Evaluación de efectos de varios tipos de biochar en suelo y planta
Paco Abenza, Daniel
Alcañiz, Josep M., (Josep Maria) dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2012
Descripció: 111 p.
Resum: El objetivo de este proyecto ha sido analizar los posibles efectos del biochar obtenido de restos de biomasa de resinosas, de caducifolios y de un lodo de depuradora por tres procedimientos de pirolisis (lenta, rápida y gasificación), sobre un suelo (Haploxerept típico) y una planta de interés agrícola (Hordeum vulgare). Adicionalmente, se han comparado los efectos del biochar con los producidos por la aplicación de los materiales originales, y la interacción del biochar sobre el fertilizante mineral incorporado al suelo. Por último, se ha completado el trabajo con la observación de la influencia del biochar en la formación de micorrizas. Para llevar a cabo este estudio se ha realizado un ensayo en invernadero y diferentes análisis en laboratorio que han permitido el estudio comparativo de la germinación y crecimiento de la cebada, y de diferentes parámetros fisicoquímicos del suelo que podrían explicar la respuesta de las plantas crecidas sobre los distintos tipos de biochar. A partir de la interpretación de los resultados se ha determinado que los diferentes tipos de biochar han provocado un mayor desarrollo de la cebada en comparación con la aplicación de sus respectivas materias primas, o bien se ha observado la desaparición de efectos inhibidores como en el caso de los lodos de depuradora. Por otro lado, ha destacado el biochar obtenido por pirólisis lenta del resto de los biochars puesto que se ha observado menor mineralización de su materia orgánica de los suelos y mayor eficiencia en el desarrollo de las plantas. Por último, el efecto de la enmienda orgánica en forma de biochar sobre el desarrollo de las plantas ha sido menor que el efecto provocado directamente por la fertilización mineral.
Resum: L'objectiu d'aquest projecte ha estat analitzar els possibles efectes del biochar obtingut de restes de biomassa de resinoses, de caducifolis o d'un fang de depuradora per tres procediments de piròlisis (lenta, ràpida i gasificació), sobre un sòl (Haploxerept típic) i una planta d'interès agrícola (Hordeum vulgare). Adicionalment, s'han comparat els efectes del biochar amb els produits per l'aplicació dels materials originals, i la interacció del biochar amb el fertilitzant mineral incorporat al sòl. Per últim, s'ha completat el treball amb l'observació de la influència del biochar en la formació de micorrizes. Per portar a terme aquest estudi s'ha realitzat un assaig en hivernacle i diferents anàlisis al laboratori que han permès l'estudi comparatiu de la germinació i creixement de l'ordi, i de diferents paràmetres fisicoquímics del sòl que podrien explicar la resposta de les plantes crescudes als diferents tipus de biochar. A partir de la interpretació dels resultats s'ha determinat que els diferents tipus de biochar han provocat un major desenvolupament de l'ordi en comparació amb l'aplicació de les seves respectives matèries primeres, o bé s'ha observat la desaparició d'efectes inhibidors com en el cas dels fangs de depuradora. Per altra banda, ha destacat el biochar obtingut per piròlisis lenta de la resta de biochars ja que s'ha observat una menor mineralització de la seva matèria orgànica als sòls i major eficiència en el desenvolupament de les plantes. Per últim, l'efecte de l'esmena orgànica en forma de biochar sobre el desenvolupament de les plantes ha estat menor que l'efecte provocat directament per la fertilització mineral.
Resum: The main aim of this research was to analyze the possible effects of biochar which was made from biomass of soft or hard wood or from a dried sewage sludge by three procedures of pyrolysis (slow, fast and gasification), on a soil (Typic Haploxerept) and on a common agricultural plant (Hordeum vulgare). Additionally, the effects of biochar were compared with those produced by the application of the raw materials, and the interaction of biochar with mineral fertilizer which was also applied. Finally, the influence of biochar on mycorrhizae formation was also investigated. For this study, a bioassay was carried out in a greenhouse in conjunction with different laboratory analyses. These activities have allowed the comparative study of germination and seedling growth of barley and the effects on soil physicochemical parameters that could explain the response of plants grown with different kinds of biochar. From the analyses of the results, it has been determined that biochars improved growth of barley compared to growth on the wood feedstock materials. Also it has been observed the lack of inhibitory effects of biochar derived from sewage sludge compared with their unprocessed material. Biochar obtained by slow pyrolysis has stood out against the others because its organic matter is less mineralisable and contributed to improved development of the plants. Finally, the effect of biochar as an organic amendment on plant development was less than the direct effect caused by mineral fertilization.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Ordi ; Conreu ; Adobs ; Aspectes ambientals ; Anàlisi ; Química de la biomassa ; Piròlisi ; Mineralització (Biologia)



Guia de codis
1 p, 140.3 KB

Resum
12 p, 478.0 KB

Projecte
111 p, 2.4 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2012-12-11, darrera modificació el 2022-08-15



   Favorit i Compartir