L'habitatge a la regió metropolitana de Barcelona durant el cicle immobiliari 19971997-2006: una aproximació a partir de les necessitats residencials de la població
Donat Muñoz, Carles
Nel·lo i Colom, Oriol, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia

Publicació: [Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2014
Descripció: 1 recurs electrònic (442 p.)
Resum: Al treball s'analitzen les principals causes i conseqüències del cicle immobiliari expansiu del període 1997-2006 a la regió metropolitana de Barcelona, a partir d'un enfocament que es centra en les necessitats residencials, però que considera la resta d'elements del sistema residencial. Pel que fa a les causes, s'estudien els factors econòmics, financers, polítics i psicològics, per després aprofundir en els elements demogràfics. Aquests factors demogràfics no expliquen l'assenyalat increment dels preus dels habitatges durant aquest període, però tenen una incidència molt notable sobre l'increment de la demanda i sobre els mecanismes de l'oferta d'habitatge. L'enfocament comprensiu de la recerca permet aproximar-se a la complexitat del sistema residencial a la regió metropolitana de Barcelona. D'aquesta manera es poden veure les diferències amb altres parts del territori i també amb els cicles expansius precedents. Pel que fa a les conseqüències del cicle immobiliari expansiu del període 1997-2006, s'analitza com han evolucionat les característiques dels habitatges on viu la població i la percepció que en tenen els residents a la regió metropolitana de Barcelona. Així mateix s'aprofundeix en les desigualtats socials i en les diferències territorials. Per altra banda, s'estudien els efectes del cicle expansiu sobre el curs de vida de la població, atenent al procés d'emancipació residencial, a la integració residencial dels immigrants i a l'endeutament de les famílies. Finalment, s'explora l'evolució de la segregació urbana.
Resum: This dissertation analyses the main causes and consequences of the expansive property cycle 1997-2006 in the metropolitan region of Barcelona. The chosen approach focuses on the housing needs, but taking also into account other main aspects of the residential system. Regarding the causes, the research examines the economic, financial, political, psychological and demographical factors. This dissertation argues that demographical factors do not explain the clear increase in housing prices during this period, although they have a very remarkable impact on the increase of the housing demand and supply. This comprehensive approach allows to study the complexity of the residential system in the metropolitan region of Barcelona as well as the differences with other parts of the territory and also with preceding property cycles. Regarding the consequences, this dissertation analyses how residential houses characteristics have evolved , as well as the perception of the people living in them. This research also examines the social inequalities and the territorial differences. Furthermore, it analyses the effects of the expansive property cycle on the population live cycle in the following aspects: the residential emancipation process, the residential integration of immigrants and the household indebtedness. Finally, the dissertation explores the evolution of urban segregation.
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia, 2014
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català.
Document: Tesis i dissertacions electròniques ; doctoralThesis ; publishedVersion
Matèria: Habitatge ; Regió metropolitana de Barcelona ; Necessitats residencials
ISBN: 9788449045202

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/283519


442 p, 2.9 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2014-12-17, darrera modificació el 2019-02-03   Favorit i Compartir