Estrangers a la muntanya : el procés migratori i el procés d'assentament de la població estrangera a l'Alt Pirineu i Aran (2000-2012)
Solé Figueras, Aimada
Mendizábal Riera, Enric, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Solana Solana, A. Miguel, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia

Publicación: [Bellaterra] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2014
Descripción: 1 recurs electrònic (443 p.)
Resumen: Aquesta tesi s'inscriu en un context marcat per dos esdeveniments fonamentals. El primer té a veure amb les transformacions sociodemogràfiques i econòmiques que afecten el Pirineu, i per extensió les àrees rurals europees. Aquestes transformacions redefineixen el paper i les funcions assignades als espais rurals. En l'actualitat, aquestes àrees tenen un paper destacat en la provisió d'oci i de serveis. En aquest sentit, els espais de muntanya, com l'Alt Pirineu i Aran, es configuren com a espais amb un potencial elevat ateses les possibilitats que ofereix. El segon esdeveniment es relaciona amb l'arribada significativa de població estrangera a Espanya, des de mitjans de la dècada de 1980. Aquest fet s'explica en bona mesura per les possibilitats que oferia el mercat de treball en una etapa de creixement econòmic, d'expansió dels serveis i de precarització del treball. En aquest context, a l'Alt Pirineu i Aran, la demanda de mà d'obra necessària per satisfer una economia en expansió, especialitzada en el turisme i la construcció, explica en bona mesura com aquest àmbit territorial ha esdevingut un important receptor de població. L'objectiu de la recerca ha estat l'anàlisi dels efectes -demogràfics, econòmics i socials- de l'arribada de població estrangera en aquest àmbit. Una població relativament envellida respecte al conjunt de Catalunya, un mercat de treball poc divers i un poblament de dimensions reduïdes constitueixen algunes de les especificitats en les quals es produeix l'arribada de la població estrangera. La tesi s'estructura en cinc capítols. El primer capítol és el de la introducció. En el segon capítol s'aborden el marc teòric, els objectius i la metodologia. El tercer capítol explora la dimensió demogràfica de l'arribada de població estrangera a l'Alt Pirineu i Aran. El quart capítol s'ocupa de les motivacions per immigrar i per instal·lar-se al Pirineu, de la relació que s'estableix entre la població estrangera immigrada i el mercat de treball pirinenc i de les relacions socials que estableix la població immigrada amb la població local. Finalment, en el cinquè capítol, a tall de conclusió, s'aborden els principals resultats relacionats amb les preguntes que han guiat la recerca.
Resumen: Since the last decade of the 20th century, the Catalan Pyrenees have received important international migration flows due to the increase of labour demand, especially in the touristic sector and the construction sector. In this light, this research investigates the impacts of the arrival of foreign migrants through three dimensions: demographic, economic and social. A relatively aged population, a limited labour market and a small size of population are the main socioeconomic characteristics within which new migrations flows to the Pyrenees develop. This thesis is divided into five chapters. After the introduction, the second chapter deals with the theoretical framework, the objectives and the research methodology. The third chapter looks into the demographic dimension of the arrival of foreigners in the Catalan Pyrenees. The fourth chapter addresses the motivations to migrate and settle in the Pyrenees, the relationship between international migrants and the labour market and the relationships established by the foreign migrants and the local population. Finally, the fifth chapter summarizes the main findings of this research.
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia, 2013
Nota: Bibliografia
Derechos: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Lengua: Català
Documento: Tesi doctoral
ISBN: 9788449039553

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/129549


155 p, 994.6 KB

89 p, 4.9 MB

354 p, 5.4 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Tesis doctorales

 Registro creado el 2014-06-11, última modificación el 2024-12-09



   Favorit i Compartir