La cabellera de l'estimat en els "Ghazals" de Hafez i el "Canzoniere" de Petrarca
Gaja, Ramon (Institut Maria Rúbies (Lleida, Catalunya))
Nikoubakht, Nasser (Tarbiat Modares University (Iran))

Título variante: Beloved's hair in "Ghazals" of Hafiz and Petrarch's "Canzoniere"
Título variante: La cabellera del amado en los "Gazales" de Hafiz y el "Canzoniere" de Petrarca
Fecha: 2019
Resumen: Els Ghazals de Hafez (Xiraz, c. 1315-1389) i el Canzoniere de Petrarca (1304-1374) tenen, pel cap baix, tres característiques comunes: tots dos poemaris són coetanis, contenen un nombre similar de versos i constitueixen el cim de la poesia amorosa medieval, l'un de la persa i l'altre de l'europea. La cabellera és un dels atributs de l'estimat més lloats per tots dos poetes (57 vegades en el Canzoniere i 249 vegades en els Ghazals). El present article fa un estudi comparatiu de les coincidències i de les diferències en la descripció i el simbolisme de la cabellera de l'estimat en els Ghazals de Hafez i el Canzoniere de Petrarca.
Resumen: The Ghazals of Hafiz (Shiraz, c. 1315-1389) and Petrarch's Canzoniere (1304-1374) have at least three common characteristics: both are contemporary; they contain a similar number of lines, and both are the top of the medieval love poetry, one in the Persian literature and the other in the European literature. The description of the beloved's hair is one of the principal commonplaces of these two poets: Petrarch mentions it 57 times in the Canzoniere and Hafiz 249 times in the Ghazals. This paper shows, with the comparative-contrastive method, the common and different characteristics and symbolism of the beloved's hair in Hafiz's and Petrarch's poetry.
Resumen: Los Gazales de Hafiz (Shiraz, c. 1315-1389) y el Canzoniere de Petrarca (1304-1374) tienen, como mínimo, tres características comunes: ambos poemarios son coetáneos, contienen un número similar de versos y constituyen la cumbre de la poesía amorosa medieval, uno de la persa y el otro de la europea. La cabellera es uno de los atributos del amado más loados por ambos poetas (57 veces en el Canzoniere y 249 veces en los Gazales). El presente artículo hace un estudio comparativo de las coincidencias y de las diferencias en la descripción y el simbolismo de la cabellera del amado en los Gazales de Hafiz y el Canzoniere de Petrarca.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català.
Documento: article ; recerca ; publishedVersion
Materia: Cabellera de l'estimat ; Ghazals de hafez ; Canzoniere de petrarca ; Amant i estimat ; Simbolisme dels cabells ; Beloved's hair ; Hafiz's ghazals ; Petrarch's canzoniere ; Lover and beloved ; Hair symbolism ; Cabellera del amado ; Gazales de hafiz ; Amante y amado ; Simbolismo del cabello
Publicado en: Faventia, Vol. 38 (2016) , p. 85-94 (Articles) , ISSN 2014-850X

Adreça original: https://revistes.uab.cat/faventia/article/view/v38-gaja-nikoubakht


10 p, 460.2 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos publicados > Faventia
Artículos > Artículos de investigación

 Registro creado el 2019-02-14, última modificación el 2019-07-21   Favorit i Compartir