Agricultura a temps parcial a l'alta muntanya catalana. El cas de l'Alt Urgell
Paunero i Amigó, Xavier

Date: 1988
Abstract: Cet article prétend apporter une perspective différente aux typologies habituelles d'exploitations agricoles de haute montagne. L'agriculture catalane de montagne -aves une forte prédominancedes exploitations sans salaries et immergées dans les règles du processus d'accumulation capitaliste- ne peut survivre aujourd'hui sans les apports d'argent extérieurs qui permettent en définitive a le maintient de la cellule économique paysanne. L'agriculture a temps partiel -et la pluri activité avec des apports de sources de financement non agricoles- est en train de configurer une nouvelle conception de l'exploitation économique paysanne dans laquelle l'altemance et les rentes externes contribuent au maintient d'un minimum de population, capable d'articuler le tenitoire de l'urgellet et la Vansa. Ce changement d'orientation constitue une crise d'adaptation de la part de la famille rurale a un environnement économique défavorable et avec une ferme volonté de rester dans la montagne. L'émigration, valable pour certains pendant des années passées, avec la crise économique ne suppose plus une altemative viablee. D'autre part, du moment ou il s'agit d'un tenitoire avec une forte spécialisation laititre, l'entrée dans le Marché Commun a accéleré les contradictions internes des exploitations les moins adaptées au marche.
Abstract: This article seeks to bring a new point of view to usual typologies concerning high mountain farming. Catalan mountain farming -with a high prevalence of family fams with no hired workers, and inmersed in the accumulation process peculiar to the capitalist market- can't sumive nowadays without outside money contributions which make possible the continuity of the peasant economical cell. Part -time farming and the contribations of financia1 resources other than farming is creating a new conception of the peasant economical enterprise, where the altemance and outside incomes contribute to keeping a population minimum, able to articulate the land at issue. This change of direction causes a crisis on the adaptation of the rural family in an unfavorable economical medium and willing to remain in the mountain. Emigration -a valid option years ago- does not represent any more feasible altemative due to the economical crisis. On the other side, since it is a land highly specialized in dairy cattle, the entry into the Common Market has increased the inner contradictions of fams less adapted to the agricultural market.
Abstract: El presente articulo nos ofrece una nueva visión de las tipologías de explotaciones agrícolas existentes en la alta montaña. La agricultura catalana de montaña, en la que predomina la explotacion de tipo familiar sin asalariados, se encuentra plenamente integrada en el proceso de acumulacion del mercado capitalista y, por sus propias caractensticas, no es capaz de subsistir sin la existencia de unas rentas externas que la ayuden a mantenerse en pie. El fenómeno de la agricultura a tiempo parcial, así como la pluriactividad, si consideramos las fuentes externas de financiacion,' están transformando las caractensticas intrínsecas del mencionado tipo de explotacion familiar y contribuyendo, en cambio, a evitar el éxodo rural asi como a articular el territori~ de montaña catalan. Se considera que este nuevo rumbo obedece a una crisis de adaptacion, por parte de la familia campesina, a una situacion economica hostil, pero con una voluntad firme de seguir perteneciendo a la montaña. El fenomeno migratorio, que años atrás produjo algunos efectos beneficiosos en el campo, hoy dia no tiene validez frente- a la crisis. En otro orden de ideas, con nuestro ingreso en el Mercado Comin, y teniendo en cuenta que en el área en cuestion se da una especializacion lechera importante, se han agudizado, si cabe, las contradicciones internas de aquellas explotaciones menos competitivas.
Abstract: Aquest article pretén aportar una perspectiva diferent de les tipologies habituals d'explotacions agrícoles d'alta muntanya. L'agricultura catalana de muntanya, amb un fort predomini de les explotacions familiars sense assalariats, i immersa en les regles del procès d'acumulacio capitalista, en aquests moments no pot sobreviure sense aportacions dineràries externes, que possibilitin, en definitiva, el manteniment de la cel-lula economica pagesa. L'agricultura a temps parcial -i la pluriactivitat, amb les aportacions de fonts de finançament no agrícoles- està configurant una nova concepció de l'explotació económica pagesa, en la qual l'alternanva i les rendes externes contribueixen al manteniment d'un mínim poblacional, capaç d'articular el territori de l'Urgellet i la Vansa. Aquest canvi d'orientació constitueix una crisi adaptativa, per part de la família rural, a un entorn economic desfavorable, i amb una voluntat ferma de romandre a la muntanya. L'emigració, tan valida alguns anys enrere, amb la crisi económica no suposa cap alternativa viable. D'altra banda, tractant-se d'un territori amb una forta especialització lletera, l'ingrés al Mercat Comú ha acelerat les contradiccions internes d'aquelles explotacions menys adaptades al mercat.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Published in: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 12 (1988) p. 99-115, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41424


17 p, 484.4 KB

The record appears in these collections:
Articles > Published articles > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Research articles

 Record created 2007-06-08, last modified 2022-02-20



   Favorit i Compartir