Governança econòmica i filosofia del projecte europeu
Cals Güell, Joan (Universitat Autònoma de Barcelona)

Títol variant: Gobernanza económica y filosofía del proyecto europeo
Data: 2019
Resum: El títol del llibre és una descripció de la singularitat del seu contingut, que combina la presentació de la governança econòmica de la Unió Europea amb un conjunt de reflexions filosòfiques sobre les característiques d’aquesta construcció. En el primer aspecte, la selecció dels apartats més rellevants, actuals o controvertits s’inscriu en el procés històric de desenvolupament del projecte europeu, així com en el coneixement dels seus fonaments teòrics. En el segon, són principalment les vessants econòmica, política i moral de la filosofia subjacent les que s’exploren per comprendre’l i valorar-lo adequadament. En l’estadi actual, la Unió Europea difícilment podrà seguir avançant si no recupera cap a cotes més elevades la identificació amb la seva ciutadania i si no s’enforteix el sentiment originari de pau i de benestar compartit. La millora necessària de la funcionalitat en la unió econòmica i monetària concretada en la nodrida agenda de reformes exposades en els diversos àmbits apareix avui problemàtica i insuficient, per si sola, per impulsar nous progressos. Aquesta és la tesi de fons que l’autor fa seva i entorn de la qual giren les aportacions que el llibre recull, orientades a augmentar la confiança en el projecte i el suport a la innovació que comporta en la governança supraestatal.
Resum: El título del libro es una descripción de la singularidad de su contenido, que combina la presentación de la gobernanza económica de la Unión Europea con un conjunto de reflexiones filosóficas sobre las características de esta construcción. En el primer aspecto, la selección de los apartados más relevantes, actuales o controvertidos se inscribe en el proceso histórico de desarrollo del proyecto europeo, así como en el conocimiento de sus fundamentos teóricos. En el segundo, son principalmente las vertientes económica, política y moral de la filosofía subyacente las que se exploran para comprenderlo y valorarlo adecuadamente. En el estadio actual, la Unión Europea difícilmente podrá seguir avanzando si no recupera hacia cotas más elevadas la identificación con su ciudadanía y si no se fortalece el sentimiento originario de paz y bienestar compartido. La mejora necesaria de la funcionalidad en la unión económica y monetaria concretada en la nutrida agenda de reformas expuestas en los diversos ámbitos aparece hoy como problemática e insuficiente, por sí sola, para impulsar nuevos progresos. Esta es la tesis que el autor hace suya y alrededor de la cual giran las aportaciones que el libro recoge, orientadas a aumentar la confianza en el proyecto y el apoyo a la innovación que comporta en la gobernanza supraestatal.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català i castellà.
Document: book
Matèria: Unión Europea ; Gobernanza económica ; Governança econòmica ; Unió EuropeaCatalà
102 p, 1.0 MB

Español
102 p, 1.0 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Llibres i col·leccions > Llibres

 Registre creat el 2019-03-28, darrera modificació el 2019-05-06   Favorit i Compartir