Català | Castellano
BUTLLETÍ DE L'ECP, Núm. 44, Juliol-Agost 2016
Inscripcions obertes per a la 18ª edició de la Diplomatura de Cultura de Pau 2016-2017
S'obren les inscripcions per a participar a la Diplomatura de Cultura de Pau. El curs permet adquirir una formació en tres dimensions de la Cultura de Pau: a) els fonaments de l’educació i la recerca de la pau, amb la pràctica de les principals habilitats necessàries per a transformar conflictes i el coneixement dels fonaments de la investigació per la pau (mòdul 1); b) l’anàlisi dels conflictes armats i altres violències, aprofundint a les diferents vessants de la violència estructural i cultural, i de la violència directa armada (mòdul 2); i c) la construcció de pau, que aborda diferents formes de transformar un context violent, amb especial atenció als debats i al paper dels diferents actors implicats (mòdul 3). La Diplomatura comptarà amb la participació de quatre persones becades implicades en iniciatives de construcció de pau als seus països (Colòmbia i Mèxic).

Web Dones, Pau i Seguretat
L’Escola de Cultura de Pau i la Lliga dels Drets dels Pobles presenten la pàgina web Dones, Pau i Seguretat. Aquest web té com a objectiu donar a conèixer l’agenda dones, pau i seguretat per promoure la seva plena implementació i sensibilitzar sobre la seva importància per a la construcció d’una pau sostenible i inclusiva amb perspectiva de gènere. En aquesta web hi haurà disponibles documents d’anàlisi i sensibilització per conèixer i aplicar l’agenda dones, pau i seguretat així com recursos pedagògics per treballar l’agenda dones, pau i seguretat a les aules. Amb el suport de l'ACCD.

Més informació aquí

Seminari de treball sobre gènere, mediació i l’UE
L’Escola de Cultura de Pau organitza el 22 de setembre el seminari “L’agenda de gènere, pau i seguretat en processos de mediació i diàleg: el paper de les terceres parts. Lliçons per a l’UE”, en el marc del projecte internacional. L’objectiu de la sessió –que pretén reunir a acadèmics/es, institucions, practitioners i societat civil– és reflexionar conjuntament sobre el paper de les terceres parts en la integració de la perspectiva de gènere i la participació de les dones en els processos de pau, amb el fi d’identificar bones pràctiques i lliçons apresses útils per al treball de l’UE en aquest àmbit. El seminari comptarà amb la presència de representants de centres i organitzacions internacionals, com Conciliation Resources, EPLO i NOREF, així com institucions i entitats locals. La sessió s’emmarca en el projecte internacional “Whole of Society Conflict Prevention and Peacebuilding” (WOSCAP), finançat pel programa de recerca europea H2020 i orientat a l’enfortiment de les capacitats de l’UE en prevenció de conflictes i construcció de pau. Sessió de treballl amb invitació. Més informació sobre el projecte WOSCAP aquí.
Publicacions i recursos
Alerta 2016! Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau (edició en anglès)
Programa de Conflictes i Construcció de Pau

És un anuari que analitza l’estat del món en termes de conflictivitat i construcció de pau a partir de quatre eixos: conflictes armats, tensions, processos de pau i gènere, pau i seguretat. Aquest anàlisi permet oferir una mirada comparativa regional i identificar tendències globals. Un dels seus objectius és posar la informació, l'anàlisi i la identificació de factors d'alerta i d'oportunitats de pau al servei d'aquells actors involucrats en la transformació de conflictes i la construcció de la pau.

La 15ª edició d'Alerta! inclou un pròleg de Martin Griffiths, Director Executiu de l'European Institute of Peace, i reviews de I'Isak Svensson (Uppsala Universitet), Thania Paffenholz (Graduate Institute's Centre on Conflict, Peacebuilding and Development) i Xavier Aldekoa (La Vanguardia).

Més informació aquí
República Centreafricana: Transitant per la Cruïlla de la (in) Governabilitat
Des de la seva independència de iure de França el 1960, la situació a l’RCA s'ha caracteritzat per una contínua inestabilitat política, que ha desembocat en diversos cops d'Estat i dictadures militars. Les claus de la situació són d'índole interna i externa. La crisi i desintegració que pateix el país té elements vinculats a clivatges ètnics, a l'existència de grups armats (antiga coalició Séléka i milícies anti-balaka) cada cop més fragmentats i progressivament més vinculats a la criminalitat, a la instrumentalització de la religió, entre d'altres factors. Les tensions intercomunitàries han dificultat els esforços per a construir la unitat nacional i reparar el seu teixit social. Després del darrer cicle de violència i inestabilitat, les eleccions han donat peu a la formació d’un nou govern, però els reptes pel que fa a la governabilitat continuen pendents. Informe elaborat per l’Escola de Cultura de Pau i el Centre Delàs amb el suport de l’ACCD.

Pots descarregar aquí l'informe en català i aquí en castellà. Properament en anglès.
Aplicant la Resolució 1325: el lideratge de les dones, imprescindible per aconseguir la pau (castellà). Seminari organitzat pel Real Instituto Elcano i l’Ambaixada de Suècia a Madrid. Ponència de Maria Villellas sobre la participació de les dones als processos de pau. Maig 2016.
Educació global a l’àrea científico-tècnica, per Marina Caireta i Laia Torres, Juliol 2016. Material generat en el curs “El repte d’educar per una ciutadania global des de l’àrea de ciències i tecnologia a educació secundària”
“L’espiral de violència a Turquia i la urgència d’una sortida a la qüestió kurda”, a la revista ONGC no. 62, 2016. Article d'Ana Villellas sobre el fracàs del procés de pau entre l'Estat turc i el PKK i el nou cicle de violència.
Agenda
Barcelona Ciutat Refugi, contingut de la XXII Audiència Pública als nois i noies de la ciutat
Sessió informativa: Dimecres 5 d’octubre de 13h00 a 14h30
Jornada de Formació: Dimecres 26 d’octubre de 09h00 a 13h00
Sala d’Actes de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB), Pl. Espanya, 5, Barcelona
Per Cécile Barbeito

La XXII edició de “l’Audiència Pública als nois i noies de la ciutat de Barcelona”, enguany tractarà sobre les polítiques d’acollida de persones refugiades i immigrades de l’Ajuntament de Barcelona. Cécile Barbeito durà a terme la sessió informativa, que està destinada a professorat interessat en dinamitzar la proposta educativa a la seva aula, i posteriorment a finals de mes es portarà a terme la jornada de formació. Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.
Més informació aquí
Curs “La construcció de pau i la transformació de conflictes en l`ambit muncipal”
4, 6 i 7 d’octubre, de 10:00 a 14:00.
Barcelona
Per Cècile Barbeito i Marina Caireta

Capacitació entorn la transformació de conflictes a la ciutat a l’equip de la Direcció de Serveis de Drets de Ciutadania i d’Immigració de l’Ajuntament de Barcelona.
Grup de treball “Educació global en l’àrea científico-tècnica”
Primera reunió: 4 d’octubre
ICE UAB, Rectorat UAB
Per Marina Caireta

En el marc del projecte “Integrar i promoure les problemàtiques globals en els ensenyaments científicotècnics” s’inicia un grup de treball adreçat a professorat de secundària, amb l’objectiu de promoure la introducció de l’educació global a les seves aules, generar intercanvi entre ells, i fer incidència en aquesta temática.
Més informació aquí
Taula rodona “Les dones i els processos de pau”
18 d’octubre, 19h
Festival Protesta - Festival Internacional de Cinema de Crítica Social, Vic
Per Pamela Urrutia i Ana Villellas

Sessió sobre la dimensió de gènere a la construcció de la pau i la participació de les dones en processos de diàleg, incloent-ne casos com Síria i Balcans, en el marc del programa d’activitats del Festival Protesta.
Més informació aquí
Curs: La transformació de conflictes i les pràctiques restauratives en entorns amb diversitat cultural
Dilluns 17, 24, 31 d’octubre i 7 de novembre, de 10:00 a 14:00
Centre Cívic Folch i Torres
Per Marina Caireta

Curs dirigit a treballadors de Progess SL en el marc del projecte “Barcelona Conviu. Capacitació per a la pau i la transformació de conflictes”.
Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.
Jornades de la Dona Rural dedicades a "El paper de la dona en zones de crisi humanitària"
15 d'octubre
Bell-lloc d'Urgell (Lleida)

En el marc de les Jornades de la Dona Rural dedicades a "El paper de la dona en zones de crisi humanitària", la investigadora de la ECP Pamela Urrutia farà una xerrada sobre l'impacte del conflicte sirià en les dones i el paper que elles estan desempenyant en la construcció de la pau.
L'ECP als mitjans
I a més...
• Les investigadores de l’ECP Marina Caireta i Cécile Barbeito han participat a la formació de formadors Co-Resolving complex issues at school”, en el marc de l’Escola d’Estiu de la Fundació Evens els dies 10 i 11 de Juny a Amberes, Bèlgica, facilitada per Myrna Lewis. El mètode Co-Resolve, basat en la metodologia de Deep Democracy, està pensat per a adreçar qüestions controvertides a l’aula.

• L’Escola de Cultura de Pau ha participat a la segona trobada “Face-to-face” del Conflict Sensitivity Community Hub (CSC-Hub) els dies 5 i 6 de juliol. La trobada on ha participat Cécile Barbeito, tenia per objectiu la definició del pla d’acció anual. A l’encontre, co-organitzat per l’ACCD amb la participació de l’ICIP, hi han participat organitzacions com CDA, Swiss Interchurch Aid, Helvetas, Swisspeace, Oxfam UK, Oxfam Novib i World Vision.

• La investigadora de l’ECP Ana Villellas va participar els dies 5 i 6 de juliol a La Haia a una trobada del projecte internacional Whole of Society Conflict Prevention and Peacebuilding (WOSCAP), que busca enfortir les capacitats de la UE en prevenció de conflictes, incloent-ne amb perspectiva de gènere. Durant la sessió, els diferents centres participants van compartir resultats preliminars de la recerca i abordar fases en curs i properes del projecte.

• La investigadora de l’ECP Ana Villellas va ser entrevistada per a l’article “Deu apunts imprescindibles per conèixer a fons el Kurdistan (abans i després del cop d’Estat turc)”, publicat per David Forniès i Antoni Trobat a Crític el juliol.

• La investigadora de l’ECP María Villellas va participar al Seminari “Aplicando la Resolución 1325: el liderazgo de las mujeres, imprescindible para lograr la paz” el 26 de maig organitzat pel Real Instituto Elcano i l’Ambaixada de Suècia a Madrid amb una presentació sobre la participació de les dones als processos de pau.

• La investigadora de l’ECP María Villellas va participar al Curs d’Estiu de la Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat el 10 de juliol amb la ponència “Violència sexual contra les dones als conflictes”.


Butlletins anteriors
Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, del 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'Escola de Cultura de Pau informa que tant les vostres dades són tractades amb confidencialitat i incorporades a la nostra base de dades general d'administració, a fi i efecte de poder-vos informar de les nostres activitats.