Urbanització i transport col·lectiu a les grans ciutats d'Amèrica Llatina
Avellaneda García, Pau (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)

Fecha: 2004
Resumen: L'espai urbà modern es caracteritza per una disposició diferenciada i fragmentada de les funcions i les activitats urbanes. Així, el desplaçament de les persones esdevé una activitat de caràcter obligat per tal de realitzar les diverses activitats quotidianes. D'aquesta manera transport i territori esdevenen elements complementaris que estableixen una relació d'interdependència ensems que es produeix una forta interacció entre ells. Partint d'aquest enfocament conceptual s'analitza el cas de les grans ciutats llatinoamericanes fent un repàs del procés d'urbanització d'aquestes, de la seva (re)estructuració interna i de la manca generalitzada d'un sistema de planificació urbana al mateix temps que s'analitzen els principals trets del sistema de transport col·lectiu urbà que dóna servei a aquestes ciutats: el problema institucional de la seva gestió, la infraestructura viària sobre la qual es presta el servei i les externalitats del sistema.
Resumen: El espacio urbano moderno se caracteriza por una disposición diferenciada y fragmentada de las funciones y las actividades urbanas. Así, el desplazamiento de las personas deviene una actividad de carácter obligado para poder realizar las diversas actividades cotidianas. De este modo transporte y territorio aparecen como elementos complementarios que establecen una relación de interdependencia produciéndose una fuerte interacción entre ellos. Partiendo de este enfoque conceptual se analiza el caso de las grandes ciudades latinoamericanas haciendo un repaso del proceso de urbanización de éstas, de su (re)estructuración interna y de la carencia generalizada de un sistema de planificación urbana al mismo tiempo que se analizan las principales características del sistema de transporte colectivo urbano que da servicio a estas ciudades: el problema institucional de su gestión, la infraestructura viaria sobre la cual se presta el servicio y las externalidades del sistema.
Resumen: Modern urban space have a fragmented and a differentiated distribution of functions and activities. Among those, people's movement transit became one of the fixed activities on our daily routine. Transportation and territory are therefore, balancing elements strongly related to each other. Using this conceptual approach, this paper analyzes different cases in Latin-American cities, reviewing theirs urbanization processes, theirs internal (re)structuration, and the common lack of a planning strategy. By doing this extensive analysis, some of the main features of the urban systems of collective transportation are revealed: the institutional challenges of its management; the urban infrastructure upon which this service is offered, and the externalities of the system.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català.
Documento: article ; recerca ; publishedVersion
Materia: Ciutats ; Amèrica Llatina ; Transport col·lectiu ; Ciudades ; Transporte colectivo ; América Latina ; Cities ; Collective transportation ; Latin America
Publicado en: Treballs de la Societat Catalana de Geografia, Núm. 57 (2004) , p. 33-56, ISSN 2014-0037

Adreça alternativa: http://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/article/view/54648


24 p, 381.0 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2014-04-01, última modificación el 2019-07-20   Favorit i Compartir