Ochratoxin A Producing Species in the Genus Penicillium
Cabañes Sáenz, Francisco Javier 
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals)
Bragulat, M. Rosa 
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals)
Castellá, Gemma 
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals)
Fecha: |
2010 |
Resumen: |
Ochratoxin A (OTA) producing fungi are members of the genera Aspergillus and Penicillium. Nowadays, there are about 20 species accepted as OTA producers, which are distributed in three phylogenetically related but distinct groups of aspergilli of the subgenus Circumdati and only in two species of the subgenus Penicillium. At the moment, P. verrucosum and P. nordicum are the only OTA producing species accepted in the genus Penicillium. However, during the last century, OTA producers in this genus were classified as P. viridicatum for many years. At present, only some OTA producing species are known to be a potential source of OTA contamination of cereals and certain common foods and beverages such as bread, beer, coffee, dried fruits, grape juice and wine among others. Penicillium verrucosum is the major producer of OTA in cereals such as wheat and barley in temperate and cold climates. Penicillium verrucosum and P. nordicum can be recovered from some dry-cured meat products and some cheeses. |
Derechos: |
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original.  |
Lengua: |
Anglès |
Documento: |
Article ; recerca ; Versió publicada |
Materia: |
Foods ;
Ochratoxin A ;
Penicillium ;
Taxonomy |
Publicado en: |
Toxins, Vol. 2 Núm. 5 (May 2010) , p. 1111-1120, ISSN 2072-6651 |
DOI: 10.3390/toxins2051111
PMID: 22069629
El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación >
Documentos de los grupos de investigación de la UAB >
Centros y grupos de investigación (producción científica) >
Ciencias de la salud y biociencias >
Grupo de Micología VeterinariaArtículos >
Artículos de investigaciónArtículos >
Artículos publicados
Registro creado el 2016-12-07, última modificación el 2024-06-01