Història i Gènere a l'Època Moderna [100370]
Pujol Casademont, Enric
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Título variante: History and Gender in the Early Modern Age
Título variante: Historia y Género en la Época Moderna
Fecha: 2019-20
Resumen: En aquesta dècada del segle XXI, considerem indispensable la correcció immediata d'una omissió històrica. Tradicionalment, les dones, igual que altres col·lectius com el dels infants, han estat absents de les anàlisis històriques que prenien els homes com a protagonistes i agents exclusius de les mateixes. Així, la història social, la història política, la història militar o la història cultural s'han escrit des d'una perspectiva exclusivament masculina. El resultat ha estat tan parcial i esbiaixat com ho era l'enfocament que hi conduïa i ha obstat a un enteniment de l'evolució de les societats humanes en tota la seva complexitat i riquesa de matisos. La incorporació de l'assignatura d'història i gènere als estudis d'història suposa justificar la categoria de ciència que té la història, que amb l'exclusió de dones i infants, no podia abastar en la seva globalitat. També suposa construir una història rigorosa i capaç de respondre a una sèrie d'interrogants, científics i, ensems, socials. Suposa fer de la història una ciència útil a tot el cos social, no només a un sol grup dominant. L'assignatura es planteja, com a objectius, els següents: 1. Abordar les qüestions que permetin l'estudi dels fenòmens històrics des d'una perspectiva global, destacant la perspectiva de gènere, fins fa poc temps omesa en les anàlisis sobre l'època moderna. 2. Exposar les problemàtiques històriques de la història de gènere en l'època moderna. 3. Analitzar dades històriques pròpies de la història de gènere en l'època moderna. 4. Entendre les beceroles de la situació actual i relacionar el passat i el present de forma activa. Estudiar la gènesi de situacions del present, 5. Habilitar les persones per entendre i respectar les diferències biològiques i culturals, tot emfasitzant la necessitat d'una estricta igualtat legal per a tots els col·lectius amb independència d'edat, ètnia, religió o sexe.
Resumen: En esta década del siglo XXI, consideramos indispensable corregir inmediatamente una omisió histórica. Tradicionalmente, las mujeres, igual que otros colectivos coma la infancia, has sido ausentes del análisis histórico que ha tomado los hombres como protagonista y agentes exclusivos de este. Así pues la historia social, política, militar o cultural se ha escrito desde una perspectiva exclusivamente masculina. El resultado ha sido tan parcial y sesgado como lo era el enfoque que lo precedía y ha obstaculizado un mejor entendimiento de la evolución de las sociedades humanas, con toda su complejidad y riqueza de matices. La incorporación de la asignatura de historia de género en loes estudios generales de historia supone afianzar la categoría de ciencia que tiene la disciplina, que, al excluir las mujeres y la infancia, no podía dar una visión realmente global del pasado. Ello supondrá construir una historia rigurosa y capaz de responder a una serie de interrogantes, de carácter científico y a la vez sociales. De hecho supone hacer de la historia una ciencia útil a todo el cuerpo social y no sólo a un grupo dominante. La asignatura se plantea, como objetivos, los siguientes: 1. Abordar las cuestiones que permitan el estudio de los fenómenos históricos desde una perspectiva global, destacando la perspectiva de género, hasta hace poco omitida en los análisis de la época moderna. 2. Exponer las problemáticas históricas de la historia de género en la época moderna. 3. Analizar datos históricos propios de la historia de género en la época moderna. 4. Entender los orígenes de la situación actual y relacionar el pasado y el presente de forma activa. Estudiar la génesis de situaciones actuales. 5. Habilitar las personas para que entiendan y respeten las diferencias biológicas y culturales, a la vez que evidenciar la necesidad de una estricta igualdad legal y real de todos los colectivos humanos, con independencia de edad, etnia, religión o sexo.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, anglès, castellà.
Titulación: Història [2500501]
Plan de estudios: Grau en Història [803]Català
5 p, 130.4 KB

Anglès
5 p, 106.6 KB

Castellà
5 p, 107.2 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2019-07-12, última modificación el 2019-09-20   Favorit i Compartir