Activitat econòmica i potencial demogràfic a les ciutats catalanes
Cabré, Anna, 1943-
Pujadas, Isabel, 1949-
Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Estudis Demogràfics

Publicación: Centre d'Estudis Demogràfics 1984
Resumen: El present treball presenta una tipologia de municipis grans a Catalunya construïda a partir d'indicadors d'activitat econòmica i d'estructura demogràfica referents al 1975. Aquesta tipologia ha estat actualitzada en la seva estructura demogràfica amb les dades procedents del Cens de 1981; afectant els canvis en l'estructura de forma poc significativa, tot i el trasvàs d'alguns municipis de categoria. Les dues variables han estat escollides per la significació estadística dels seus indicadors, pel seu nombre reduït i per la relació indiscutible amb el creixement demogràfic. Així com a indicador de l'activitat econòmica s'ha pres els percentatges d'actius en el sector secundari, i de l'estructura demogràfica un indicador de potencial de creixement de la població activa. Ambdues variables s'han correlacionat gràficament permetent observar una sèrie de categories homogènies entre sí i diferenciades de la resta. Aquestes categories que s'han identificat segons un tret definitori, són les següents: Centres comercials tradicionals, Centres administratius, comercials i turístics, Suburbis turístics, Viles tradicionals, Ciutats mixtes, Suburbis terciaris, Centres industrials arcaics, Centres industrials i Suburbis industrials. La principal conclusió que se n'extreu és la validesa classificatòria d'una tipologia extremadament senzilla, fàcilment actualitzable i molt explicativa.
Resumen: El presente trabajo presenta una tipología de grandes municipios de Cataluña realizada a partir de indicadores de actividad económica y de estructura demográfica referidos al año 1975. Esta tipología se ha actualizado en su estructura demográfica con datos procedentes del Censo de Población de 1981. Las modificaciones en la estructura de la población han afectado de forma poco significativa la tipología inicial, aunque algunos municipios han cambiado de categoría. Las dos variables se han elegido por la significación estadística de sus indicadores, por su reducido número y por la relación indiscutible que mantienen con el crecimiento demográfico. Como indicador de actividad económica se ha tomado el porcentaje de activos en el sector secundario, y de la estructura demográfica un indicador de potencial de crecimiento de la población activa. Ambas variables se han correlacionado gráficamente permitiendo observar una serie de categorías homogeneas entre sí y diferenciadas entre ellas. Estas categorías, que han sido identificadas según una característica definitoria, son las siguientes: Centros comerciales tradicionales, Centros administrativos, comerciales y turísticos, Suburbios turísticos, Ciudades tradicionales, Ciudades mixtas, Suburbios terciarios, Centros industriales arcaicos, Centros industriales y Suburbios industriales. La principal conclusión que se desprende es la valideza clasificatoria de una tipología extremadamente sencilla, fácilmente actualizable y muy explicativa.
Resumen: Dans ce travail on présente une typologie des grandes municipalités catalanes. Cette typologie est construite à partir d'indicateurs d'activité économique et de structure démographique pris en 1975, et également en 1981 pour les seules données démographiques. Les deux groupes de variables ont été choisi en fonction de leur significativité statistique au niveau municipal et de leur relation indiscutable avec la croissance démographique. Ainsi, l'indicateur de type d'activité économique choisi est la proportion d'actifs du secteur secondaire et celui de la structure démographique est un indice de croissance potentiel de la population active. L'examen visuel du graphique de la distribution des municipalités selon ces deux variables nous a permis d'effectuer une classification en groupes qui répondent à la typologie suivante: centres commerciaux traditionnels, centres administratifs, commerciaux et touristiques, banlieues touristiques, villes traditionnelles, villes mixtes, banlieues tertiaires, centres industriels traditionnels, centres industriels et banlieues industrielles. La conclusion principale que l'on tire de cette étude est l'intérêt de cette typologie extrêmement simple à mettre en oeuvre, facile de mettre à jour et au grand pouvoir explicatif.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català.
Colección: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 1
Documento: workingPaper
Materia: Recursos humans ; Catalunya ; Ciutats ; Estadístiques ; Mà d'obra ; Aspectes econòmics ; Població ; Història ; 1975-198129 p, 1.2 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias sociales y jurídicas > Centre d’Estudis Demogràfics (CED)
Documentos de investigación > Working papers

 Registro creado el 2017-12-14, última modificación el 2019-07-18   Favorit i Compartir