Web of Science: 0 citas, Scopus: 2 citas, Google Scholar: citas
Ciutat i territori a Mallorca : una revisió de la «macrocefàlia» mallorquina
Mestre Morey, Margalida (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)

Título variante: Ciudad y territorio en Mallorca : Una revisión de la «macrocefalia» mallorquina
Título variante: Ville et territoire à Majorque : Une révision de la « macrocéphalie » majorquine
Título variante: City and territory in Majorca : A review of Majorcan "macrocephaly"
Fecha: 2015
Resumen: Una de les conseqüències de la revolució turística iniciada vers a l'any 1960 ha estat la consolidació definitiva del concepte "macrocefàlia" per definir la relació de la ciutat de Palma amb la resta del sistema urbà de Mallorca. Tanmateix, analitzant l'evolució de la població mallorquina a les darreres dècades, ens trobem amb que la hipòtesi de l'excessiva concentració de població està resultant, de cada cop, més difícil de sustentar. L'article aborda la problemàtica mitjançant metodologies clàssiques sobre la jerarquia dels sistemes urbans, com són el model rank-size i l'índex de primacia, complementades amb l'estudi de la dispersió del poblament. L'article conclou que el sistema no es pot seguir analitzant a partir de l'oposició entre la realitat urbana de Palma i la resta de l'illa, sinó que és necessari adoptar una nova perspectiva basada en el reconeixement de la integració del conjunt de Mallorca com un únic sistema integrat i interdependent.
Resumen: Una de las consecuencias de la revolución turística iniciada en la década de 1960 ha sido la consolidación definitiva del concepto de macrocefalia para definir la relación de la ciudad de Palma con el resto del sistema urbano de Mallorca. Sin embargo, analizando la evolución de la población mallorquina en las últimas décadas, nos encontramos con que la hipótesis de la concentración excesiva de población está resultando cada vez más difícil de sostener. El artículo aborda la problemática mediante metodologías clásicas sobre la jerarquía de los sistemas urbanos, como son la regla del rango-tamaño (rank-size rule) y el índice de primacía, complementadas con el estudio de la dispersión del poblamiento. El artículo concluye afirmando que el sistema no se puede seguir analizando a partir de la oposición entre la realidad urbana de Palma y el resto de la isla, sino que es necesario adoptar una nueva perspectiva basada en el reconocimiento de la integración del conjunto de Mallorca como un único sistema integrado y interdependiente.
Resumen: Une des conséquences de la révolution touristique initiée dans les années 60 a été la consolidation définitive du concept de « macrocéphalie » pour définir la relation de la ville de Palma avec le reste du système urbain de Majorque. Cependant, en analysant l'évolution de la population majorquine lors des dernières décennies, nous nous trouvons dans l'hypothèse d'une concentration excessive de la population, qui devient de plus en plus difficile à supporter. Cet article aborde le problème en utilisant des méthodes classiques sur la hiérarchie des systèmes urbains comme le modèle rank-size et l'indice de primauté urbaine complétées par l'étude de la dispersion de la population. L'article conclue que le système ne peut continuer à être analysé à partir de l'opposition entre la réalité urbaine de Palma et le reste de l'île, mais qu'il est nécessaire d'adopter une nouvelle perspective fondée sur la reconnaissance de l'intégration de l'ensemble de Majorque comme unique système intégré et interdépendant.
Resumen: As a consequence of the tourism revolution which began in the 1960s, the relationship between the city of Palma and the rest of the urban system of Majorca has been increasingly described by the term "macrocephaly". However, after analysing the evolution of the Majorcan population in recent decades, we have found that the hypothesis of an excessive concentration of population in Palma is increasingly difficult to sustain. To analyse this topic, some classical methodologies on the hierarchy of urban systems have been used, such as the rank-size model, the primacy index, and some indicators to measure population dispersion. The article concludes that this urban system can no longer be analysed by opposing the urban centre of Palma to the rest of the island territory, but instead by recognising that Majorca is already an integrated and interdependent system.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Mallorca ; Sistema urbà ; Ciutat ; Macrocefàlia ; Població ; Escala metropolitana ; Sistema urbano ; Ciudad ; Macrocefalia ; Población ; Majorque ; Système urbain ; Ville ; Macrocéphalie ; Échelle métropolitaine ; Majorca ; Urban system ; City ; Macrocephaly ; Population ; Metropolitan scale
Publicado en: Documents d'anàlisi geogràfica, Vol. 61 Núm. 2 (maig-agost 2015) , p. 351-368 (Articles) , ISSN 2014-4512

Adreça original: https://dag.revista.uab.es/article/view/v61-n2-mestre
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/292869
DOI: 10.5565/rev/dag.188


18 p, 3.4 MB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos publicados > Documents d'anàlisi geogràfica
Artículos > Artículos de investigación

 Registro creado el 2015-05-20, última modificación el 2021-12-11



   Favorit i Compartir