Quantile estimation of the rejection distribution of food products integrating assessor values and interval-censored consumer data
Langohr, Klaus (Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Estadística i Investigació Operativa)
Gómez Melis, Guadalupe (Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Estadística i Investigació Operativa)
Hough, Guillermo (Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos)

Fecha: 2013
Resumen: Fitting parametric survival models with interval-censored data is a common task in survival analysis and implemented in many statistical software packages. Here, we present a novel approach to fit such models if the values on the scale of interest are measured with error. Random effects ANOVA models are used to account for the measurement errors and the likelihood function of the parametric survival model is maximized with numerical methods. An illustration is provided with a real data set on the rejection of yogurt as a function of its acid taste.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Anglès.
Documento: article ; recerca ; publishedVersion
Materia: Interval-censored data ; Maximization of the likelihood function ; Parametric survival model ; Sensory shelf-life data
Publicado en: SORT : statistics and operations research transactions, Vol. 37, Núm. 2 (July-December 2013) , p. 175-188, ISSN 1696-2281

Adreça alternativa: https://www.raco.cat/index.php/SORT/article/view/271168


14 p, 162.2 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos publicados > SORT
Artículos > Artículos de investigación

 Registro creado el 2014-05-05, última modificación el 2019-04-26



   Favorit i Compartir