Aportacions a la iniciació esportiva
Cruz Feliu, Jaume (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació)

Título variante: Aportaciones a la iniciación deportiva
Fecha: 1987
Resumen: En aquest treball es descriuen, en primer lloc, dos fets aparentment contradictoris. Per una part, la importància que té per als infants la participació en algun tipus d'esport i els nombrosos motius que aquests hi troben per fer-ho. Per altra part, es constata el gran nombre de preadolescents que abandonen cada any l'esport de competició. Aquests dos fets emmarquen el debat que susciten en el camp de ta psicologia de l'esport els defensors i els detractors de l'esport de competició per a infants. Amb tot, en aquesta controvèrsia la major part de les vegades ni els uns ni els altres presenten suficients arguments empírics per fonamentar les seves opinions. La revisió de la bibliografia psicológica que tracta aquest tema demostra que la infiuència de l'activitat fisica competitiva en el desenvolupament psicosocial dels infants és variable i que depén de molts factors. Per tant, avui es pensa que la pregunta clau no pot ser tan general com la que planteja la qUestió si l'esport competitiu resulta o no benefíciós per a l'infant, sinó que és important de conèixer més detalladament els diferents tipus de programes i competicions esportives que s'organitzen per a infants i també la mena de supervisió i de preparació que s'hi duu a terme. En segon lloc, s'exemplifica una estratègia d'investigació que realitza successivament estudis de descripció, correlació i experimentació, ja que una estratègia com aquesta pot resultar especialment útil en estudiar l'esport per a infants i joves en el nostre país, tenint en compte la manca d'estudis empírics en aquest camp. Aquesta investigació, en una primera fase, recull dades descriptives de conducta en escenaris naturals. En el nostre treball concret s'estudia la interacció d'entrenadors de bàsquet i els seus joves jugadors durant els partits. En una fase posterior, es plantejarà l'objectiu de modifícar la conducta de l'entrenador a fi de millorar la iniciació esportiva dels infants. Finalment, es formulen unes breus recomanacions, basades en estudis portats a terme al nostre país i en la bibliografia revisada, per tal que els nens i els joves continuin practicant l'esport i aquest constitueixi per a ells una experiència positiva per al seu desenvolupament psicosocial.
Resumen: En primer lugar, en este trabajo se describen dos hechos aparentemente contradictorios. Por una parte, la importancia que tiene para los niños la participación en algún tipo de deporte y los numerosos motivos que éstos encuentran para hacerlo. Por otra parte, se constata el gran número de preadolescentes que abandonan cada año el deporte de competición. Estos dos hechos enmarcan el debate que suscitan en el campo de la psicología del deporte los defensores y los detractores del deporte de competición para niños. Sin embargo, en esta controversia la mayoría de las veces ni los unos ni los otros presentan suficientes argumentos empíricos para apoyar sus opiniones. La revisión de la bibliografía psicológica al respecto muestra que la influencia de la actividad física competitiva en el desarrollo psicosocial de los niños es variable y que depende de muchos factores. Por tanto, se piensa actualmente que la pregunta clave no puede ser tan general como la que plantea la cuestión de si el deporte competitivo resulta o no beneficioso para el niño, sino que es importante conocer con mayor detalle los diferentes tipos de programas y competiciones deportivas que se organizan para niños, así como la clase de supervisión y de preparación que se lleva a cabo. En segundo lugar, se ejemplifica una estrategia de investigación que realiza sucesivamente estudios de descripción, correlación y experimentación, puesto que semejante estrategia puede resultar especialmente útil al estudiar el deporte para niños y jóvenes en nuestro país, dada la carencia de estudios empíricos en este campo. Dicha investigación, en una primera fase, recoge datos descriptivos de conducta en escenarios naturales. En nuestro trabajo concreto, se estudia la interacción de entrenadores de baloncesto y sus jóvenes jugadores durante los partidos. En una fase posterior, se planteará el objetivo de modificar la conducta del entrenador con el fin de mejorar la iniciación deportiva de los niños. Finalmente, se formulan unas breves recomendaciones, basadas en estudios llevados a cabo en nuestro país y en la bibliografía revisada, para que los niños y los jóvenes continúen practicando el deporte y éste constituya para ellos una experiencia positiva para su desarrollo psico-social.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català i castellà
Documento: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicado en: Apunts. Educació física i esports, Núm. 9 (1987) , p. 10-18, ISSN 0214-8757

Adreça alternativa: https://www.revista-apunts.com/hemeroteca?article=1200


9 p, 1.0 MB

Castellà
4 p, 63.1 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos de divulgación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2017-12-21, última modificación el 2022-02-06



   Favorit i Compartir