Diversitat Biocultural [43058]
Reyes-García, Victòria
Benyei, Petra
Rodríguez Labajos, Beatriz
Pèlachs Mañosa, Albert
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Título variante: Biocultural Diversity
Título variante: Diversidad Biocultural
Fecha: 2017-18
Resumen: La pèrdua de la diversitat biològica i cultural són dos fenòmens ben coneguts. D'acord amb la majoria de les projeccions, en els propers trenta anys, el 20 per cent de les espècies existents en el món pot deixar d'existir. Menys coneguda, tot i que atraient cada vegada més l'atenció, és la pèrdua de les cultures del món. Diversos autors han assenyalat que la coincidència entre la diversitat biològica i cultural no és a fruit de l'atzar, i que l'erosió de la diversitat biològica i de la diversitat cultural estan estretament vinculades. 1 En aquest curs, estudiarem la diversitat biocultural i la seva pérdua. El curs es divideix en tres àrees temàtiques a) Els factors que incideixen en la pèrdua de diversitat biocultural; b) Les conseqüències de la pèrdua de la diversitat biocultural; i c) Les respostes al canvi en la diversitat biocultural. El curs aborda quatre objectius principals a nivell teòric: 1. Discutir temes avançats en matèria de diversitat biocultural combinant els camps de l'Antropologia, la Biologia, les Ciències Ambientals, l'Economia Ecològica i Ecologia Política, i la Justícia Ambiental. 2. Analitzar les pressions que enfronten poblacions vulnerables arreu, especialment les poblacions indígenes i rurals, per a la conservació de la diversitat biocultural, i els consegüents conflictes ambientals que emergin d'aquestes pressions. 3. Distingir els impactes del canvi global, en particular aquell més directament relacionats amb l'acció humana, tant en l'entorn biofísic com a societats bioculturalmentdiverses. 4. Examinar transformacions i solucions que sorgeixen a diferents escales, en particular a nivell de comunitats locals, per fer front a aquestes pressions i impactes, i entendre de quina manera s'esdevenen en forces per a la conservació de la diversitat biocultural. A nivell metodològic, l'objectiu del curs és: 5. Familiaritzar l'estudiant amb la literatura relacionada amb la diversitat biocultural i les eines de cerca (és a dir, Web of Science) i aprendre a construir una base de dades de referència (en Access).
Resumen: Biodiversity loss is a well-known phenomenon. According to most projections, over the next thirty years, 20 percent of the world's existing species may cease to exist. Less widely known, though attracting increasing attention, is the loss of the world's languages and cultures. Several authors have remarked that the overlap between biological and cultural diversity is not random, and that the loss of cultural and biological diversity are linked. In this course, we study biocultural diversity and its loss. The course is divided in three thematic areas a) Drivers of biocultural diversity loss; b) Consequences of biocultural diversity loss; and c) Responses to change in biocultural diversity. The course addresses four main objectives at a theoretical level: 1. To Discuss advanced issues in the field of biocultural diversity by combining knowledge of the fields of Anthropology, Biology, Environmental Sciences, Ecological Economics and Political Ecology, and Environmental Justice. 2. To analyze the pressures faced by vulnerable populations, especially indigenous peoples and rural 1 2. To analyze the pressures faced by vulnerable populations, especially indigenous peoples and rural populations, and the consequent environmental conflicts that emerge from these pressures. 3. To distinguish the impacts of global change, particularly those most directly related with human action, in biocultural diversity. 4. To examine transformations and solutions that arise at different scales, in particular at the local level, to face these pressures and impacts, and to understand how they become forces for the conservation of biocultural diversity. At the methodological level, the objective of the course is 5. To familiarize the student with literature related to biocultural diversity and search tools (i. e. , Web of Science), and to learn how to build a reference's database (in Access).
Resumen: La pérdida de la diversidad biológica y cultural son dos fenómenos bien conocidos. Según la mayoría de las proyecciones, en los próximos treinta años, el 20 por ciento de las especies existentes en el mundo puede dejar de existir. Sin embargo, es menos conocido, aunque atrae cada vez más atención, es la pérdida de las culturas en el mundo. Varios autores han señalado que la paulatina extinción de diversidad biológica y cultural no es un simple azar, y que la pérdida de dichas diversidades están estrechamente vinculadas. En este curso, estudiaremos la diversidad biocultural, el interés de su comprensión para gestionar y enfrentar los cambios globales, y las diferentes reacciones a tales amenazas. El curso abarca cuatro objetivos principales a nivel teórico: 1. Discutir temas avanzados sobre diversidad biocultural procedentes de los campos de la antropología, la biología, las ciencias ambientales, la economía ecológica, la ecología política y la justicia ambiental. 2. Analizar las presiones a las que enfrentan las poblaciones vulnerables, especialmente indígenas y rurales, para la conservación de la diversidad biocultural y los consiguientes conflictos ambientales que emergen de estas presiones. 3. Distinguir los impactos del cambio global, en particular aquellos más directamente relacionados con la 1 3. Distinguir los impactos del cambio global, en particular aquellos más directamente relacionados con la acción humana, tanto en el entorno biofísico como sociedades bioculturalment diversas. 4. Examinar transformaciones y soluciones que surgen a diferentes escalas, en particular a nivel de comunidades locales, para hacer frente a estas presiones e impactos, y entender cómo ocurren en fuerzas para la conservación de la diversidad biocultural. A nivel metodológico, el objetivo del curso es: 5. Familiarizar al estudiante con la literatura relacionada con la diversidad biocultural y las herramientas de búsqueda (es decir, Web of Science) y aprender a construir una base de datos de referencia (en Access).
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, anglès, castellà
Titulación: Estudis Interdisciplinaris en Sostenibilitat Ambiental, Econòmica i Social [4313784]
Plan de estudios: Màster Universitari en Estudis Interdisciplinaris en Sostenibilitat Ambiental, Econòmica i Social [1159]
Documento: Objecte d'aprenentatge



Català
9 p, 104.2 KB

Anglès
9 p, 104.0 KB

Castellà
9 p, 112.1 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2017-09-12, última modificación el 2024-04-06



   Favorit i Compartir