Accés a persones amb discapacitats funcionals a la societat de la informació
Soto Sanfiel, María Teresa

Fecha: 2002
Resumen: Ens trobem en un moment en el qual les administracions públiques inverteixen en l'acostament d'Internet als ciutadans. Es considera, teòricament, que la Xarxa permet agilitar procediments administratius i augmentar tant la qualitat com la quantitat d'informació disponible. Economia de recursos, més serveis i comunicació directa i efectiva amb els habitants de les localitats són les màximes virtuts que les administracions públiques proclamen de la presència en Internet. L'autora d'aquest document ha estat treballant sobre l'estudi de la veu i de la imatge dels parlants en àmbits comunicatius (televisió i ràdio, principalment). De forma paral·lela també ha treballat sobre diversos aspectes de la creació, producció i avaluació de productes interactius. Com a continuació de la seva tesi doctoral, titulada "Influencia de la percepción visual del rostro del hablante en la credibilidad de su voz" (Soto, 2000), porta a terme una recerca sobre els factors de les veus i dels rostres que tenen influència específicament en la percepció de parlants que apareixen a aplicacions interactives (especialment a productes dissenyats per a Internet). Aquesta línia d'investigació té rellevància per a la proliferació de noves aplicacions i serveis telemàtics i pels avanços de la indústria multimèdia. Dins aquest àmbit, l'autora ha començat a treballar, conjuntament amb el doctor Xavier Ribes, sobre els últims desenvolupaments de les tecnologies de la parla. I, des de aquí, ambdós s'han pogut apropar al món de les discapacitats funcionals visuals i auditives. Aquest apropament ha generat un gran interès en els dos investigadors, per la qual cosa han decidit prosseguir treballant en aquest camp. Aquest text vol cridar l'atenció sobre la responsabilitat, bàsicament de les administracions públiques, però també d'informadors i d'acadèmics de la comunicació en la integració de les persones amb discapacitats i d'edat avançada, en l'anomenada societat de la informació, particularment en l'accés a serveis disponibles a la Xarxa. És difícil trobar dins l'àmbit de participació dels especialistes en comunicació, referències a aquests sectors i especialment, treballs d'investigació dedicats a ells. Per això, i com a revisió, mostrarem algunes de les polítiques, accions estratègiques i projectes de treball en la matèria, tant de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), de la Unió Europea (UE), com de l'Estat espanyol.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Vells ; Discapacitats ; Pàgines web - disseny
Publicado en: Comunicació (Barcelona), Núm. 17 (Juny 2002) , p. 23-42, ISSN 2014-0444

Adreça alternativa: https://publicacions.iec.cat/repository/pdf/00000002/00000051.pdf


20 p, 76.9 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias sociales y jurídicas > GRISS (Grup de Recerca en Imatge, So i Síntesi / Grupo de Investigación en Imagen, Sonido y Síntesis)
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2014-04-28, última modificación el 2022-02-13



   Favorit i Compartir