Sistemes de Mitjans Comparats [42451]
Díez Jiménez, Mercè
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències de la Comunicació

Título variante: Sistemas de Medios Comparados
Fecha: 2018-19
Resumen: El concepte de sistema de mitjans fa referència al conjunt d'actors econòmics, polítics i socials que contribueixen a l'articulació dels processos de comunicació social en un determinat territori (que pot ser o no un Estat) i a les interrelacions que s'estableixen entre ells. Al mateix temps, l'estudi dels sistemes de mitjans no pot deslligar-se del context històric-cultural en què emergeixen, ni d'altres factors que poden alterar la seva configuració, com serien els avenços tecnològics i la globalització econòmica (que tendeixen a uniformitzar els sistemes). En el present mòdul partim de la proposta d'anàlisi comparativa de sistemes de mitjans realitzada el 2004 per Hallin i Mancini, centrada en la seva dimensió política, per assolir els següents objectius: a) Revisar el model teòric d'Hallin i Mancini, així com les crítiques que ha rebut i les rèpliques dels mateixos autors, amb el propòsit de reflexionar sobre la seva idoneïtat i aplicabilitat en diferents contextos. b) A partir de la reflexió anterior, plantejar un estudi de cas sobre un aspecte concret d'un sistema de mitjans tenint en compte les dimensions i variables més adients per al seu estudi.
Resumen: El concepto de sistema de medios hace referencia al conjunto de actores económicos, políticos y sociales que contribuyen a la articulación de los procesos de comunicación social en un determinado territorio (que puede ser o no un Estado) y a las interrelaciones que se establecen entre ellos. A la vez, el estudio de los sistemas de medios no puede desligarse del contexto histórico-cultural en el que emergen, ni de otros factores que pueden alterar su configuración, como serían los avances tecnológicos y la globalización económica (que tienden a uniformizar los sistemas). En el presente módulo partimos de la propuesta de análisis comparativo de sistemas de medios realizada en 2004 por Hallin y Mancini, centrada en su dimensión política, para conseguir los siguientes objetivos: a) Revisar el modelo teórico de Hallin y Mancini, así como las críticas que ha recibido y las réplicas de los mismos autores, con el propósito de reflexionar sobre su idoneidad y aplicabilidad en diferentes contextos. b) A partir de la reflexión anterior, plantear un estudio de caso sobre un aspecto concreto de un sistema de medios teniendo en cuenta las dimensiones y variables más adecuadas para su estudio.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, castellà
Titulación: Mitjans, Comunicació i Cultura [4313227]
Plan de estudios: Màster Universitari en Mitjans, Comunicació i Cultura [1117]
Documento: Objecte d'aprenentatge



Català
4 p, 76.1 KB

Castellà
4 p, 75.2 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2018-07-13, última modificación el 2024-04-06



   Favorit i Compartir