Epidemiologia de l'anaplasmosi, babesiosi i besnoitiosi en bovins a Catalunya
Garrido Castañé, Ignasi
Castellà Espuny, Joaquim, dir.
Ortuño Romero, Anna M., dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals

Publicación: [Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2015
Descripción: 1 recurs electrònic (331 p.)
Resumen: L'anaplasmosi, la babesiosi i la besnoitiosi es troben entre les malalties bovines poc conegudes i estudiades a Catalunya. A dia d'avui, més enllà de descripcions i comunicacions puntuals no disposem de cap estudi epidemiològic que ens permeti conèixer el seu estat actual. Amb el propòsit d'iniciar aquests estudis es planteja el present treball de Tesi Doctoral, centrat en l'estudi d'Anaplasma spp. , Babesia bigemina i Besnoitia besnoiti. La prevalença dels dos hemoparàsits es va determinar a través de l'anàlisi de sèrums de diferents poblacions bovines. La metodologia va consistir en tècniques d'ELISA. L'estudi estadístic dels resultats i de diferents factors de risc associats a l'animal, el maneig i localització de l'explotació es va realitzar amb un model lineal generalitzat. Les seroprevalences observades van ser aproximadament d'un 40 % per a l'anaplasmosi i un 54,4 % per a la babesiosi causada per B. bigemina. L'edat i la cria en extensiu es van establir com a factors determinants. L'estudi de B. besnoiti consta a la vegada de dues parts. En la primera part, es van analitzar sèrums de bovins procedents de les zones nord i sud de Catalunya. mitjançant una tècnica d'ELISA L'estudi estadístic de les dades es va basar en un model lineal generalitzat. Els resultats de seroprevalença obtinguts van ser d'un 64 %. En la segona part de l'estudi de B. besnoiti es van obtenir mostres de globus oculars i de sang de 206 animals sacrificats en dos escorxadors de la comarca de la Garrotxa. Es van observar els quists escleroconjuntivals en un 3,9 % dels animals estudiats, mentre que la seroprevalença en els mateixos animals va ser d'un 29,6 %. Les seroprevalences obtingudes per a les hemoparasitosis i la besnoitiosi bovina mostren que s'haurien d'incloure en el diagnòstic diferencial de les malalties bovines a la nostra zona.
Resumen: Anaplasmosis, babesiosis and besnoitiosis are bovine diseases with limited information in Catalonia. Nowadays, except for brief descriptions, no epidemiological studies are available to know the current status. The main objective of this Doctoral Thesis is to initiate these studies focused on Anaplasma spp. , Babesia bigemina and Besnoitia besnoiti. Hemoparasites seroprevalence were established by the analysis of samples from different cattle population. The methodology consisted in ELISA analysis of serum samples. The statistical study of the results and different risk factors from animals, management and geographic location were obtained using a generalized linear model. The overall seroprevalence to Anaplasma spp. was closely to 40 % and to B. bigemina was 54. 4 %. Age and extensive management were determined as determinant factors. B. besnoiti study was divided in two parts. In the first one, serum samples from north and south areas from Catalonia were analysed by an ELISA technique. Data analysis was based on a generalized linear model. The seroprevalence was found to be 64 %. In the second part of B. besnoiti study, eyeball and blood samples were collected from 206 slaughtered cattle in two abattoirs from Garrotxa region. 3,9 % of studied animals showed sclero-conjunctival cysts, whereas the seroprevalence was 29,6 % in the same animals. The high seroprevalences detected for both hemoparasites and bovine besnoitia suggested they all should be included in differential diagnosis in bovine diseases in our area.
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals, 2015
Derechos: L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons Creative Commons
Lengua: Català.
Documento: Tesis i dissertacions electròniques ; doctoralThesis ; publishedVersion
Materia: Anaplasma ; Babesia ; Besnoitia
ISBN: 9788449055744

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/311619


331 p, 3.8 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Tesis doctorales

 Registro creado el 2015-10-12, última modificación el 2019-02-02   Favorit i Compartir