ciències

 

    Tornar a l'índex Altres números

NOTÍCIES amb la col·laboració de l’Associació de Professors de Física i Química de Catalunya 

 

 

 

Any Mundial de la Física

El 2005 va ser l’Any Mundial de la Física (AMF). Sota el lema “La Física és a la base de tot” s’ha intentat acostar aquesta disciplina a la societat en general. Des de l’Associació de Professors de Física i Química de Catalunya s’ha treballat conjuntament amb la Societat Catalana de Física i diverses entitats, com la Fundació Catalana per la Recerca i el Departament d’Educació, promovent, preparant i assessorant les activitats proposades per a l’ensenyament secundari.

La nostra presidenta, Sra. Tura Puigvert, ha representat l’Associació en la Comissió catalana de l’AMF, presidida per Josep Maria Pons, president de la Societat Catalana de Física. S’ha comptat amb el suport del Departament d’Educació per  centralitzar aquestes activitats. S’ha col·laborat en la difusió i en l’aproximació didàctica de l’exposició "La màgia dels superconductors", fent costat a Xavier Granados, investigador de l’Institut de Ciències dels Materials (ICMAB), qui va compartir fins fa poc aquesta feina amb la de professor de física i química de secundària.

El propi Departament d’Educació ha proporcionat la infraestructura necessària per fer arribar el material i la informació al professorat de secundària mitjançant el CDECT (Centre de Documentació i Experimentació de Ciències i Tecnologia)  i també ha dissenyat les activitats de ciències adreçades a l’ensenyament primari.

 

Actes celebrats

27 d’abril de 2005

Acte al Parlament de Catalunya amb la presentació de diverses ponències referents a la física i al seu ensenyament, sota les perspectives de física i recerca, física i docència, i física i comunicació social. La presidenta Tura Puigvert va presentar la ponència en nom de l'Associació sota el títol de "La física a l'educació secundària". D’aquest acte en sortí una comunicació sobre l’estat actual de l’ensenyament de la física i en defensa de la seva rellevància.

14 de desembre de 2005

Acte de cloenda de l’AMF2005 en el Parlament de Catalunya. S'hi presentaren les conclusions elaborades a partir de la reflexió dels diferents àmbits, completant la sessió les conferències de dos físics catalans de prestigi internacional: el Dr. Salmeron i el Dr. Cirac.

19 d’abril de 2006

Acte de cloenda de l’AMF, coordinades per l'APFQC, que va tenir lloc a l'Institut d’Estudis Catalans, organitzat conjuntament amb la Societat Catalana de Física, l'APFQC i el Departament d'Educació (vegeu fotos). A l’acte hi assistiren una representació del professorat i de l'alumnat, que realitzaren diverses activitats. Desprès d’una brillant conferència del Dr. antoni Mendez, professor de la UAB, es van lliurar els premis als treballs més destacats i es va agrair la participació de tots el centres.

Durant l’acte es va lliurar als assistents un CD amb el recull de les activitats realitzades pels centres, així com la web que s'havia confeccionat per a secundària sobre l’exposició "La màgia dels superconductors" .

 

 

 

 

 

 

 

Exposició Superlife: "La màgia dels superconductors"

Presentar un tema com la superconductivitat, que ofereix aplicacions punteres a la nostra societat, mitjançant una exposició com "La màgia dels superconductors", amb un enfocament eminentment didàctic i proper al gran públic, és bàsic per donar a conèixer la importància de les nostres disciplines: la física per les aplicacions i la química per a la recerca de nous materials.

L’exposició, després d’un curt període a Barcelona, es traslladà a Lleida, Tarragona, Ripoll, Cerdanyola i Terrassa. Comptabilitzà en total uns 18.000 visitants. 

A dalt

 

Comissió de Cultura del Parlament

La Sra Tura Puigvert va comparèixer davant la Comissió del Cultura del Parlament de Catalunya, juntament amb Josep Maria Pons i Antoni Méndez, en una sessió dedicada a l'ensenyament de la física. Es tractava de donar a conèixer les conclusions de l'Any Mundial de la Física i posar de manifest la situació de l'educació científica en el nostre país, especialment pel que fa a la física i a la química en els batxillerats.

A dalt

 

Jornades Científiques

Les Jornades Científiques de Badalona han celebrat enguany la seva vintena edició. Felicitem els seus organitzadors per una tasca tan meritòria. Les Jornades, enguany celebrades els dies 21, 22 i 23 de març, s'enmarquen com sempre en l'àmbit de treballs a les diverses àrees: ciències socials, ciències experimentals, tecnologia, llengües, música, art, etc, sempre que s'hi hagi aplicat una metodologia científica.

Els dies 28, 31 de març i 1 d’abril del 2006 va tenir lloc les III Jornades Científiques de Mataró que mostren l'interès del professorat i de la comunitat en general per apropar ciència i societat, tot portant la ciència fora de les aules. Aquest any, amb motiu del Any Ramon i Cajal, es va dedicar una conferència i una exposició al nostre premi Nobel. Completava el programa una mostra de treballs de recerca de batxillerat, així com una activitat de ciència al carrer a l'entorn de les bombolles de sabó.

Vegeu-ne algunes imatges:

Inauguració de les Jornades

Presentació de treballs

Ciència al carrer

Seria desitjable que més iniciatives d’aquesta mena s’estenguessin pel territori. Si algun dels nostres companys s’hi anima podeu demanar informació a l’Associació.

A dalt

 

II Jornades sobre l’Ensenyament de la Física i la Química a Secundària

El Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, amb la col·laboració de Cosmocaixa i del Departament d’Educació, va organitzar les segones jornades sobre Física i Química els passats dies 19 i 20 de maig a Barcelona. Es va tractar d’unes Jornades productives amb importants aportacions de dins i de fora del país. Algunes de les conferències i tallers presentats van ser:

  • Jennifer Burden, sobre la cultura científica o Maurice Cosandey amb el seu ventall de recursos i demostracions per l’aula.
     

  • Adolf Cortel, Lluís Nadal, Octavi Caselles, Josep M. Valls i Marta Segura, entre molts altres companys, ens van mostrar els seus treballs per apropar les nostres disciplines al gran públic i despertar interès entre l’alumnat amb les seves propostes.
     

  • Actualització científica amb tallers de materials invisibles (P.Gómez), comunicació i divulgació (J. A. Grifols), física de la quotidianitat (E. Llebot).
     

  • Aportacions del departament de Didàctica de les Ciències de l'Autònoma: Mercè Izquierdo (treballs pràctics), Roser Pintó, Marcel·la Sáez, i Montserrat Tortosa (Projecte REVIR).
     

  • Col·laboracions d’arreu de l’estat com les de Rafael Garcia Molina i la seva física recreativa, Paloma Varela amb la física del joguets, Ángel Blanco, Luis F. Garrido, Ana Oñorbe, José González i Fátima Paixao.
     

  • Aportacions de l’ampli ventall de projectes del propi CDECT: Física Salters (O. Plana, M. Enrech), el cotxe d’hidrogen (M. Calvet, E. Lorente, V. Ferrer), Quimica Quotidiana (F. Guitart), aplicacions amb sensors (J. Oro, A. Aparicio).
     

  • La contribució de la pròpia Associació, a través del taller de la química dels sentits (T. Puigvert, R. M. Melià).
     

  • I la pròpia contribució del Col·legi amb tallers com el projecte APQUA (I. Ros, M. Bassedas) i l'organització de les Jornades: el Comitè científic (A. Caamaño, J. Corominas, J. Oro) i una magnifica coordinació (A. Creus, S. Guerra).

 

 

 

 

 

 

 

El professor Maurice Cosandey durant
la seva exposició pràctica.

A dalt

 

Escoles d’Estiu

L’Associació ofereix diversos cursos a les Escoles d’Estiu:

 

 

Si hi esteu interessats podeu demanar informació a l’Associació o consultar la web del Moviment Educatiu del Maresme o la del Col·legi de llicenciats.

 A dalt

 

Sortida científica a Munic: ciència i entreteniment

Aquest maig passat un grup de professors, seguint la proposta de sortides de ciències iniciades l’any passat, vam realitzar una sortida de cap de setmana a Munic. Tot i que amb un programa una mica ajustat visitàrem l'Institut Max Planck de fotònica, la institució central de l'ESO i el Deutches Museum. Ens va quedar temps per fer un tast organolèptic de cervesa, l’observació detallada del funcionament del carilló de la Rathaus i visitar algunes pinacoteques... visita que va ser substituïda per una segona visita al museu de la ciència (Deutches Museum) per part d’algun participant.

Una bona recomanació a tot el professorat: no us perdeu el Deutches Museum perquè tot i la seva estètica clàssica resulta molt i molt interessat!

 

 

 

 

Còpia de l'aparell utilitzat en l’experiència
de Mardsen, Geiger i Rutherford

                               

 

 

 

 

Modelització dels resultats de la mateixa experiència
 

A dalt

 

Recorregut  científic per Barcelona: ciència i entreteniment

El matí del 10 de juny vàrem iniciar una nova proposta organitzant la primera de les sortides lúdico-científiques de l’Associació. La responsable del programa, Imma Ros, ens va organitzar una passejada científica per la ciutat amb explicacions a càrrec de Mercè Piqueras, periodista científica.

 

 

 

 

 

 

 

Una part del grup al claustre de la catedral, amb Mercè Piqueras.

Tenim interès a realitzar un parell de passejades l’any. Esperem els vostres suggeriments.

A dalt

  

Trobades de tardor, 2006

Els dies 6 i 7 de setembre i 8 de novembre de 2006, seguint la línia iniciada en cursos anteriors,  tindran lloc les segones trobades de tardor organitzades per l'Associació, juntament amb la Societat Catalana de Química i la Societat Catalana de Física. Ja coneixeu el nostre lema: "Posa't en forma!

A dalt