La Comunidad de Pensamiento Mágico : un laboratorio de cambio virtual para experimentar nuevas formas de aprender a leer y escribir en secundaria / Catalina Ramírez Molina ; tesis doctoral dirigida por la Dra. Teresa Ribas Seix.
Ramírez Molina, Catalina, autor.
Ribas, Teresa, supervisor acadèmic.
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de la Llengua, de la Literatura i de les Ciències Socials.

Publicació: [Bellaterra] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2017.
Descripció: 1 recurs en línia (275 pàgines)
Resum: La present recerca analitza de quina manera una metodologia d'intervenció formativa, dins una comunitat virtual, contribueix a la construcció col·lectiva de coneixement entre professors i professores per tal de reorientar la pràctica de la lectura i l'escriptura, des d'un enfocament sociocultural. L'estudi s'emmarca dins del camp científic de la didàctica de la llengua i la literatura, i centra el seu interès a descriure els processos transformatius en la pràctica docent —mitjançant activitats conceptualitzadores—, en les quals els participants aconsegueixen ser conscients de la seva pràctica: el que pensen que fan, el que fan, allò que els agradaria fer, allò que faran i allò que han aconseguit fer. Així mateix, pretenem constatar si desenvolupen la seva capacitat d'actuació (agency) per tal de millorar el seu sistema d'activitat d'ensenyament amb la lectura i l'escriptura. El disseny d'investigació té una orientació de caire qualitativa, i es fa palesa en un "estudi de cas" realitzat amb un grup de quatre professors actius pertanyents a l'ensenyament secundari de Costa Rica, els quals participen durant catorze mesos en fòrums en línia dins la Comunidad Virtual de Pensamiento Mágico. La metodologia d'intervenció formativa emprada no se centra a donar resposta a un problema puntual prèviament definit, sinó que aquest sorgeix del sistema d'activitat dels participants i són ells els qui cerquen solucions. Els instruments de construcció i anàlisi de dades emprats, han estat la gramàtica argumentativa d'Engeström, específicament les capes de causalitat humana i l'anàlisi semiogenètica proposada per Negueruela. Els resultats s'orienten a explicar com els primers aprenentatges o experiències dels docents amb la lectura i l'escriptura s'esdevenen a partir dels estímuls del medi social en el qual es desenvolupen, i a partir del qual creen un món de representacions que traslladen al seu espai d'actuació docent. Mitjançant processos de reflexió i internalització, els docents comprenen les contradiccions i tensions que experimenten en llur pràctica i assoleixen nous coneixements que els permeten transformar-la.
Resum: La presente investigación analiza cómo una metodología de intervención formativa, en una comunidad virtual, contribuye en la construcción colectiva de conocimiento entre profesores para reorientar las prácticas de escritura y lectura desde un enfoque sociocultural. El estudio se enmarca dentro del campo científico de la didáctica de la lengua y la literatura y centra el interés en describir los procesos transformativos en la práctica docente, -a través de actividades conceptualizadoras-, en las que los participantes logran ser conscientes de su práctica: lo que piensan que hacen, lo que hacen, lo que les gustaría hacer, lo que harán y lo que lograron hacer. Asimismo, constatar si desarrollan su capacidad de actuación (agency) para mejorar su sistema de actividad de enseñanza de la lectura y la escritura. El diseño de investigación tiene una orientación de tipo cualitativa, y se concreta en un "estudio de caso" realizado con un grupo de cuatro profesores en ejercicio de la secundaria costarricense, que participan durante catorce meses en foros en línea en la Comunidad virtual de Pensamiento Mágico. La metodología de intervención formativa utilizada no se centra en dar respuesta a un problema puntual previamente definido sino que éste surge en el sistema de actividad de los participantes y son ellos quienes buscan soluciones. Los instrumentos de construcción y análisis de datos utilizados han sido la gramática argumentativa de Engeström, específicamente las capas de causalidad humana y el análisis semiogenético propuesto por Negueruela. Los resultados se orientan a explicar cómo los primeros aprendizajes o experiencias de los docentes con la lectura y la escritura ocurren a partir de estímulos del medio social en el que se desenvuelven y a partir de él crean un mundo de representaciones que trasladan a su espacio de actuación docente. A través de procesos de reflexión e internalización, los docentes comprenden las contradicciones y tensiones que experimentan en su práctica y adquieren nuevos entendimientos que les permiten transformarla.
Resum: This research analyzes how a methodology of formative intervention in a virtual community contributes to the collective construction of knowledge among teachers to reorient writing and reading practices from a sociocultural approach. Placed within the scientific field of Didactic of Language and Literature, this research focuses on describing transformative processes in teaching practice (through conceptualizing activities) in which participants become aware of their own practice: what they think they do, what they do, what they would like to do, what they will do, and what they have been able to do. At the same time, the researcher has intended to verify if participants develop agency in order to improve their teaching activity system in terms of reading and writing. The research design has a qualitative orientation, and is particularized as a "case study", carried out with a group of four Costa Rican middle and high school teachers, who have taken part in the Virtual Community of Magical Thought bulletin board system for a period of fourteen months. The training intervention methodology used does not focus on responding to a previously defined specific problem, but rather it emerges from the participants' activity system, and they are the ones who seek solutions. Some instruments of data building and analysis, which have been used are Engeström's argumentative grammar, specifically human causality layers and Negueruela's proposed semiogenetic analysis. Results intend to explain how first learning and experiences of teachers with reading and writing abilities come out of stimuli of social environment in which they develop and create a world of representations that transfer to their space of teaching performance. Through processes of reflection and internalization, teachers understand the contradictions and tensions they experience in their practice and acquire new understandings that allow them to transform it.
Nota: Doctorat
Nota: Universitat Autònoma de Barcelona
Nota: 2017.
Nota: Tesi
Nota: Departament responsable de la tesi: Departament de Didàctica de la Llengua, de la Literatura i de les Ciències Socials.
Drets: L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Castellà.
Document: Tesis i dissertacions electròniques. ; doctoralThesis ; publishedVersion
Matèria: Aprenentatge en equip en educació ; Comunitats virtuals d'aprenentatge. ; Professors de llengua ; Costa Rica. ; Llenguatge i llengues ; Ensenyament secundari
ISBN: 9788449076114

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/457903


276 p, 2.0 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2018-03-05, darrera modificació el 2019-02-02   Favorit i Compartir