Núm. 60 - 24 d'abril de 2012
 
 
ALARMA
 

El Consell de Ministres ha acordat mesures sobre universitat que representen canvis substancials. Algunes són d'aplicació llunyana o indirecta, via les Comunitats Autònomes, com modificacions en el règim de dedicació del professorat o eliminació de graus amb un nombre d'estudiants reduït. Però el que dóna sentit a tot aquest conjunt és la modificació del sistema de taxes; i la modificació és trascendental.

Trascendental, en primer lloc, en termes quantitatius: les taxes de primera matrícula, bàsiques, per dir-ho així, poden augmentar un 66 %; i seran progressivament més altes per als repetidors, poden arribar a quadriplicar-se. Però també, i sobre tot, en termes qualitatius. Per primera vegada, la determinació de les taxes es posa en funció dels costos del servei universitari: en la primera matrícula, les taxes han de cobrir el 25 % dels costos del servei; i aquesta proporció anirà creixent, fins arribar, en casos de multi-repetidors, al 100 % del cost del servei.

Però quin és aquest cost? Sona estrany, però encara avui no es té una determinació clara del cost del servei: sense una comptabilitat analítica dels costos de les universitats, i sense models racionalitzats del seu finançament, l'única aproximació viable a determinar els costos del servei és, pura i simplement, agafar els pressupostos de les universitats. I aquí és on el problema pren una dimensió molt més gran. Els pressupostos de la universitat tenen dos components: un element comú, basat, en definitiva, en el nombre d'alumnes matriculats; i un segon component, menor però en alguns casos molt important, basat en l'èxit de cada universitat, individualment considerada, en la captació d'ingressos per recerca. Les bones universitats, aquelles amb una major reputació, tenen així ingressos més alts que les altres. Per tant, els seus pressupostos són més alts; i per tant, les taxes de matrícula, definides en funció del pressupost de cada universitat, seran més altes en les universitats més bones i més baixes en les altres.

D'aquí a la dualització del servei només hi ha una passa: unes quantes universitats, relativament bones, amb taxes de matrícula més altes (i, per cert, cada vegada més properes a les que es paguen a les privades), i unes altres, amb menys cotització en el mercat de la recerca i amb taxes més baixes. És el model que ja comencem a veure en la sanitat, que ja teníem a l'escola i que podem començar a veure en les universitats: un servei de menor cost i menor qualitat per als usuaris modestos i unes universitats més bones per a qui pugui pagar-s'ho.

Tot això són males notícies: el repte d'una universitat pública de qualitat serà posat a prova en el futur proper. Caldrà que tots estiguem atents, i que siguem capaços d'estar a l'alçada d'aquest repte.

Joan Botella Corral, Degà

  ÉS NOTÍCIA
   
  DECLARACIÓ DE LA JUNTA DE FACULTAT
   
Crida de la Junta de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB contra les retallades pressupostàries que amenacen la universitat pública catalana.

La Junta de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia, extremadament preocupada per les retallades pressupostàries i el seu impacte en les universitats públiques catalanes, se suma a la crida llançada per la Junta de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, i insta als rectors de les universitats catalanes i particularment a les candidates/ts a les eleccions a la UAB a negar-se a acceptar-les i a emprendre mesures de pressió i mobilitzacions.


Bellaterra, Abril del 2012

  EL SOCIÒLEG LOUIS LEMKOV, NOMENAT DOCTOR HONORIS CAUSA PER LA JOSAI INTERNATIONAL UNIVERSITY DE JAPÓ
   

La Josai International University de Japó ha nomenat doctor 'honoris causa' al catedràtic del Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona Louis Lemkow, per les seves "contribucions distingides en relació a la promoció de l'educació internacional i l'avanç de l'aprenentatge i la cultura".
Lemkov acumula una àmplia formació en sociologia, biologia, geografia i ciències econòmiques que, sumada a la seva experiència com a docent, el converteix en un referent en l'àmbit mediambiental i la cooperació internacional.

  PREMIS SANT JORDI 2012
   

L'Albert Martín i Gómez, doctorand del Departament de Sociologia, ha guanyat el Primer Premi del Concurs de Joves Sociòlegs que atorga l'Institut d'Estudis Catalans i l'Associació Catalana de Sociologia (Premis Sant Jordi 2012) en la seva XVI edició. El premi ha estat atorgat al treball: "De la norma social a la dissidència. Un procés de transformació epistemològica pertorbador". Aquesta recerca es va originar en la tesina que el Sr. Albert Martín va elaborar en el marc del Màster oficial d'Investigació en Sociologia Aplicada (MISA) del nostre departament, dirigida pel Dr. Enrico Mora i el Dr. Joan Miquel Verd. Una recerca que ara es desenvolupa com a tesi doctoral, dirigida pel Dr. Enrico Mora."

  NEIX LA REVISTA DIGITAL DE L'OBSERVATORI: RIDEG
   


L'Observatori per a la Igualtat de la UAB ha creat la publicació electrònica oberta RIDEG. Revista Interdisciplinar de Estudios de Género, com a acció de la mesura 4.1 del Segon pla d'acció per a la igualtat entre dones i homes de la UAB: "Difondre els resultats de les recerques amb orientació de gènere". L'objectiu és, doncs, publicar els resultats dels estudis, les recerques i les reflexions teòriques que es realitzen a nivell nacional i internacional en matèria de gènere des de qualsevol disciplina o àmbit de coneixement.

 

  PARLEM-NE! EGIPTE: LA REVOLUCIÓ INACABADA
   

UNANIMUM organitza el proper dimarts 8 de maig, des de les 13:00 i fins les 16:00, xerrada-debat a l'aula 2 de la nostra Facultat. Amb la participació del professor Eduard Soler i el membre d'UNANIMUM Pol Morillas.

    PUBLICACIÓ DE JOSEP M. VALLÈS I XAVIER BALLART
   

Josep Maria Vallés i Xavier Ballart presenten "Política para apolíticos. Contra la dimisión de los ciudadanos".

Advocar per les bondats de la política sembla avui més arriscat que mai. La política -i els polítics, en major mesura- viu un moment de descrèdit e indiferència generalitzada. S'acumulen els casos de corrupció política i l'absentisme sembla ja una xacra difícil de combatre.

Alguns dels politòlegs més importants del país es reuneixen en aquest llibre per a respondre als tòpics que usen els crítics amb la política i a demostrar què hi ha realment darrera d'algunes idees bones en aparença però terriblement pernicioses en la realitat.

Política para apolíticos es principalment una reivindicació de la bona política -i dels bons polítics-, de les solucions i camins pels que debem conduir-la per a que aconsegueixi les seves fites i exerceixi el rol essencial que té. És un cántic en contra de la dimissió de la ciutadania.

    QUINS VALORS TENIM ELS CATALANS? DEBAT AL COL·LEGI DE POLITÒLEGS I SOCIÒLEGS
   


El Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya vol obrir un debat sobre quins són els valors actuals dels catalans, plantejant-se preguntes com ara, són aquests valors prou forts per fer front a la situació de crisi actual? Quin paper ocupa la família en les nostres vides?
Lluís Sáez i Teodor Mellén conduiran aquest debat. Ambdós són sociòlegs, coautors del llibre i d'aquest monogràfic de la revista Àmbits de Política i Societat, i professors d'ESADE.

Totes aquestes qüestions i moltes altres es plantegen en el nou número de la revista Àmbits de Política i Societat, la qual recull en el seu monogràfic 'Els valors dels catalans', basat en el llibre 'Valors tous en temps durs', dirigit pel doctor en Filosofia i Ciències de l'Educació Àngel Castiñeira i pel catedràtic en Sociologia Javier Elzo. L'obra se centra en els valors dels ciutadans de Catalunya, resultat de les dades que es desprenen de l'Enquesta Europea de Valors de 2009.

La sessió tindrà lloc dimecres 25 d'abril al Col·legi, a les 18 hores. L'entrada és lliure però és necessari confirmar l'assistència a través del correu electrònic activitats@colpis.cat

    MANIFESTACIÓ INTERNACIONAL
   


El 12 de Maig està convocada una manifestació conjunta a nivell internacional de tots els moviments no violents de protesta (15M, Grècia, Occupy Wall Street (99%), Israel, Chile, Itàlia, Primavera Àrab...).

  BEQUES ACCIÓ EXTERIOR
   


El Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria d'Afers Exteriors, pretén promoure les pràctiques professionals en entorns internacionals per fomentar un millor coneixement pràctic sobre les polítiques i activitats en el marc de les relacions exteriors, amb un èmfasi especial en aquells temes que afecten més directament Catalunya. Accedeix aquí a la convocatòria.

  PRESENTACIÓ ANC - UNIVERSITATS PER LA INDEPENDÈNCIA
   


El proper dijous dia 26 d'abril a les 13h tindrà lloc a l'Auditori de la Facultat de Lletres de la UAB la presentació de la Sectorial d'Universitats de l'ANC (Assemblea Nacional Catalana).

Com a ponents hi participaran el professor de Sociologia de la UAB Salvador Cardús, i Jordi Manyà com a membre del secretariat nacional de l'ANC així com professor de Dret a la UB i la UOC.

  AUTÒNOMA ACTUA
   


El Grup Estable de l'Aula de Teatre de la UAB, amb direcció de Ricard Gázquez, us proposa dues peces contemporànies de rabiosa actualitat: "Tanta ferocitat ja no existeix als nostres boscos" i "Putes errants", de Theresia Walser.

A través de l'humor, la crueltat i l'estètica de l'absurd, ens submergim en un món de personatges voraços, presoners del desig i de l'ambició de triomfar dins d'una societat abocada a la catàstrofe. La dramaturga alemanya Theresia Walser ens presenta un seguit de situacions aparentment quotidianes, des d'un punt de vista gairebé obscè, on la petitesa i la mesquinesa humanes agafen una volada poètica insòlita.

Organitza Cultura en Viu.

 

  CONTINUA EL CICLE "EL CRIM I LA CIUTAT"
   


Properes sessions del cicle "El Crim i la Ciutat" organitzat per l'ETC:

Divendres 27 d'abril a les 9,15 i a les 12h Blade Runner (1982), de Ridley Scott.

Divendres 4 de maig, A tiro limpio (1963), un film de Francisco Pérez-Dolz.

   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
 
AGENDA
 

24/04/12, 17:30 h, Sala d'actes ETC
Xerrada per doctorands i doctorandes.

 
25/04/12
Publicació del catàleg de pràctiques professionals 2012-2013.
 
25/04/12, 15:00 h, Aula 12
Reunió informativa per als i les estudiants que marxen el curs 2012-13 en el marc d'un programa d'intercanvi.
 
26/04/12, 13:00 h, Auditori de Lletres
Presentació de la Sectorial d'Universitats de l'Assemblea Nacional Catalana.
 
30/04/12-11/05/12, Gestió acadèmica
Període des sol·licitud de pràctiques professionals.
 
02/05/12, 10 h, Aula 7 i 13 h Aula 12
Sessió informativa sobre el procés d'inscripció de les pràctiques professionals 2012-2013.
 
08/05/12, 13 h, Aula 2
Presentació dels màsters de Ciència Política 2012-2013.
 
09/05/12, 12 h, Aula 2
Presentació dels màsters de Ciència Política 2012-2013.
 
09/05/12, 13 h, Aula 5
Presentació dels màsters de Sociologia 2012-2013.
 
24/05/12 Tota la UAB
Elecció de rector o rectora.

EL PERFIL

 
El Gerard Coll-Planas es llicencià en Sociologia en la promoció de l'any 2003. Ha fet estudis de doctorat de Sociologia a la mateixa Facultat.
Ha publicat els llibres La voluntad y el deseo, El género desordenado i La carn i la metàfora. Actualment treballa com a professor de Sociologia a la Universitat de Vic.
 

En què consisteix la teva feina?
Imparteixo Sociologia general, Mètodes d'Investigació i Llenguatges de la Comunicació a estudiants de Periodisme i Comunicació Audiovisual a la UVic. Aquesta tasca la compagino amb la recerca en el grup Estudis de Gènere de la mateixa UVic.

Com vas accedir-hi?
Vaig començar cobrint una baixa d'última hora i mica en mica em vaig anar consolidant i trobant espais on desenvolupar els meus projectes de recerca sobre gènere i sexualitat des d'una mirada sociològica.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Jo vaig gaudir molt el meu pas per la Facultat, ho recordo com una etapa de formació integral, que em va transformar la manera d'entendre el món i de comprendre'm a mi mateix i al meu entorn. Òbviament, no totes les assignatures em van atraure per igual, però a cadascuna hi trobava algun element (un treball, una lectura, un tema...) que em motivava.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Des del meu punt de vista, es dóna una formació que és molt útil encara que no et dediquis a feines relacionades amb la recerca. Crec que et dóna eines per desenvolupar-te en molts tipus d'activitats professionals diferents. Des de la meva experiència concreta i malgrat honroses excepcions, trobo que era una incongruència no vincular d'una forma més clara la teoria i la pràctica, o les tècniques qualitatives i quantitatives.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Recomanaria viure amb intensitat la carrera, aprofitar les oportunitats que s'obren durant els estudis, i tenir criteri propi per decidir on dedicar l'energia.

Si voleu contactar amb el Gerard ho podeu fer a gerard.coll@uvic.cat
 
ENLLAÇOS

EL WEB RECOMANAT

FUNDACIÓ PERE TARRÉS

La Fundació Pere Tarrés, amb més de 50 anys d'existència, és una organització no lucrativa d'acció social i educativa, dedicada a la promoció de l'educació en el temps lliure, el voluntariat, la millora de la intervenció social i l'enfortiment del teixit associatiu. Amb el temps la seva acció s'ha ampliat a altres àmbits de l'acció social com ara la formació, la recerca i la gestió.

 

 
 
   
       
2012 Universitat Autònoma de Barcelona