Treball Campus > Estudiants i titulats > Convocatòria beques pràctiques 2016/2017

 Convocatòria 
Sol·licitud, Documentació i Resolució

1. Presentació
2. Objecte, durada i destinacions
3. Requisits
4. Característiques
5. Criteris de selecció
6. Dotació econòmica i pagament
7. Reconeixement acadèmic
8. Assegurança
9. Renúcies
10. Drets i deures dels beneficiaris

11. Ajuts complementaris per a tots dos programes
12. Dossier informatiu
13. Preguntes freqüents



1. Presentació

La Universitat Autònoma de Barcelona participa en el programa europeu de mobilitat Erasmus+ de 2014-2020 de la Comissió Europea i sol·licita fons econòmics per cofinançar estades de pràctiques per als seus estudiants en entitats col·laboradores dels països membres del programa. El SEPIE (Servei Espanyol per a la Internacionalització de l’Educació) és l’organisme estatal responsable de la coordinació, la gestió i la distribució d’aquests fons per a totes les universitats i els organismes de l’Estat.

La UAB, a més, conscient de la importància de les estades de pràctiques internacionals per al futur professional dels estudiants, disposa d’un Programa Propi de mobilitat per a pràctiques en empreses i institucions que fa possible estades arreu del món i mobilitats que no entren dins del marc del programa Erasmus+ Pràctiques.
Ambdós programes tenen com a objectius principals:

  • Ajudar els joves a adquirir habilitats i competències professionals addicionals a través de la formació i de l’experiència pràctica a l’estranger.
  • Millorar la qualitat de l’ensenyament a la UE i de la formació dels estudiants.
  • Contribuir a la modernització dels sistemes d’educació i de formació professional.
  • Promoure la participació dels joves a la societat.

A continuació, es presenta la convocatòria per a ambdós programes: Erasmus+ Pràctiques i Programa Propi Pràctiques per a la mobilitat d’estudiants de grau, màster i doctorat per al curs 2016-2017 de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Tornar a dalt


2. Objecte, durada i destinatacions

Es convoquen les places de mobilitat adreçades als estudiants de la UAB per fer estades de pràctiques entre el 16 de juny de 2016 i el 29 de setembre de 2017 en empreses o institucions d’altres països.

a)   Durada
En el marc del programa Erasmus+ Pràctiques les estades han de tenir una durada mínima de 2 mesos (60 dies) i màxima de 12 mesos, tenint en compte el comptador de mesos d’estades anteriors dins del mateix cicle.

En el marc del Programa Propi Pràctiques les estades han de tenir una durada mínima d’1 mes (30 dies) i màxima de 12 mesos.

b)   Destinacions
El programa Erasmus+ Pràctiques permet fer estades en qualsevol dels 28 estats membres de la Unió Europea, incloent-hi Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Turquia i la República de Macedònia. Suïssa ha quedat fora del programa Erasmus+ Pràctiques i, per tant, aquells estudiants que vulguin fer una estada de pràctiques en aquesta destinació han de demanar finançament a través del Swiss-European Mobility Programme.

El Programa Propi Pràctiques permet fer estades en qualsevol país del món. Si les pràctiques es duen a terme en països inclosos en el programa Erasmus+ Pràctiques, han de tenir una durada inferior a 2 mesos.

L’estada de pràctiques es formalitza de manera obligatòria mitjançant la subscripció d’un conveni tripartit entre la UAB, la persona interessada i l’empresa o institució, en el qual es regulen els principals aspectes de les pràctiques, així com els compromisos de cadascuna de les parts.

Tornar a dalt


3. Requisits dels candidats

Per poder optar a les places de la convocatòria, cal complir els requisits següents:

a) Pel programa Erasmus+ Pràctiques, cal estar matriculat i amb l’expedient obert en un ensenyament oficial de grau, màster o doctorat dels centres propis i adscrits de la Universitat Autònoma de Barcelona al moment de fer la sol·licitud. Pel Programa Propi Pràctiques, cal estar matriculat en un ensenyament oficial i tenir l’expedient obert durant tota l’estada de pràctiques. Per aquest programa queden exclosos els estudiants dels centres adscrits exceptuant els de la FUAB.
b) Tenir la nacionalitat, el permís de residència o l’estatus de refugiat o apàtrida d’un dels estats participants en el programa Erasmus+ Pràctiques: els 28 estats membres de la Unió Europea, els tres països de l’Àrea Econòmica Europea (Islàndia, Liechtenstein i Noruega) i Turquia i la República de Macedònia.
c) Disposar de l’acceptació d’una entitat d’acollida en la qual es pot fer una estada de pràctiques, ja sigui pública o privada, ubicada a qualsevol dels països participants.Cada facultat o centre adscrit informa els seus estudiants d’entitats d’acollida en cas que disposi de convenis marc de pràctiques, o bé l’estudiant pot cercar una entitat d’acollida a títol individual que l’aculli com a estudiant de pràctiques en el marc d’aquesta convocatòria. Es recomana consultar, en el web de Treball Campus, en l’apartat Pràctiques a l’estranger, els portals de cerca de pràctiques, així com el document «Recomanacions per cercar pràctiques o feina internacionals» del mateix apartat i el Tauler d’ofertes internacionals.
d) En el cas dels estudiants de grau, haver superat, en el moment de fer la sol·licitud un mínim de 60 crèdits de la titulació relacionada amb les pràctiques. També han de disposar del document de conformitat de l’estada signat pel tutor de pràctiques i/o del coordinador d’intercanvis i adjuntar-lo en el moment de la sol·licitud.
e) En el cas dels estudiants de grau que sol·licitin plaça en el programa Erasmus+ Pràctiques com a «acabats de titular», tenir l’expedient obert quan presentin la sol·licitud i fer l’estada en els 12 mesos següents després de tancar l’expedient.
El document de conformitat de l’estada només ha de contenir la signatura de l'estudiant. La signatura del tutor de pràctiques i del coordinador d’intercanvis no és obligatòria.
f) En el cas dels estudiants de màster, disposar, en el moment de fer la sol·licitud, del document de conformitat de l’estada signat del coordinador del màster i pel coordinador d’intercanvis de la seva facultat o centre adscrit.
g) En el cas dels estudiants de doctorat disposar, en el moment de fer la sol·licitud, del document de conformitat de l’estada, signat pel coordinador del programa de doctorat, així com del secretari acadèmic de l’Escola de Doctorat. L’estada ha de ser de 3 mesos, i s’haurà d’adjuntar el document de compromís del doctorand que farà el tràmit per optar a la Menció de Doctorat Internacional
h) Tenir coneixement suficient de la llengua vehicular de l’entitat d’acollida.
i) Acreditar la cobertura de l’assegurança complementària de mobilitat a través de la matrícula o de la modificació de la matrícula per tal d’incloure l’assegurança. En cas d’estades de pràctiques fora de la UE, també s’ha d’acreditar la cobertura d’una assegurança mèdica addicional (consulteu l’apartat 8 d’aquesta convocatòria per a més informació).
j) No gaudir simultàniament de cap altra beca de mobilitat de la UAB. És possible gaudir de diverses modalitats sempre que les mobilitats es facin de manera consecutiva.


Tornar a dalt


4. Característiques

a) Les places es concedeixen per fer una estada de pràctiques a jornada completa (d’entre 6 i 8 hores) a l’estranger.
b) Les institucions d’acollida poden ser qualsevol organització pública o privada activa al mercat de treball o en els àmbits de l’educació, la formació i la joventut. No es consideren entitats d’acollida elegibles en el marc del programa Erasmus+ Pràctiques:

  • les institucions europees o altres organismes de la UE, incloses les agències especialitzades (la llista està disponible a l’enllaç següent).
  • les organitzacions encarregades de gestionar programes de la UE, com ara les agències nacionals (per evitar possibles conflictes d’interès i/o finançament compartit).
  • qualsevol representació diplomàtica del país d’origen de l’estudiant (ambaixada, consolat, Instituto Cervantes, etc.).

c) No hi poden haver interrupcions durant el període de pràctiques. El tancament de la institució o empresa d’acollida no es considera interrupció. En les mobilitats a través del programa Erasmus+ Pràctiques es manté el dret a percebre l’ajuda de la UE durant el temps de tancament. Els dies de tancament no computen per a la duració mínima de 2 mesos, però sí per a la duració màxima de 12 mesos. En el Programa Propi Pràctiques no podran produir-se interrupcions durant el període de l’estada.
d) Per iniciar l’estada cal tenir obligatòriament el conveni corresponent signat i completar i lliurar en els terminis fixats tota la documentació obligatòria que es publica en aquesta convocatòria i que es detalla en el dossier informatiu.


Tornar a dalt


5. Criteris de selecció

Les sol·licituds rebudes es prioritzen en funció dels criteris d’adjudicació següents:
a) Qualificació mitjana de l’expedient acadèmic. S’aplica el barem 27 (per a més informació podeu consultar l’annex 1).
b) Coneixement de l’anglès o dels idiomes del país de destinació. Es poden rebre entre 0,5 i 2 punts d’acord amb el que estipula el document de «Valoració addicional d’idioma». Els estudiants que estiguin cursant itineraris curriculars en anglès, estudis anglesos i estudis de Traducció i Interpretació en la llengua del país de destinació estan exempts de presentar l’acreditació d’aquest idioma i se’ls atorga 1,5 punts per coneixement d’idiomes, sempre que hagin superat com a mínim 90 crèdits del grau en el moment de la sol·licitud. Els estudiants que acreditin estudis previs de batxillerat, grau o màster en centres o universitats d’altres països en anglès o en les llengües del país de destinació reben 1,5 punts.
c) Les sol·licituds d’aquells estudiants que, havent obtingut plaça en alguna convocatòria anterior, hi hagin renunciat per causes no justificades o hagin incomplert els requisits sol·licitats, queden relegades a l’últim lloc de la llista de sol·licituds.
d) Aquelles sol·licituds que no reuneixin els requisits de la convocatòria queden automàticament excloses.
e) Del total de places, es reserven un 90% dels ajuts per a estudiants de grau i màster i el 10% dels ajuts per a estudiants de doctorat.

Cada facultat o centre adscrit pot determinar altres requisits específics per als seus estudiants. Cal consultar el seu web per veure si n’hi ha i quins són. En l’enllaç podreu trobar la informació de les facultats i els centres adscrits de la UAB.

Tornar a dalt


6. Dotació econòmica i pagament

Els ajuts econòmics d’aquesta convocatòria estan destinats a cobrir una part de les despeses de desplaçament, manutenció i allotjament de la persona beneficiària durant l’estada a l’empresa o institució estrangera. L’ajut no pretén cobrir la totalitat de les despeses ocasionades per la mobilitat, sinó contribuir a finançar-la.

a)   Programa Erasmus+ Pràctiques
Es financen un mínim de 2 mesos (60 dies) i un màxim de 3 mesos. El MECD encara no ha fet pública la dotació econòmica de l’ajut per al curs 2016-2017 i la informació que consta a continuació és la dotació aprovada per al curs 2015-2016. Es van finançar en funció de la classificació de països que consten en el requadre que es detalla a continuació, fins a una dotació màxima de 1.200 €. 
 

Grup 1. Països amb un cost de vida més alt Irlanda, Dinamarca, França, Itàlia, Àustria, Finlàndia, Suècia, Regne Unit, Liechtenstein, Noruega 400 €/mes
Grup 2. Països amb un cost de vida mitjà Bèlgica, República Txeca, Alemanya, Grècia, Espanya, Xipre, Croàcia, Luxemburg, Països Baixos, Portugal, Eslovènia, Islàndia, Turquia 350 €/mes
Grup 3. Països amb un cost de vida inferior Bulgària, Estònia, Letònia, Lituània, Hongria, Malta, Polònia, Romania, Eslovàquia, República de Macedònia 300 €/mes
 

 

 
b)   Programa Propi Pràctiques
Es financen un mínim d’1 mes (30 dies) i un màxim de 9 mesos. S’atorga un màxim de 120 € mensuals per a estades fora d’Europa i de 100 € mensuals per a estades a Europa.

c)    Beca Zero
Quan l’estudiant no obté finançament i queda en llista d’espera, té la possibilitat de fer l’estada amb la modalitat Beca Zero. Aquesta modalitat permet fer l’estada de pràctiques dins el marc del Programa Erasmus+ Pràctiques o del Programa Propi Pràctiques però sense dotació econòmica. Si l’estudiant fa l’estada i completa la documentació obligatòria requerida pel programa amb Beca Zero, en cas que s’obtinguin fons addicionals o hi hagi romanents dels programes té dret a percebre l’ajut corresponent.

d)   Forma de pagament
Pel que fa als fons del programa Erasmus+ Pràctiques procedents del SEPIE, cada estudiant rep l’ajut per transferència bancària en dos pagaments: el primer, corresponent a l’inici de l’estada, per un import del 70 % del total adjudicat i el segon, corresponent a la finalització de l’estada, del 30 %. Pel que fa als fons del MECD, cada estudiant rep el finançament directament del Ministeri en els terminis i les condicions que estableixi.
Els pagaments de les places del Programa Propi Pràctiques s’efectuen i es distribueixen de la mateixa manera que els pagaments d’Erasmus+ Pràctiques.
Per rebre l’ajuda financera, l’estudiant ha d’haver lliurat correctament la documentació requerida en els terminis fixats en aquesta convocatòria i al dossier informatiu.
En cas que finalment s’hagi fet una estada inferior a l’acordada inicialment en el conveni del programa, en el segon pagament s’ajusta l’import de la beca a la durada de l’estada real i, si escau, l’estudiant ha de fer la devolució de l’import excedent.


Tornar a dalt

 

7. Reconeixement acadèmic

Les estades de pràctiques a través d’aquests programes de mobilitat es poden fer reconeixent l’estada a través de les pràctiques curriculars o de les pràctiques extracurriculars.
Prèviament a l’estada, l’estudiant ha d’acordar, amb el tutor de pràctiques i el coordinador d’intercanvis, el reconeixement de la formació que durà a terme a l’estranger, així com formalitzar la matrícula segons la modalitat i el calendari que estableixi cada facultat o centre adscrit, indicant que serà estudiant del programa de mobilitat Erasmus+ Pràctiques o Propi Pràctiques.

El reconeixement acadèmic es pot fer de dues maneres:
a) Reconeixement de les pràctiques (pràctiques curriculars). L’estudiant pot reconèixer les pràctiques per una sèrie de crèdits o assignatures. Ha d’informar-se al seu centre sobre els possibles reconeixements i acordar-ho amb el tutor de pràctiques. Un cop fet efectiu el pagament de la matrícula, finalitzades les pràctiques i entregada la documentació obligatòria del programa (en el cas del programa Erasmus+ Pràctiques), se li reconeixen els crèdits al seu expedient. En el cas del Programa Propi l’entrega de documentació obligatòria no condicionarà el reconeixement acadèmic.

b) Transferència a l’expedient (pràctiques extracurriculars). L’estudiant fa l’estada de pràctiques i finalment sol·licita una transferència de les pràctiques a l’expedient, sempre abans de sol·licitar el títol. D’aquesta manera l’estada consta a l’expedient sense necessitat de reconèixer-la com a assignatura del pla d’estudis. Per a fer aquesta transferència, l’estudiant ha d’abonar la taxa corresponent d’acord amb el decret de preus públics. Els estudiants de doctorat han d’introduir a Sigma la seva mobilitat per tal que la validi el coordinador del programa de doctorat i quedi recollida en l’expedient.

L’estudiant que fa l’estada com a “acabat de titular” la podrà fer constar en el seu expedient a través del Suplement Europeu al Títol (SET) sempre que ho faci abans de fer la sol·licitud al títol, o bé si ho sol·licita, el document Europass Mobility.

Tornar a dalt


8. Assegurança

L’assegurança ha de contenir les cobertures següents: mèdica, d’accidents i de responsabilitat civil. Cal contractar obligatòriament l’assegurança complementària de mobilitat que ofereix Ómnibus a través de la UAB, que té un preu de 9,72 € (curs 2015-2016). Per contractar-la cal fer una modificació de la matrícula a la gestió acadèmica de la facultat. Posteriorment cal acreditar que s’ha contractat fent arribar a Treball Campus una còpia de la matrícula en què consta el pagament. Tota la informació relativa a l’assegurança es troba en l’enllaç següent. En el cas dels centres adscrits, cal posar-se en contacte amb l’oficina responsable dels intercanvis al centre per consultar el procediment de contractació de l’assegurança.

Els estudiants que facin l’estada com a acabats de titular també han de contractar l’assegurança complementària de mobilitat per a Espanya i l’estranger a través d’Ómnibus. Per acreditar que s’ha contractat l’assegurança, cal fer arribar a Treball Campus una còpia escanejada del document que facilita l’asseguradora.
En cas d’estades de pràctiques fora de la UE, a més també s’ha d’acreditar la cobertura d’una assegurança addicional, per tal d’incrementar el capital necessari assegurat. Aquesta contractació pot fer-se a través d’Òmnibus o bé contractar una assegurança diferent de la que ofereix la UAB, sempre que s’acrediti que aquesta ofereix, com a mínim, les mateixes cobertures. Hauran de lliurar a Treball  Campus el  document “Certificat d’existència de cobertura de l’assegurança” i la còpia de la pòlissa.

Si l’estada es duu a terme entre dos cursos acadèmics (per exemple, estades de l’1 de juliol al 30 de setembre) és necessària l’assegurança complementària de mobilitat per als dos cursos acadèmics per tal d’estar assegurat durant tot el període de pràctiques. Cada assegurança cobreix un curs acadèmic, és a dir, de mitjan setembre a mitjan setembre de l’any següent, en funció de les dates oficials d’inici de cada curs.
L’empresa Òmnibus és l’empresa adjudicatària del concurs públic d’assegurances que la UAB va fer seguint la Llei de contractes de l’Administració pública.

Tornar a dalt


9. Renúncies

En cas que es produeixi una renúncia després de l’acceptació de la plaça de mobilitat, aquesta s’ha de comunicar a Treball Campus, explicant-ne les causes. Si l’estada encara no s’ha iniciat, aquesta comunicació és suficient per confirmar la renúncia de l’estudiant a la plaça concedida. En cas que l’estada ja s’hagi iniciat, hi ha dos tipus de renúncies:
a) Les renúncies per causes de força major, en casos de malaltia greu de la persona beneficiària o d’algun familiar de primer grau. Cal justificar-ho amb algun document mèdic i es manté el dret a percebre el finançament de l’estada fins a la data de la interrupció.
b) En el cas de finalitzar de manera anticipada el període de pràctiques, ometre la comunicació d’aquesta interrupció a Treball Campus o que la renúncia no sigui per una causa de força major o no tingui una justificació clara i raonada de la persona beneficiària (Treball Campus ho analitzarà de manera conjunta amb la facultat o centre adscrit, si s’escau). La persona beneficiària està obligada a retornar les quantitats ingressades i queda exclosa de futurs processos de selecció en qualsevol convocatòria Erasmus+ Pràctiques i del Programa Propi Pràctiques de la UAB.

Tornar a dalt


10. Drets i deures dels beneficiaris

L’acceptació de la beca implica l’acceptació de les normes establertes en la convocatòria.
Drets dels beneficiaris:

  • Rebre la formació adient per fer les tasques d’aprenentatge que els siguin encomanades.
  • Ampliar els seus coneixements i concretar els seus interessos per als estudis de grau, màster i/o doctorat.
  • Rebre les dotacions econòmiques corresponents que es fixin a la convocatòria de la beca.
  • Disposar d’un document que acrediti la seva condició de becaris en el programa.
  • Rebre atenció abans, durant i després de l’estada per qüestions de gestió de la beca.
  • Altres que puguin fixar les normatives de rang superior.

Deures dels beneficiaris:

  • Completar la documentació requerida en el programa en temps i forma.
  • Fer les tasques que els siguin assignades, d’acord amb el Learning Agreement, seccióBefore the Mobility, o el contracte de pràctiques, segons les indicacions que els faciliti el seu responsable a la institució d’acollida.
  • Assistir a les sessions formatives i aplicar els coneixements adquirits en els estudis en el desenvolupament de les seves tasques.
  • Atendre aquelles comunicacions de Treball Campus o de la seva facultat o centre adscrit, respecte a la gestió de la beca i el reconeixement acadèmic posterior.
  • Llegir amb atenció el dossier informatiu del programa corresponent, en el qual es concreta i recull la documentació requerida del programa.
  • Els que es fixen al reglament de l’Erasmus+ Pràctiques (més informació a l’enllaç següent).
  • Els que es fixen a les normatives de rang superior.

L’incompliment de les obligacions previstes en els apartats anteriors pot comportar la rescissió de la beca (excepte per causes de força major). En el cas de rescissió de la beca, la persona beneficiària ha de reemborsar els fons que hagi rebut en concepte d’ajuts.

Tornar a dalt


11. Ajuts complementaris per a tots dos programes

Beques MOBINT-AGAUR:
L’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca convoca cada any ajuts a la mobilitat internacional (Ajuts a la mobilitat internacional de l’estudiantat amb reconeixement acadèmic de les universitats catalanes per al curs 2015-2016 - MOBINT). En convocatòries anteriors, l’import va ser de 200 € mensuals, amb un màxim de 6 mesos. Més informació a l’enllaç següent.
Els interessats han de cursar la sol·licitud directament a l’AGAUR dins dels terminis establerts per aquesta agència.

Beques Erasmus.es, del Ministeri d’Educació, Ciència i Esports (MECD):
Des del curs 2014-2015, el Ministeri d’Educació, Ciència i Esports convoca els ajuts Erasmus.es a través del BOE. La gestió i el pagament d’aquests ajuts es tramita directament amb el MECD. Per a més informació podeu consultar l’enllaç següent.
Per optar a un ajut Erasmus.es del MECD és imprescindible que el sol·licitant acrediti que està en disposició de, com a mínim, un nivell B2 o equivalent en l’idioma en el qual s’impartirà i es rebrà la docència a la institució d’ensenyament superior de destinació, i que sigui participant del programa Erasmus+ Pràctiques de la UAB. El període màxim que es finança, tant a través de fons de la UE com de fons del MECD, és de 3 mesos.

Ajuts per a l’aprenentatge d’idiomes per a estudiants que fan pràctiques curriculars a l’estranger
La UAB obre la convocatòria d’ajuts per a l’aprenentatge d’idiomes per a estudiants que fan les pràctiques a l’estranger. Els estudiants de grau, màster i doctorat que estiguin matriculats a qualsevol centre propi de la UAB i acreditin que fan unes pràctiques curriculars a l’estranger i que poden certificar que han fet un curs de llengua, poden optar a un ajut econòmic pels seus estudis de llengües. Més informació al web del Servei de Llengües.


Tornar a dalt

12. Dossier informatiu

Dossier informatiu de la Convocatòria de beques de mobilitat per a pràctiques. Programa Erasmus+ Pràctiques i Programa Propi Pràctiques (2016-2017)

Tornar a dalt


13. Preguntes freqüents


Preguntes freqüents de la Convocatòria de beques de mobilitat per a pràctiques. Programa Erasmus+ Pràctiques i Programa Propi Pràctiques (2016-2017)


Tornar a dalt


Més informació:

Bases de la Convocatòria de beques de mobilitat per a pràctiques. Programa Erasmus+ Pràctiques i Programa Propi Pràctiques (2016-2017)

SEPIE: Erasmus +

Comissió Europea:  Erasmus +. Programa de educación, formación, juventud y deporte


Les dades personals subministrades en aquesta convocatòria s’incorporaran al fitxer de gestió d’estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona i de Treball Campus. Els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició es podran exercir contactant amb Treball Campus, de conformitat amb l’article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal.

 



Servei d'Ocupabilitat UAB
Plaça Cívica. Edifici N. Baixos
occupational.mobility@uab.cat
Telèfon: 93 581 4890

i també

A les Oficines d'Intercanvi de cada centre
 

Mobilitat i intercanvi UAB Mobilitat i intercanvi UAB

 

ACCIÓ Generalitat ACCIÓ Generalitat

 

ICEX ICEX

 

Stages Parlament Europeu Stages Parlament Europeu

 

Stages Comissió Europea Stages Comissió Europea

 

Stages Nacions Unides Stages Nacions Unides

 

Vulcanus in Japan Vulcanus in Japan

 

Contacta amb nosaltres Contacta amb nosaltres

 

Contacta: Servei d'Ocupabilitat

+34 93 581 28 00

Edifici N, Campus UAB, 08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)

s.ocupabilitat@uab.cat

2017 Universitat Autònoma de Barcelona