Punció ecoguiada i esclerosi amb etanol en el maneig dels quists simples annexials
Castellarnau Visús, Marta
García Tejedor, Amparo, dir.
Ponce Sebastià, Jordi, dir.
Carreras Collado, Ramón, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pediatria, d'Obstetrícia i Ginecologia i de Medicina Preventiva

Publicación: [Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2016
Descripción: 1 recurs electrònic (161 p.)
Resumen: Resum: Les masses annexials tenen una incidència del 6-7% en el nostre medi, essent la majoria d'elles benignes. La cirurgia n'és el tractament més estès, amb la morbilitat i la despesa econòmica que això comporta. Tanmateix, la tendència actual és proposar el maneig més conservador o menys invasiu possible. Aquest treball neix com a resposta a aquesta demanda creixent d'un maneig mínimament invasiu dels quists simples annexials. L'objectiu principal d'aquests estudis era comparar l'efectivitat de la punció amb aspiració i l'esclerosi amb etanol en el maneig dels quists simples annexials ≤10cm i avaluar-ne els factors de risc de recidiva. Ambdós procediments permeten l'obtenció i l' estudi citològic del contingut quístic. La confirmació de benignitat en l'estudi citològic permet evitar l'angoixa de les pacients enfront el diagnòstic d'un quist simple annexial. D'altra banda, la resolució definitiva del quist annexial evitarà controls ecogràfics innecessaris, amb els beneficis que això comporta pel benestar de les pacients i pel sistema sanitari. Els estudis es van realizar de forma seqüencial en dos grups de pacients. En el primer grup de de pacients diagnosticades de quists annexials de baix risc de malignitat es va realitzar punció amb aspiració dels quists i se'n van avaluar l'efectivitat i la seguretat. En la segona cohort les dones diagnosticades de quists simples annexials es van tractar mitjançant esclerosi amb etanol per tal de reduir la taxa de recidives, avaluant-se també l'efectivitat i la seguretat. Les dades d'aquests estudis es van publicar en els dos primers articles presentats. Posteriorment, vam realitzar un estudi comparatiu de l'efectivitat de les dues tècniques, els resultats del qual s'integren en la tercera publicació inclosa. La taxa de recidiva va ser significativament major al grup tractat amb aspiració sense esclerosi. Els principals factors de risc de recidiva són el diàmetre inicial del quist i l'aspiració sense esclerosi amb etanol. L'estatus menopàusic segueix essent un posible factor de risc en estudi. En resum, l'esclerosi amb etanol és més efectiva que la punció amb aspiració en el maneig dels quists simples annexials 10cm.
Resumen: RESUM Les masses annexials tenen una incidència del 6-7% en el nostre medi, essent la majoria d'elles benignes. La cirurgia n'és el tractament més estès, amb la morbilitat i la despesa econòmica que això comporta. Tanmateix, la tendència actual és proposar el maneig més conservador o menys invasiu possible. Aquest treball neix com a resposta a aquesta demanda creixent d'un maneig mínimament invasiu dels quists simples annexials. L'objectiu principal d'aquests estudis era comparar l'efectivitat de la punció amb aspiració i l'esclerosi amb etanol en el maneig dels quists simples annexials ≤10cm i avaluar-ne els factors de risc de recidiva. Ambdós procediments permeten l'obtenció i l' estudi citològic del contingut quístic. La confirmació de benignitat en l'estudi citològic permet evitar l'angoixa de les pacients enfront el diagnòstic d'un quist simple annexial. D'altra banda, la resolució definitiva del quist annexial evitarà controls ecogràfics innecessaris, amb els beneficis que això comporta pel benestar de les pacients i pel sistema sanitari. Els estudis es van realizar de forma seqüencial en dos grups de pacients. En el primer grup de de pacients diagnosticades de quists annexials de baix risc de malignitat es va realitzar punció amb aspiració dels quists i se'n van avaluar l'efectivitat i la seguretat. En la segona cohort les dones diagnosticades de quists simples annexials es van tractar mitjançant esclerosi amb etanol per tal de reduir la taxa de recidives, avaluant-se també l'efectivitat i la seguretat. Les dades d'aquests estudis es van publicar en els dos primers articles presentats. Posteriorment, vam realitzar un estudi comparatiu de l'efectivitat de les dues tècniques, els resultats del qual s'integren en la tercera publicació inclosa. La taxa de recidiva va ser significativament major al grup tractat amb aspiració sense esclerosi. Els principals factors de risc de recidiva són el diàmetre inicial del quist i l'aspiració sense esclerosi amb etanol. L'estatus menopàusic segueix essent un posible factor de risc en estudi. En resum, l'esclerosi amb etanol és més efectiva que la punció amb aspiració en el maneig dels quists simples annexials 10cm.
Resumen: The incidence of an adnexal mass is about 6-7% in our environment, the majority of them being benign. Surgery is the most extended treatment for them, despite the morbidity and economic costs that this entails. However, the current trend is to manage them more conservatively or with less invasive procedures. We performed these studies as a response to this growing demand of minimally invasive management of simple adnexal cysts. The main objectives of these studies were to compare the effectiveness of ultrasound (US)-guided aspiration and ethanol sclerotherapy in the management of simple adnexal cysts ≤10cm and to evaluate the possible risk factors for recurrence. Both procedures allow the collection and the cytological study of cystic content. The confirmation of benignity in the cytological analysis avoids the anxiety of patients facing a diagnosis of a simple adnexal cyst. Moreover, the complete resolution of the cyst avoids unnecessary US controls. The studies were sequentially performed in two groups of patients. In the first group of patients diagnosed with low risk of malignancy adnexal cysts, US-guided aspiration was performed. The effectiveness and safety of US-guided aspiration was evaluated. The second cohort of women diagnosed with simple adnexal cysts, was treated with ethanol sclerotherapy to reduce the relapse rate, also evaluating the effectiveness and safety of the procedure. The data from these two studies were published in the first two articles presented. Later, we made a comparative study of the effectiveness of the two techniques, the results of which are integrated into third publication included. The recurrence rate was significantly higher in the group treated with aspiration without sclerotherapy. The main risk factors for recurrence are the initial diameter of the cyst and the aspiration and sclerosis without ethanol. The menopausal status remains a possible risk factor that requires further study. As a summary, ethanol sclerotherapy is more effective than the US-guidedaspiration in the management of simple adnexal cysts 10cm.
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pediatria, d'Obstetrícia i Ginecologia i de Medicina Preventiva, 2016
Derechos: L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons Creative Commons
Lengua: Català
Documento: Tesis i dissertacions electròniques ; doctoralThesis ; publishedVersion
Materia: Ovaris ; Quistos
ISBN: 9788449062254

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/378348


161 p, 3.1 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Tesis doctorales

 Registro creado el 2016-10-25, última modificación el 2020-11-01   Favorit i Compartir