constructores de pau defensores de drets humans de Colòmbia, Síria i RDC.

• La investigadora de l'ECP Pamela Urrutia va participar en les XXVI Jornades Internacionals de Cultura i Pau de Gernika, el 11 i 12 d'abril, dedicades a "El feminisme en la guerra i en la pau. Presències visibles i invisibles". Urrutia va presentar una ponència sobre l'impacte de la guerra de Síria des d'una perspectiva de gènere i el paper de les dones sirianes en iniciatives de pau.

• L’ECP va participar als Espais de Diàleg: Dones, pau i seguretat, organitzats conjuntament amb la Lliga dels Drets dels Pobles el 12 d’abril. L’activitat va comptar amb la participació de constructores de pau i defensores dels drets humans de Colòmbia, RDC, Daguestan (Rússia) i Catalunya per afavorir l’intercanvi d’experiències sobre el paper de les dones en la construcció de la pau i la defensa dels drets humans.

• El 27 i 28 d’abril ha tingut lloc a Milà, Itàlia, la segona reunió del projecte Europeu EduCATe, que té per objectiu promoure l’educació en el conflicte a l’ensenyament universitari i la formació continuada. La investigadora Cécile Barbeito hi ha presentat un informe sobre l’estat de la qüestió a l’Estat espanyol, analitzant fins a quin punt s’ofereix formació sobre resolució noviolenta dels conflictes en la formació inicial i continuada del professorat.

• El 28 i 29 d’abril, l’investigador Jordi Urgell va participar en el “VIII Congreso Internacional de Ciencias Sociales: Educación y Paz” a la Universidad de Medellín, Colòmbia. Hi va impartir una conferència sobre processos de pau i sobre alguns dels reptes que enfronten els països que es troben en una fase de post-conflicte armat.

• En motiu de l’exposició “Art i compromís. Respostes a la guerra civil” al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Cécile Barbeito ha format i assessorat en continguts a l’equip de formadors del museu que dinamitza la visita. El col•laboració amb Edualter.

• En el marc de la línia de treball per a promoure la transformació de conflictes a nivell municipal de la ECP (Municipis constructors de pau), Marina Caireta i Cécile Barbeito s’han reunit amb menbres de l'equip tècnic dels Ajuntaments d’Olot i de Sitges, per tal d’assessorar sobre com reforçar les polítiques locals de pau.

• Projecció del documental "Temps d'Écoute", el dia 5 de maig als Cinemes Girona, en el marc de la X Mostra de Cinema Salut, Drets i Acció. El documental reflexa la lluita de les dones congoleses pel dret a la salut. L'investigador Josep Maria Royo ha col•laborat amb l'elaboració del documental i ha participat al cinefòrum posterior, junt amb Laia Pibernat (Cat Farmamundi), Gemma García (La Directa) i la doctora en antropologia i professora de la UVic Serena Brigidi. https://www.youtube.com/watch?v=_1mealYy740

• El 12 de maig va tenir lloc a LaFede.cat la xerrada “Smartphones, cobalt i explotació infantil: la maledicció dels recursos naturals a la República Democràtica del Congo" sobre la situació de conflicte i violència a la RDC, les conseqüències de l'explotació dels recursos naturals i les violacions dels drets humans. Seminari organitzat per Amnistia Internacional-Catalunya, amb l'assessorament de Josep Maria Royo (ECP), i amb la intervenció de Gerardo Ríos (Equip d'Empreses d'Amnistia Internacional), Alba Trepat (SETEM) i Josep Maria Royo.


Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, del 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'Escola de Cultura de Pau informa que tant les vostres dades són tractades amb confidencialitat i incorporades a la nostra base de dades general d'administració, a fi i efecte de poder-vos informar de les nostres activitats.