Biologia Cel·lular [102954]
Benet i Català, Jordi
Navarro i Ferreté, Joaquima
Puig Rosell, Pere
Català Cahís, Vicenç
Garcia Segura, Sergio
Ponsa Arjona, Immaculada
Oliver Bonet, Maria
Salaverria Frigola, Itziar
Torabi Asensio, Keyvan
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Medicina

Título variante: Cell Biology
Título variante: Biología Celular
Fecha: 2019-20
Resumen: L'assignatura de Biologia Cel·lular es cursa a primer curs del Grau de Medicina, corresponent a un període preclínic, on l'alumnat ha d'assolir uns coneixements sòlids sobre l'organització estructural, el funcionament i la regulació de les cèl·lules eucariotes. Aquests coneixements bàsics es complementen amb d'altres assignatures bàsiques i obligatòries del Pla d'Estudis com la Bioquímica, la Genètica, la Histologia i la Fisiologia, que en conjunt proporcionaran a l'estudiant una bona comprensió de l'organització estructural i funcional de l'organisme humà en estat normal (no patològic). D'altra banda, els coneixements teòrics adquirits en l'assignatura de Biologia Cel·lular es complementen amb 1 D'altra banda, els coneixements teòrics adquirits en l'assignatura de Biologia Cel·lular es complementen amb una formació pràctica al laboratori que permeten introduir a l'alumne en les tècniques d'estudi de les cèl·lules somàtiques i germinals, en estat de repòs o divisió així com de l'observació de la ultraestructura cel·lular. Els objectius formatius de Biologia Cel·lular és que l'alumnat al finalitzar l'assignatura sigui capaç de: - Reconèixer les principals diferències entre les cèl·lules procariotes i eucariotes - Descriure l'estructura, composició química i funcions principals de les membranes cel·lulars - Explicar els processos de transport a través de les membranes cel·lulars - Descriure l'organització i composició química d'altres elements de la superfície cel·lular - Descriure l'estructura, composició química i funcions dels diferents compartiments cel·lulars - Explicar l'estructura, composició química i funcions dels mitocondris i peroxisomes - Descriure el paper del citosol - Descriure l'estructura, composició química i funcions de l'embolcall nuclear i de la cromatina. - Reconèixer els mecanismes bàsics de l'activitat nuclear: replicació i transcripció - Enumerar els diferents components del citoesquelet i descriure la seva composició i estructura - Explicar la contribució del citoesquelet en la formació de teixits - Identificar les molècules que participen en el control de la regulació del cicle cel·lular - Descriure els mecanismes implicats en la mort cel·lular per necrosi i apoptosi - Enumerar i descriure les diferents fases de la divisió cel·lular mitòtica i meiòtica i comparar els dos tipus de divisions cel·lulars - Descriure el procés de la gametogènesi masculina i femenina i comparar els dos tipus de processos - Explicar el procés de Fecundació - Utilitzar adequadament la terminologia científica emprada en el camp de la Biologia Cel·lular.
Resumen: La asignatura de Biología Celular se imparte en el primer curso del grado de Medicina, correspondiente a un periodo preclínico, donde el alumnado ha de adquirir unos conocimientos sólidos sobre la organización estructural, el funcionamiento y la regulación de las células eucariotas. Estos conocimientos básicos se complementan con otras asignaturas básicas y obligatorias del plan de estudios, como Bioquímica, Genética, Histología y Fisiología, que, en conjunto, proporcionarán al alumnado una buena comprensión de la organización estructural y funcional del organismo humano en estado normal (no patológico). Por otra parte, los conocimientos teóricos adquiridos en la asignatura de Biología Celular se complementan 1 Por otra parte, los conocimientos teóricos adquiridos en la asignatura de Biología Celular se complementan con una formación práctica en el laboratorio que permite introducir al alumnado en las técnicas de estudio de las células somáticas y germinales, en estado de reposo o división, así como en la observación de la ultraestructura celular. El alumnado, al finalizar la asignatura, será capaz de: - Reconocer las principales diferencias entre las células procariotas y eucariotas. - Describir la estructura, composición química y principales funciones de las membranas celulares. - Explicar los procesos de transporte a través de las membranas celulares. - Describir la organización y composición química de otros elementos de la superficie celular. - Describir la estructura, composición química y funciones de los diferentes compartimentos celulares. - Explicar la estructura, composición química y funciones de los mitocondrios y peroxisomas. - Describir el papel del citosol. - Describir la estructura, composición química y funciones de la envoltura nuclear y de la cromatina. - Reconocer los mecanismos básicos de la actividad nuclear: replicación y transcripción. - Enumerar los diferentes componentes del citoesqueleto y describir su composición y estructura. - Explicar la contribución del citoesqueleto en la formación de tejidos. - Identificar las moléculas que participan en el control de la regulación del ciclo celular. - Describir los mecanismos implicados en la muerte celular por necrosis y apoptosis. - Enumerar y describir las diferentes fases de la división celular mitótica y meiótica y comparar los dos tipos de divisiones celulares. - Describir el proceso de la gametogénesis masculina y femenina y comparar los dos tipos de procesos. - Explicar el proceso de fecundación. - Emplear adecuadamente la terminología científica utilizada en el campo de la biología celular.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, anglès, castellà
Titulación: Medicina [2502442]
Plan de estudios: Grau en Medicina [1192]
Documento: Objecte d'aprenentatge



Català
7 p, 115.6 KB

Anglès
6 p, 109.4 KB

Castellà
7 p, 111.7 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2019-07-12, última modificación el 2023-07-02



   Favorit i Compartir