Història del Mediterrani en l'Antiguitat [100389]
Cortadella Morral, Jordi
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Título variante: History of the Mediterranean in the Ancient World
Título variante: Historia del Mediterráneo en la Antigüedad
Fecha: 2019-20
Resumen: L'objectiu de l'assignatura es analitzar les principals estructures polítiques, socials i econòmiques de les civilitzacions mediterrànies durant l'Antiguitat. En primer lloc, ens centrarem en el context mediterrani del I mil·lenni a. C. , incidint en els móns fenici-púnic, grec i romà, però també en l'impacte de l'influència i domini d'aquests sobre àrees perifèriques, afectades pels fenòmens colonitzadors i la conquesta romana. Serà important aprofundir en l'aspecte institucional de les principals formacions polítiques mediterrànies, manera d'aproximar-nos al funcionament de cadascuna. En segon lloc, un cop assolida per Roma l'unió política de la Mediterrània, l'endemà del 146 a. C. , ens centrarem en la crisi del sistema republicà i l'adveniment de l'Imperi, del qual s'analitzaren les seves característiques i els seus canvis fins el 476 d. C. També serà important aprofundir en l'aspecte institucional i en qüestions de vida cotidiana. Per assolir els nostres objectius serà important familiaritzar-se amb les fonts primàries disponibles, que caldrà relacionar amb les interpretacions històriques.
Resumen: El objetivo de la asignatura es analizar las principales estructuras políticas, sociales y económicas de las civilizaciones mediterráneas durante la Antigüedad. En primer lugar, nos centraremos en el contexto mediterráneo del I milenio aC, incidiendo en los mundos fenicio-púnico, griego y romano, pero también en el impacto de la influencia y dominio de estos sobre áreas periféricas, afectadas por los fenómenos colonizadores y la conquista romana. Será importante profundizar en el aspecto institucional de las principales formaciones políticas mediterráneas, manera de aproximarnos al funcionamiento de cada una. En segundo lugar, una vez alcanzada por Roma la unión política del Mediterráneo, al día siguiente del 146 aC, nos centraremos en la crisis del sistema republicano y el advenimiento del Imperio, del que se analizaron sus características y sus cambios hasta el 476 dC También será importante profundizar en el aspecto institucional y en cuestiones de vida cotidiana. Para lograr nuestros objetivos será importante familiarizarse con las fuentes primarias disponibles, que habrá que relacionar con las interpretaciones históricas.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, anglès, castellà.
Titulación: Arqueologia [2500241] ; Història [2500501]
Plan de estudios: Grau en Història [803] ; Grau en Arqueologia [811]Català
4 p, 102.1 KB

Anglès
4 p, 101.3 KB

Castellà
4 p, 101.7 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2019-07-05, última modificación el 2019-09-20   Favorit i Compartir