Google Scholar: citations
"Per virtut del sant Roser" : imatges arbòries al convent de Sant Pere Màrtir de Manresa
Agustí Vivas, Francesc (Universitat de Girona)

Additional title: "By virtue of the Holy Rosary" : arboreal images in the friary of Sant Pere Màrtir of Manresa
Additional title: "Per virtut del sant Roser" : imágenes arbóreas en el convento de San Pedro Mártir de Manresa
Date: 2016
Abstract: L'Arbre del Roser i l'Arbre amb sants i santes de l'orde dominic són dues grans pintures provinents del desaparegut convent de frares predicadors de Manresa. Totes dues destaquen per diversos motius, entre d'altres: les dimensions que presenten, la diversitat de personatges que hi ha i la varietat de la seva iconografia. Totes dues tenen, a més a més, un arbre com a eix central de la composició. Per conèixer el context de producció i la funció d'aquestes pintures, cal aprofundir en múltiples aspectes de l'imaginari dominic d'època moderna (la iconografia, la prèdica, la litúrgia i les obres literàries promogudes per l'orde), a més de saber com s'articulava la difusió de les seves devocions particulars. L'Arbre del Roser i l'Arbre amb sants i santes de l'orde dominic mostren els valors principals de l'orde de predicadors, els beneficis de la devoció a la Verge del Roser i la nissaga de sants i beats d'aquesta congregació. Aquests dos actius eren també els arguments més importants emprats en el discurs d'exaltació de la institució en un context de competència entre els ordes, els quals pugnaven per promocionar i estendre les seves devocions particulars entre els fidels. La clau per interpretar aquestes pintures l'aportarà l'estudi de les fonts literàries pròpies dels frares predicadors, com ara cròniques, annals, hagiografies, devocionaris i reculls de miracles produïts durant els segles XVI i XVII. A través d'aquests textos, podrem identificar els personatges representats i realitzar-ne una lectura de conjunt. L'objectiu és reconstruir una porció de l'imaginari dominic d'època moderna fins ara molt poc conegut.
Abstract: The Arbre del Roser (Rose Tree) and the Arbre amb sants i santes de l'orde dominic (Tree with Saints of the Dominican Order) are two large paintings from the former Dominican friary of Manresa. Both paintings stand out for their size, the diversity of their subjects and their varied iconography. In addition, the central axis of the composition of each work is formed by a tree. To understand the purpose of these paintings and the context in which they were produced, it is essential to delve more deeply into multiple aspects of the Dominican imaginary of the modern era, particularly the iconography, preaching, liturgy and literary works promoted by the order and how their special devotions spread. These two works present the main values of the Dominican order, the benefits of devotion to Our Lady of the Rosary and the lineage of saints and blesseds of the order. These two assets were also the main arguments used to glorify the institution in a context of competition between orders that struggled to promote and spread their special devotions among the faithful. The key to interpreting these paintings can be found in literary sources produced during the 16th and 17th centuries by the Dominican friars, among them chronicles, public records, hagiographies, prayer books and collections of miracles. The texts allow identifying the characters represented and a comprehensive reading of the works. The aim is to reconstruct a part of the Dominican imaginary of the modern era that, until now, has been relatively unknown.
Abstract: El Arbre del Roser y el Arbre amb sants i santes de l'orde dominic son dos grandes pinturas provenientes del desaparecido convento de frailes predicadores de Manresa. Las dos destacan por varios motivos, entre otros: las dimensiones que presentan, la diversidad de personajes que hay y la variedad de su iconografía. Las dos tienen, además, un árbol como eje central de la composición. Para conocer el contexto de producción y la función de estas pinturas, hay que profundizar en múltiples aspectos del imaginario dominico de época moderna (la iconografía, la prédica, la liturgia y las obras literarias promovidas por la orden), además de saber cómo se articulaba la difusión de sus devociones particulares. El Arbre del Roser y el Arbre amb sants i santes de l'orde dominic muestran los principales valores de la orden de predicadores, los beneficios de la devoción a la Virgen del Rosario y el linaje de santos y beatos de esta congregación. Estos dos activos eran también los argumentos más importantes empleados en el discurso de exaltación de la institución en un contexto de competencia entre las órdenes, las cuales pugnaban para promocionar y extender sus devociones particulares entre los fieles. La clave para interpretar estas pinturas la aportará el estudio de las fuentes literarias propias de los frailes predicadores, como por ejemplo crónicas, anales, hagiografías, devocionarios y compilaciones de milagros producidos durante los siglos XVI y XVII. A través de estos textos, podremos identificar los personajes representados y realizar una lectura de conjunto. El objetivo es reconstruir una porción del imaginario dominico de época moderna hasta hoy muy poco conocido.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Subject: Dominics ; Orde de predicadors ; Sants dominics ; Sant Pere Màrtir de Manresa ; Verge del Roser ; Jeroni Taix ; Miracles de la Verge del Roser ; Pintura del segle XVII ; Arbre del Roser ; Museu comarcal de Manresa ; Dominicans ; Order of preachers ; Dominican saints ; Sant Pere Màrtir of Manresa ; Our Lady of the Rosary ; Miracles of Our Lady of the Rosary ; Seventeenth-century painting ; Manresa regional museum ; Dominicos ; Orden de predicadores ; Santos dominicos ; San Pedro Mártir de Manresa ; Virgen del Rosario ; Milagros de la Virgen del Rosario ; Pintura del siglo XVII ; Árbol del Rosario ; Museo comarcal de Manresa
Published in: Locus amoenus, Núm. 14 (2016) , p. 109-130 (Articles) , ISSN 2014-8798

Adreça original: https://revistes.uab.cat/locus/article/view/v14-agusti
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Locus/article/view/316775
DOI: 10.5565/rev/locus.279


22 p, 917.6 KB

The record appears in these collections:
Articles > Published articles > Locus amoenus
Articles > Research articles

 Record created 2017-01-10, last modified 2021-12-11



   Favorit i Compartir