Núm. 67 - 3 de desembre de 2012
 
 
 
 
GALLEDES D'ESCOMBRARIES
 


Hem viscut recentment una elecció al Parlament de Catalunya, en la què han aparegut sorolloses informacions, no confirmades, sobre comptes corrents a Suïssa, a nom de destacats polítics catalans, que no s'haurien declarat de la manera adequada a les autoritats fiscals.

Dos dies després de les eleccions, una àmplia operació judicial i policial desmantellava l'Ajuntament d'una important localitat veïna, amb un elevat nombre de personalitats destacades, començant pel propi alcade, imputades per la comissió de delictes greus.

A escala local, en el nostre àmbit directe, les tensions lògiques en la vida col.lectiva d'una institució, sobre l'elecció de representants o sobre la utilització dels espais comuns, s'expressen de vegades d'una forma inadequada, sense la correcció deguda ni la necessària confiança entre les persones.

És indispensable que la vida política democràtica sigui així? Hi ha d'haver necessàriament deshonestedat, aprofitaments privats, violència verbal? Des d'una Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia, hem de respondre que no. Aquest és el sentit de l'existència d'aquesta institució: fomentar una millor qualitat tècnica, un millor coneixement de la realitat i un més alt nivell d'exigència moral. I no es tracta només de consideracions "moralistes" o ingènues, sinó també d'un raonament políticament interessat: els mals comportaments afebleixen la confiança dels ciutadans en les institucions, erosionen la legitimitat de les estructures, i en definitiva posen en qüestió el sistema democràtic.

Per això és una bona notícia comprovar com un nombre significatiu de membres del Parlament català recent elegit, de tots els grups parlamentaris, han realitzat estudis superiors en les nostres especialitats (i la majoria d'ells a la nostra Facultat). Que es noti que podem contribuir a una millor qualitat en la vida política del país!

Joan Botella Corral, Degà

  ÉS NOTÍCIA
   
  RESULTATS ELECCIONS AL PARLAMENT DE CATALUNYA
   


El passat diumenge 25 de Novembre, es van dur a terme les eleccions anticipades al Parlament de Catalunya 2012. El primer que cal destacar és l'elevada participació (entorn al 68.5%, casi deu punts per sobre de la de 2010 i 4 punts per sobre del rècord absolut del moment que va ser l'any 1984 amb un 64,36%) prova de la mobilització ciutadana i de la importància d'aquestes eleccions.

És interessant veure que les enquestes publicades abans de les eleccions, no van encertar els resultats finals. Podeu trobar aquí algunes de les de diversos mitjans de comunicació.

Finalment, cal dir que aquestes eleccions han deixat uns resultats, com hem dit, poc esperats. Podeu consultar-los al web del Parlament per fer una anàlisi més precísa i una idea del panorama polític que s'ha dibuixat en aquestes eleccions. A més, hi trobareu els resultats d'eleccions anteriors.

  MENCIÓ D'EXCEL.LÈNCIA PER AL PROGRAMA DE DOCTORAT EN SOCIOLOGIA
   


El Programa de Doctorat en Sociologia, ha obtingut la Menció d'Excel·lència junt amb altres Programes de Doctorat de les Universitats Espanyoles. Aquest programa té una vigencia per als cursos 2011-2012, 2012-2013 i 2013-2014. Pots consultar la notícia i la resolució del BOE en aquest enllaç.

 

  ENTREVISTA: CHIARA SARACENO, SOCIÒLOGA ITALIANA
   


"La veritable austeritat ha de ser un canvi cultural i de mentalitat", diu la sociòloga Chiara Saraceno, una autoritat europea en matèria d'organització familiar i polítiques socials i pobresa, que inaugura la secció "entrevistes" al web de la UAB, on podreu trobar l'entrevista sencera amb la sociòloga.

 

  WEB D'INTERCANVIS LINGÜÍSTICS DEL SERVEI DE LLENGÜES
   

El Web d'intercanvis lingüístics del Servei de Llengües és un espai virtual i social que permet posar-se en contacte amb persones interessades a fer un intercanvi lingüístic i practicar llengües de manera autònoma i flexible.

Utilitza aquest nou recurs que t'ofereix el Servei de Llengües i podràs millorar el teu nivell d'idiomes! Estàs a punt per a practicar llengües?

  PUBLICACIÓ COORDINADA PEL PROFESSOR ANTONI VERGER
   

Antoni Verger, professor i investigador 'Ramon y Cajal' de la nostra Facultat, ha coordinat l'edició del llibre Global Education Policy and International Development New Agendas, Issues and Policies publicat per Bloomsbury (Londres, Setembre de 2012).

El llibre analitza els efectes de la globalització en processos de transformació i governança educativa en països del Sud, i posa en relleu els reptes metodològics que plantegen els processos de globalització als estudis de política educativa.

La publicació compta amb la participació d'autors de referència en el camp dels estudis de la globalització i la sociologia política de l'educació com Roger Dale (Universitat de Bristol), Susan Robertson (Universitat de Bristol), Steve Klees (Universitat de Maryland), Elaine Unterhalter (Institute of Education) o Gita Steiner-Khamsi (Universitat de Columbia).

Trobareu més informació en aquest web, i si voleu llegir la introducció del llibre, la podeu descarregar gratuïtament des d'aquí.

  NOVA PUBLICACIÓ DE FERRAN IZQUIERDO
   

El professor de Relacions Internacionals Ferran Izquierdo, ha editat el llibre "Political Regimes in the Arab World. Society and the Exercise of Power" dins de la sèrie "Routledge Studies in Middle Eastern Politics".

Una de les implicacions de l'Orientalisme és que el món àrab és analitzat com una entitat homogènia, sovint com una anomalia en el sistema internacional. Aquest llibre sosté que, malgrat les seves diferències, les societats de tot el món construeixen la seva pròpia història segons unes dinàmiques i tensions molt similars.

L'enfocament metodològic d'aquest llibre usa diferents països en el món àrab com a models, oferint al lector una anàlisi de les relacions entre les elits i la seva oposició en una varietat d'entorns. Aquest model proporciona una contribució útil a estudiants i estudiosos de les ciències polítiques i relacions internacionals.

Mitjançant el subministrament d'un estudi comparatiu dels règims polítics que operen actualment al món àrab, i les seves elits, la societat civil, els recursos d'energia i la resistència política, aquest llibre posa de manifest que tot i la imatge d'homogeneïtat de vegades retratat pel món àrab, és la multiplicitat de models i l'heterogeneïtat dels règims el que constitueix la realitat.

Trobareu més informació en aquest web.

  SUBVENCIONS PER A FORMACIÓ I INVESTIGACIÓ 2013
   


Un any més es convoquen ajudes per a l'explotació del Banc de Dades del CIS i per a la finalització de tesis doctorals en ciència política o sociologia, en matèries d'interès per a l'Organisme. El termini per a sol·licitar aquestes ajudes finalitza el dia 12 de desembre de 2012. Consulteu la convocatòria.

    PREMI "LA CAIXA" DE CIÈNCIES SOCIALS 2012
     


La Caixa convoca un any més aquest premi, adreçat a investigadors i investigadores, poden ser emergents o consolidats, en diverses àrees. La dotació d'enguany és de 40.000 euros. Les investigacions i hauran d'estar emmarcades en una de les següents línies d'investigació: Canvi social i trajectòries vitals, Cohesió social, Educació i ciutadania, Salut i qualitat de vida, Societat de la informació o Urbanisme, medi ambient i desenvolupament sostenible. El termini per a presentar-se a aquest premi restarà obert fins el 31 de desembre de 2012. Consulteu les bases aquí.

  CONCURS D'INNOVACIÓ SOCIAL ENFOCAT A L'OCUPACIÓ
   

La Comissió Europea posa en marxa aquest concurs d'innovació social dirigit a recollir idees innovadores que donin noves respostes al greu problema de desocupació que afecta molts països europeus. El certamen està obert tant a organitzacions, empreses i col·lectius com a persones que a títol individual vulguis presentar una iniciativa des de la perspectiva de la innovació social. Podeu consultar la convocatòria aquí.

  CURS "ELABORACIÓ DE PRESSUPOSTOS PER A PROJECTES"
   

El col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya organitza aquest curs facilita algunes de les eines més importants tant per disposar de criteris per a calcular preus, com per a l'elaboració de pressupostos i la seva gestió. El curs s'impartirà del 8 al 23 de novembre, dijous de 18 a 21 hores i divendres de 16 a 20h. La data límit de matriculació és el 4 de Desembre des del seu web.

  L'AUTÒNOMA ACTUA!
   

Balles? Actues? Cantes? Recites? Ets DJ? Toques algun instrument? L'Autònoma Actua és un programa d'activitats musicals, escèniques i artístiques proposades per a membres de la comunitat universitària. L'objectiu principal és fomentar la participació dels estudiants, PAS i PDI que tinguin propostes, iniciatives artístiques o que formin part d'algun grup de música, teatre o dansa i vulguin actuar als espais de programació cultural del campus. A partir del proper 5 de novembre i fins el 31 de gener de 2013 estarà oberta la convocatòria per rebre les vostres propostes.

   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

03/12/2012, 16 h, Seminari C
"Desenvolupament rural i participació ciutadana. Un procés d'Investigarció - Acció al Solsonès", conferència a càrrec de Marina Vilaseca, ambientòloga

 
03/12/2012, 16 h, Seminari C
"Desenvolupament rural i particiapció ciutadana. Un procés d'investigació - acció al Solsonès", conferència a càrrec de Marina Vilaseca.
 
10/12/2012, 16 h, Seminari C
"Urbanisme i participació ciutadana. Una mirada històrica", conferència a càrrec de l'arquitecte Carlos Verdaguer.
 
14/12/2012
Finalitza el termini per sol·licitar el Programa Propi i Erasmus pel curs 2013-2014.
 
14/12/2012, 12 h, Sala de Graus
Lectura de tesi "Redes alimentarias alternativas y soberanía alimentaria. Posibilidades para la transformación del sistema agroalimentario dominante", a càrrec de Marina di Masso i dirigida pels doctors Josep Espluga i Marta Guadalupe Rivera-Ferre.
 
19/12/2012, 13 h, Sala de reunions del Departament de Sociologia
"De com allò impossible esdevé probable: reflexions sociològiques sobre l'auge de l'independentisme a Catalunya (I)", sessió de treball amb la participació de Ricard Vilaregut (Doctor en Ciències Polítiques i director del CIEMEN) i Ivan Serrano (IN3-UOC). Cal confirmar assistència enviant un correu amb el nom de la sessió a cr.isor@uab.cat

EL PERFIL

 

La Montserrat Solé i Aubia es llicencià en Ciències Polítiques i Sociologia l'any 1989. Prèviament es va diplomar en Treball Social i posteriorment ha cursat el Màster en direcció Pública a ESADE.

El 1990 va obtenir una beca del CIRIT per a estudiar Teoria i metodologies d'avaluació dels Serveis Socials al centre CIRESE de Paris. Durant 20 anys ha dissenyat i planificat les polítiques d' acollida i d'integració de les persones immigrades de la Generalitat de Catalunya. Actualment treballa com a Subdirectora general de Família del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya i és professora associada de la Universitat de Barcelona.
 

En què consisteix la teva feina?
Tot i que no és el millor moment econòmic, les tasques de la subdirecció són les de promoure, coordinar i supervisar les polítiques de suport a les famílies que desenvolupa la Generalitat de Catalunya, així com les de supervisar la gestió econòmica i els mitjans personals de la Secretaria de Família.

Com vas accedir-hi?
Vaig accedir-hi després d'haver fet funcions similars durant més de 20 anys en l'àmbit de les polítiques d' immigració. Aquesta experiència em va permetre poder tenir una bona visió i perspectiva del fenomen de la immigració a Catalunya i, alhora, haver estat protagonista en primera línea de la implementació de les polítiques d'acollida i d'integració d'aquestes persones. Després de tots aquests anys necessitava fer un canvi i oxigenar-me, en aquest cas, va ser dins del mateix Departament.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Formar part de la primera promoció de la Facultat va tenir alguns avantatges i també alguns inconvenients. Utilitzàvem les aules de diferents facultats, el nivell del professorat era molt desigual i s'apreciava manca de coordinació interna. Tot i que el ventall de matèries era molt ampli, gairebé totes tenien un caire molt teòric. Com que la Facultat va començar impartint un curs pont en el que només s'hi podien matricular persones que ja tinguessin com a mínim una diplomatura o bé tres anys de llicenciatura, tot l'alumnat veníem d'altres facultats, alguns compaginaven els estudis amb altres carreres i d'altres treballàvem. Per tant, teníem ja una certa maduresa i això va facilitar complicitat entre nosaltres i que fóssim molt crítics. Tot i aquests dèficits si que valoro que l'aprenentatge va ser bo. No va venir només de les classes, del professorat, de la bibliografia llegida i dels aprenentatges curriculars, sinó també de la resta de companys, i de sentir-nos protagonistes des de l' inici d'una aventura acadèmica que tindria un llarg recorregut.

Però hi ha dos fets que em van colpir: Durant tots els anys de la carrera vaig començar a llegir i a escoltar teories sobre el gran impacte en la societat d'aquell moment del que es considerava el nou fenomen de la incorporació massiva de la dona al mercat de treball. En la meva opinió, es feia un excessiu èmfasi en aquest fet. La realitat social d'on jo provenia estava envoltada d'un gran nombre de dones que tota la vida havien treballat: mestres, infermeres, botigueres, obreres tèxtils (les fàbriques dels costats dels rius i de les ciutats com Igualada, Terrassa i Sabadell, eren plenes de dones des de feia més de 70 anys), etc. En aquell context, difícilment es podien entendre molts aspectes econòmics i socials sense tenir en compte el treball remunerat d'aquelles dones. La societat dels anys 80 del segle passat, doncs, no canviava només perquè al treball remunerat d'aquelles dones obreres i invisibles sociològicament s'hi afegien també les filles de la burgesia, sinó que hi havia més motius, com la desaparició de les famílies extenses, com l'accés generalitzat a activitats organitzades de lleure, la millora econòmica general, i l'accés de la dona, en aquest cas si, a llocs de més responsabilitat laboral. Però d'aquests altres factors els professors no ens en parlaren.

L'altre fet que em va colpir es va produir el darrer curs quan van fer caure, per sorpresa de molta gent, el mur de Berlín. Per inversemblant que pugui semblar, a les classes de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia no es va fer cap esment, anàlisi o comentari sobre aquest fet! Suposo que aquesta caiguda va agafar a tothom a contrapeu, inclosos els sociòlegs i politòlegs que no eren capaços de trobar la resposta a la pregunta principal del per què.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
No conec com és ara la Facultat i estic segura que els exemples d'abans no es tornarien a produir. Amb més de 25 anys s'han pogut esmenar moltes coses i adaptar-se als canvis. Des d'un punt de vista professional i social, crec que els politòlegs i sociòlegs hem de tenir més capacitat analítica que descriptiva. D'alguna manera hauríem de ser capaços de respondre més a la pregunta de "per què passen les coses", i no només a la de "què passa" i, la Facultat, hauria de donar les eines per aprendre'n. La principal eina és la de fer entendre que la societat és molt polièdrica i fer ser conscients que, en la interpretació d'aquesta societat, les ideologies prèvies sempre hi són presents.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Que visquin una temporada a l'estranger, sigui per estudiar o per treballar. Per a poder interpretar una societat, cal conèixer-ne d'altres, i la millor manera és vivint-hi. Que siguin el més polivalents possible. Que siguin capaços d'adaptar-se a qualsevol entorn i circumstància. Que siguin crítics i autocrítics , i exigents i autoexigents.

Si voleu contactar amb la Montserrat Solé ho podeu fer a msa@gencat.cat
 
ENLLAÇOS
 
Us recomanem l'enllaç que informa sobre el Grup de Recerca sobre Elits i Partits (GREP) de la UAB en el qual treballen molts professors de la nostra facultat inclosa la seva directora, Montserrat Baras.
 
 
   
       
2012 Universitat Autònoma de Barcelona