Els diners com a eina de transformació

Ets estudiant de la UAB? T’has preguntat alguna vegada què fan els bancs amb els teus diners? Creus que la teva universitat s’hauria de vincular a les finances ètiques? Ja pots signar el manifest que el grup de voluntariat de Cooperació de la FAS per tal de demanar a la UAB que Triem Banca Ètica! A més, el proper 29 de maig, organitzen un matí replet d’activitats sobre “Els diners com a eina de transformació”.

Conscients de la conjuntura i descontents amb el model econòmic actual, el grup de voluntariat de cooperació de la Fundació Autònoma Solidària ha decidit prendre partit i passar a l’acció. Des del curs 2012-13 duen a terme la campanya Triem Banca Ètica a la UAB per sensibilitzar i conscienciar a la comunitat universitària dels impactes negatius del model econòmic neoliberal i de la banca convencional i així donar a conèixer paradigmes alternatius com l’economia social i solidària i les finances ètiques.

A finals del mes de febrer van presentar un manifest en què exposen un seguit de propostes encaminades a vincular la UAB a les finances ètiques i conviden el Rectorat a integrar les finances ètiques en la seva estratègia política i a desvincular-se, al ritme que sigui necessari, del sector financer convencional. Per fer visible aquesta demanada i mostrar el suport per part de la comunitat universitària han iniciat, paral·lelament, una recollida de signatures que també es pot firmar online aquí.

A més, per tal de donar a conèixer a tota la comunitat universitària de la UAB han organitzat un matí lúdic el proper 29 de maig a la Plaça Cívica, de 12.00 a 15.00 hores, i que té com a títol “Els diners com a eina de transformació”. Podràs participar al joc de la moneda social, informar-te sobre la campanya, conèixer què es pot fer com a estudiants per triar banca ètica a la UAB, entre d’altres. T’hi esperem!

Què pots fer tu?
– Signar el manifest aquí
– Fer difusió de la campanya i de la recollida de signatures a través de les xarxes socials
– Vine i participa a l’activitat “Els diners com a eina de transformació” el 29 de maig
– Uneix-te a la campanya i forma part del grup de voluntariat.

Triem Banca Ètica a la UAB

cartell_bomba1Aquest any la campanya “Triem Banca Ètica” continua. El nostre objectiu és desvincular el carnet d’estudiant de la UAB de Catalunya Caixa i potenciar les relacions amb la banca ètica.

Per què això sigui possible hem iniciat una recollida de signatures que acompanya un manifest que hem redactat on s’expressen les nostres conviccions i aspiracions (pots llegir-lo més avall).

Si aquestes també són les teves conviccions i vols que la UAB es vinculi a les finances ètiques, no dubtis en fer un cop d’ull al manifest i firmar-lo

———————————————————————————————————————————–

 Manifest Triem Banca Ètica a la UAB

Sempre ens han dit que hem d’estudiar, acabar la carrera, trobar una bona feina, guardar els estalvis en un banc i fer un bon pla de pensions per a la jubilació. Sempre hem  pensat que els nostres estalvis havien d’anar a un banc tradicional ja fos perquè la nostra família pertanyia a un banc determinat o perquè crèiem que ens donaven més interessos per obrir un compte corrent.

La major part de la ciutadania, guarda els estalvis en bancs convencionals, com el Santander, el  BBVA, la Caixa, Catalunya Caixa, Bankia, Banc Sabadell o ING, entre d’altres. La destinació final d’aquests ingressos és normalment desconeguda per l’usuari, que acaba confiant els estalvis a una entitat amb la qual només hi manté un vincle que sovint es redueix a una targeta de crèdit i un compte corrent.

En nombroses ocasions els nostres ingressos financen, entre d’altres, empreses d’armament, com EADS o Indra, que per exemple, produeixen armes destinades a la guerra, empreses energètiques com Endesa, Gas Natural o Iberdrola, que construeixen embassaments, plantes i instal·lacions a països del sud que destrueixen el territori de la població autòctona i violen els drets dels treballadors.

Menys conegudes són les alternatives de la banca ètica que ofereixen un model que trenca les relacions amb grans multinacionals i transnacionals i discriminacions i injustícies socials, que són fomentades pel capital i finançament rebut per part dels bancs tradicionals.

Existeix un altre model de banc, la Banca Ètica: aquesta es basa en un finançament ètic regit per principis de justícia i igualtat social com la coherència, la transparència i la participació, que passen per sobre de l’enriquiment dels bancs. A través d’aquestes entitats tots els usuaris poden conèixer les polítiques de l’entitat i participar en moltes de les decisions internes. Així mateix, els crèdits són concedits després d’un estudi detallat del projecte i d’un seguiment que permet la implicació de l’entitat i de l’usuari per obtenir un èxit equànime. Els estalvis són destinats, en la majoria dels casos a projectes socials, culturals, mediambientals o de cooperació pel desenvolupament. Algunes de les entitats regides pels principis de la banca ètica a Catalunya són Fiare, Triodos Bank, Oiko Crèdit i Coop 57.

Com a ciutadans pensem que davant el desig pel canvi hi ha l’acció, i ens movem per la lluita cap a un món més just i més humà. Pensem que els ciutadans tenim la capacitat de canviar la realitat en què vivim per garantir un futur sostenible, tant des del punt de vista ambiental i econòmic com des de la perspectiva energètica i social.

Per tot això, el grup de voluntariat de Cooperació de la Fundació Autònoma Solidària (FAS) impulsa la campanya Triem Banca Ètica a la UAB, en què denunciem la vinculació de les universitats a la banca convencional, concretament de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb Catalunya Caixa, Caixa Bank i el Banco Santander. Per potenciar una major consciència i sensibilització de la comunitat universitària pel que fa a la banca ètica, 

       Proposem que:

- La Universitat Autònoma de Barcelona es vinculi amb entitats de finances ètiques.

- Es doti de més transparència tots els acords, contractes, relacions de col·laboració, etc., entre la UAB i les entitat bancàries amb qui estigui vinculada per tal que la informació pugui ser accessibles a tota la comunitat universitària.

- Catalunya Caixa no sigui l’única entitat amb la qual es pugui vincular el carnet d’estudiant quan s’ingressa a la universitat, i per tant que es faci efectiva l’opció de vincular el carnet d’estudiant amb una entitat de banca ètica si així es desitja.

- Ell carnet d’estudiant no llueixi la imatge o logotip d’una entitat financera, així com ho fa ara amb Catalunya Caixa.

- Oferir la possibilitat d’establir convenis de treballs de fi de grau, entre d’altres, vinculats a les entitats de finances ètiques.

El febrer de 2014, hem engegat un procés de recollida de firmes entre la comunitat universitària que pretén posar de manifest el suport al conjunt d’alternatives i iniciatives de vinculació de la UAB a la banca ètica perquè entre tots construïm una universitat compromesa.

Per tant, amb la campanya Triem Banca Ètica a la UAB us convidem a unir-vos a la lluita, una lluita que hem d’emprendre per donar pas al canvi. Signa aquí per donar suport a la campanya Triem Banca Ètica

Campanya Triem Banca Ètica
Febrer 2014, Campus UAB

Per a més informació i contacte:
Correu electrònic: triembancaetica@gmail.com   
Facebook: https://www.facebook.com/triembancaetica

Manifest 2013

El passat dijous, els assistents a la xerrada de Jordi Calvo i Tica Font sobre els negocis de la indústria del l’armament es van sorprendre amb la performance que vam composar. Una entrevistadora es va trobar entre el públic a un banquer del Santander, un soldat, una pagesa i fins i tot, una noia hindú de la casta dels intocables!

Imagen

Ens va sorprendre la quantitat de persones que està conscienciada i està dins de la banca ètica. El nostre treball en aquesta campanya té aquest objectiu, conscienciar sobre les tasques de la banca convencional i presentar la banca ètica. Per això, hem composat un manifest en el que basem els principis d’aquesta campanya:

Sempre ens han dit que hem d’estudiar, acabar la carrera, trobar una bona feina, guardar els estalvis en un banc i fer un bon pla de pensions per la nostra jubilació. Sempre hem pensat que els nostres estalvis havien d’anar a un banc tradicional, ja fos perquè la nostra família pertanyia a un banc determinat o perquè crèiem ens donaven més interessos per obrir un compte corrent. Els estudiants que estem avui aquí, llegint aquest manifest, hem fet l’exercici d’obrir els ulls davant la tasca que les entitats financeres estan portant a terme amb els diners que nosaltres hem deixat. Amb la campanya Triem Banca Ètica hem conegut algunes de les gestions que fan les caixes i bancs on tenim guardats els nostres estalvis i ens ha impactat descobrir els seus projectes i les seves inversions en empreses amb impactes negatius a nivell mediambiental i en comunitats de països del sud.

La construcció d’embassaments, plantes i instal·lacions a països del sud, en què es destrueix la natura i el territori de la població autòctona a canvi de grans beneficis econòmics és una d’elles; la inversió dels nostres estalvis en armament contribuint d’aquesta manera al finançament de guerres , n’és una altra. Tot plegat, crims a càrrec de gran multinacionals i transnacionals, que no serien possibles sense el capital que reben de la majoria de bancs tradicionals. Amb un únic objectiu: el benestar econòmic per sobre dels drets humans.

Diners que financen empreses d’armament, on es fabriquen armes destinades a guerres. Empreses energètiques com Endesa, Gas Natural o Iberdrola, que construeixen embassaments i violen els drets dels treballadors.

La banca tradicional mitjançant i gràcies a accions, inversions i crèdits utilitzen els nostres estalvis a més de per sostenir-se ella mateixa, per a participar en models de conducta poc ètica, com els anteriors esmentats.

Els voluntaris de Cooperació per al Desenvolupament de la Fundació Autònoma Solidària volem denunciar els actes que duen a terme els bancs convencionals i informar sobre quines alternatives podem trobar per a dipositar els nostres estalvis, com la banca ètica. Proposem aquesta alternativa ja que aquesta es basa ens diversos principis ètics, de coherència i sobre tot de transparència donant-nos la oportunitat de saber el destí de les inversions d’aquests bancs, normalment en projectes relacionats amb el medi ambient, la cultura o projectes socials.

Com a ciutadans pensem que davant el desig pel canvi hi ha l’acció i ens movem per la lluita cap a un món més just i més humà. Pensem que els ciutadans tenim la capacitat de canviar la realitat en la que vivim per una que ens garanteixi un futur sostenible, tant a nivell ambiental, econòmic com energètic i social.

Per tant, amb la nostra campanya Triem Banca Ètica us convidem a que us uniu a la lluita, una lluita que hem d’emprendre per donar pas al canvi.

Recordeu que el pròxim dimecres podreu gaudir del primer cinefòrum de TBE  amb la pel·lícula “DEUDOCRÀCIA”, presentat per Iolanda Fresnillo de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i la Plataforma per a l’auditoria Ciutadana del deute.

Us esperem!