Skip to Content
Universitat Aut騨oma de Barcelona

Presentaci贸

芦Ha! ha! ha!禄

IV  Simposi sobre el teatre infantil i juvenil

Teatre de la Pla莽a C铆vica de la Universitat Aut貌noma de Barcelona

Dijous, 18 d'octubre de 2012

Coordinaci贸: Jordi Auseller i Merc猫 Ballesp铆

 

La quarta edici贸 del Simposi sobre el teatre infantil i juvenil gira a l'entorn del tema de l'humor en les propostes esc猫niques adre莽ades als infants i joves. Fent al路lusi贸 expl铆cita a la interjecci贸 usada per a imitar una riallada 鈥 fenomen d'altra banda del tot habitual i com煤 de la recepci贸 ps铆quica i cerebral davant d'un espectacle c貌mic 鈥 l'edici贸 d'enguany porta per t铆tol 芦Ha! ha! ha!禄. No obstant, volem anar un pas m茅s enll脿 del concepte de teatre c貌mic i entreveure els mecanismes que encenen les emocions en els espectadors per mitj脿 del riure, del somriure, del picar l'ullet, de la sorna, la ironia, etc. i que creen un imaginari en la ficci贸 teatral que ens permet la reflexi贸 sobre el tractament humor铆stic del que les companyies creen i els espectadors perceben. 脡s per aix貌 que els coordinadors d'aquest acte hem redactat un document de treball amb l'脿nim d'estimular la reflexi贸, l'an脿lisi i el debat al voltant del tema escollit, i compartir idees i experi猫ncies entre els participants.

Com ja 茅s habitual en aquest f貌rum, hem convocat des dels experts universitaris fins als professionals de l'escena perqu猫, a partir de diverses perspectives i diferents enfocaments, ens il路lustrin sobre l'eix tem脿tic del simposi. Seguint la t貌nica de la darrera edici贸 ens servim d'un espectacle matinal, en aquest cas l'espectacle-confer猫ncia 鈥淓l comte de Pilou-Pilou鈥 de la cia. BAO (Montpeller), per donar el tret de sortida a la reflexi贸 acad猫mica. En primer lloc, el catedr脿tic Amadeu Viana de la Universitat de Lleida, reconegut especialista en l'脿mbit de l'humor, ens oferir脿 la confer猫ncia inaugural 鈥淐r茅ixer jove: l'humor i el joc鈥, que es completar脿 amb dues pon猫ncies: la primera anir脿 a c脿rrec del professor i escriptor David Estrada Luttikhuizen, autor d'un estudi sobre l'humor dins la literatura infantil i juvenil catalana; la segona, la impartir脿 la professora Cristina Aliagas, del Grup de Recerca de literatura infantil i juvenil i educaci贸 liter脿ria de la UAB. Seguir脿 una taula rodona, amb la participaci贸 de diversos professionals vinculats a l'escena teatral de casa nostra que ens brindaran el seu parer des de la praxi: 脪scar Rodr铆guez, director del SAT! & Espai Dansat! i director art铆stic de La Mostra d'Igualada; Marcel Gros, un dels clowns m茅s reputats del pa铆s; Joan Segal茅s, de la companyia de teatre gestual i d'humor Vol-Ras; i Jaume Jov茅, del grup Encara Farem Salat. Les activitats de la tarda comen莽aran de bell nou amb un espectacle. En aquesta ocasi贸, per貌, els i les artistes s贸n els nens i nenes de La Petiestable 12, companyia infantil de l'Aula Municipal de Teatre de Lleida, que ens presentaran 鈥淗amlet Pro 2.0鈥, una versi贸 lliure del cl脿ssic de Shakespeare. Com a complement, tant en aquest espectacle com en el de primera hora del mat铆 comptarem amb la pres猫ncia, com a espectadors i alhora participants al debat posterior, d'alumnes de Cicle Mitj脿 (9-10 anys) del Col路legi Montserrat de Cerdanyola. La cloenda consistir脿 en la inauguraci贸, a la Biblioteca d'Humanitats, de l'exposici贸 dedicada a la companyia Xirriquiteula Teatre [http://www.xirriquiteula.com/], de llarga traject貌ria en el teatre infantil i juvenil de Catalunya.

El IV Simposi sobre el teatre infantil i juvenil tindr脿 lloc el dijous 18 d'octubre de 2012, al Teatre de la Pla莽a C铆vica de la Universitat Aut貌noma de Barcelona. 脡s coordinat pel Grup de Recerca en Arts Esc猫niques de la UAB [http://grupsderecerca.uab.cat/grae/] i organitzat conjuntament per aquest grup emergent, la Fundaci贸 Xarxa de Teatre Infantil i Juvenil de Catalunya i el Grup Bambalina. Com a novetat respecte als simposis anteriors, compta, a m茅s, amb un consell cient铆fic assessor integrat per diferents persones vinculades al m贸n acad猫mic universitari que han aportat la seva visi贸 i experi猫ncia a l'orientaci贸 i disseny de l'esdeveniment: Antoni Tort, director del Grup de Recerca Educativa de la Universitat de Vic; Ramon X. Rossell贸, membre del Grup de Literatura Catalana Contempor脿nia de la Universitat de Val猫ncia; Neus Real, integrant del Grup de Recerca de literatura infantil i juvenil i educaci贸 liter脿ria de la UAB; i Maria Codinachs de l'ESAD-Institut del Teatre de Barcelona. El simposi disposa tamb茅 de la col路laboraci贸 de Cultura en Viu, que ens cedeix el teatre i els mitjans t猫cnics, la Biblioteca d'Humanitats de la UAB, que es responsabilitza de l'exposici贸 presencial i virtual, i Xirriquiteula Teatre. Finalment, i com en altres avinenteses, gaudim del suport de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Cerdanyola, la Fundaci贸 Xarxa de Teatre Infantil i Juvenil de Catalunya i el Deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB.

Esperem que tant les intervencions dels nostres convidats com les activitats que hem organitzat al voltant del simposi 鈥 aquesta exposici贸 virtual n'茅s una 鈥 despertin el vostre inter猫s i confiem en la vostra participaci贸.

Jordi Auseller i Merc猫 Ballesp铆

Coordinadors del IV Simposi