Web of Science: 48 citas, Scopus: 52 citas, Google Scholar: citas,
Interference with Clp protease impairs carotenoid accumulation during tomato fruit ripening
D'Andrea, Lucio (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Simon-Moya, Miquel (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Llorente, Briardo (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Llamas, Ernesto (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Marro, Mónica (Institut de Ciències Fotòniques)
Loza-Alvarez, Pablo (Institut de Ciències Fotòniques)
Li, Li (Robert W. Holley Center for Agriculture and Health)
Rodríguez Concepción, Manuel (Centre de Recerca en Agrigenòmica)

Fecha: 2018
Resumen: Profound metabolic and structural changes are required for fleshy green fruits to ripen and become colorful and tasty. In tomato (Solanum lycopersicum), fruit ripening involves the differentiation of chromoplasts, specialized plastids that accumulate carotenoid pigments such as β-carotene (pro-vitamin A) and lycopene. Here, we explored the role of the plastidial Clp protease in chromoplast development and carotenoid accumulation. Ripening-specific silencing of one of the subunits of the Clp proteolytic complex resulted in β-carotene-enriched fruits that appeared orange instead of red when ripe. Clp-defective fruit displayed aberrant chromoplasts and up-regulated expression of nuclear genes encoding the tomato homologs of Orange (OR) and ClpB3 chaperones, most probably to deal with misfolded and aggregated proteins that could not be degraded by the Clp protease. ClpB3 and OR chaperones protect the carotenoid biosynthetic enzymes deoxyxylulose 5-phosphate synthase and phytoene synthase, respectively, from degradation, whereas OR chaperones additionally promote chromoplast differentiation by preventing the degradation of carotenoids such as β-carotene. We conclude that the Clp protease contributes to the differentiation of chloroplasts into chromoplasts during tomato fruit ripening, acting in co-ordination with specific chaperones that alleviate protein folding stress, promote enzyme stability and accumulation, and prevent carotenoid degradation.
Ayudas: Ministerio de Economía y Competitividad FIS2016-80455-R
Ministerio de Economía y Competitividad BIO2015-71703-REDT
Ministerio de Economía y Competitividad BES-2015-072725
Ministerio de Economía y Competitividad BIO2014-59092-P
Ministerio de Economía y Competitividad FPDI-2013-018882
Ministerio de Educación, Cultura y Deporte AP2012-0189
Ministerio de Economía y Competitividad SEV-2015-0522
Ministerio de Economía y Competitividad SEV-2015-0533
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca 2014/SGR-1434
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Carotenoid ; Chaperones ; Chromoplast ; Clp protease ; ClpB3 ; Fruit ; Orange ; Ripening ; Tomato
Publicado en: Journal of experimental botany, Vol. 69 issue 7 (2018) , p. 1557-1568, ISSN 1460-2431

DOI: 10.1093/jxb/erx491
PMID: 29385595


11 p, 2.2 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias > CRAG (Centro de Investigación en Agrigenómica)
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2018-07-18, última modificación el 2024-01-19



   Favorit i Compartir