Històries de vídues
Barenys, Maria Pia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia)
Gutiérrez de Tuya, Carmen
Litago Ruiz, Carmen

Fecha: 2002
Resumen: Atès que la percepció social de l'envelliment difereix en funció del gènere, el que pretenem en aquest treball és esbrinar, més enllà dels estereotips socials, quina és l'experiència individual de la dona gran davant l'envelliment. L'estudi s'inscriu en el marc d'un de més ampli, coordinat per l'Old Women Network, en què es volien posar en comú i analitzar les imatges socials de la vellesa femenina i la situació real de la dona gran a diferents països europeus. Partim del testimoni de vuit dones grans i vídues, obtingut mitjançant la tècnica de l'entrevista en profundidat. Les biografies reconstruïdes ens permeten reconèixer i valorar un seguit de canvis que està experimentant la nostra societat i que afecten especialment aquest col·lectiu de dones, que com ja sabem serà cada cop més nombrós. Situades entre dos mons, i després d'una vida subordinada al rol de mestresses de casa, la seva manera d'afrontar el nou dia a dia ens descobreix com han anat assumint la ruptura amb els models tradicionals de dones grans, alhora que n'elaboraven un de propi que els permetia adaptar-se a les noves expectatives de l'entorn.
Resumen: La percepción social de la vejez varía en función del género. En este trabajo analizamos cuál es la experiencia individual de la mujer mayor ante el envejecimiento. El estudio se inscribe en el marco de uno más amplio, coordinado por el Old Women Network, en el que se quería poner en común las imágenes sociales de la vejez femenina y la situación real de la mujer mayor en distintos países europeos. Nos acercamos a ello a través de entrevistas en profundidad a ocho mujeres mayores y viudas. Las biografías reconstruidas nos permiten reconocer y valorar los cambios que está experimentando nuestra sociedad, y cómo afectan a este colectivo de mujeres, cada vez más numeroso. Situadas entre dos mundos, y después de una vida subordinada al rol de amas de casa, su forma de afrontar el día a día nos muestra su ruptura con los modelos tradicionales de mujer anciana y, a su vez, las estrategias personales que han ido elaborando para adaptarse a las nuevas expectativas del entorno.
Resumen: Ageing Social Perception is different, depending on gender the aim of this article is to establish beyond usual social stereotypes what the individual woman's experience is across ageing. This study forms part of another coordinated by Old Women Network, and our object is to share our analyse of femenin ageing social images and describe the real situation of the elderly women in a different European countries. The authentic testimony has been obtained from in-depth interviews of eight elderly and widowed women. The reconstructed biographies allow us to recognise and evaluate changes which are affecting our society and especially this collective which we know will be more and more in the future. Located between two worlds and subordinated as housewives, their way of confronting their day to day shows us how they have dealt with the rupture of the traditional role of elderly women, at the same time, they have produced their own roles that have permitted then to adapt to new enviromental circumstances.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català
Documento: Article ; Versió publicada
Materia: Dones velles ; Viduïtat ; Ancianas ; Viduedad
Publicado en: Revista catalana de sociologia, Num. 16 (Març 2002) , p. 165-210, ISSN 2013-5149

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/RevistaSociologia/article/view/222363


45 p, 141.4 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2013-12-12, última modificación el 2022-02-13



   Favorit i Compartir