Història Antiga de Catalunya [100351]
Morera Camprubí, Jordi
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Título variante: Ancient History of Catalonia
Título variante: Historia antigua de Cataluña
Fecha: 2019-20
Resumen: Aquesta assignatura analitzarà la història dels principals processos socials i fets culturals de les civilitzacions desenvolupades al territori Català entre els s. VI a. C. - V d. C. , sempre entenent el territori català en un sentit laxe, doncs no fou un territori específic a l'antiguitat. L'assignatura analitzarà les diverses fonts històriques que utilitzen els historiadors per a la seva tasca, des de les fonts literàries antigues a l'arqueologia, passant per l'epigrafia. I, efectivament, el contingut analitzat serà seseible als aspectes relacionats amb la perspectiva de gènere 1 e r . Conèixer i utilitzar les fonts documentals que posseïm per analitzar els processos històrics, apropant-nos així a la feina de l'historiador de l'antiguitat i de l'arqueòleg. En els materials que s'enviaran i en les activitats apareixen bona part d'aquestes fonts (literàries, epigràfiques, numismàtiques i sobretot arqueològiques), i cal conèixer d'una banda les seves possibilitats, i també les mancances i limitacions (que d'alguna manera mostren les limitacions de la nostra disciplina, i el paper tan important de la interpretació). En general, caldrà fer comentaris de text sobre aquests documents. 2 o n . Ser capaç de contextualitzar les dades que ens aporten aquestes fonts documentals amb les interpretacions històriques. Caldrà posar en relació unes dades amb les altres, buscant una síntesi més complerta. 1 3 e r . Conèixer i valorar el patrimoni arqueològic i arquitectònic de la Catalunya antiga, entenent el patrimoni no només com un element passiu que cal protegir, sinó com un bé cultural del qual en podem extreure un profit efectiu, com un document històric que ens ajuda a explicar-nos a nosaltres mateixos. 4rt. Finalment, i com a síntesi final d'aquests objectius, l'assignatura pretèn apropar-vos al coneixement d'unes disciplines d'estudi del nostre passat que us permetin no només conèixer les interpretacions ara per ara establertes, sinó desenvolupar el vostre propi criteri, de tal manera que en acabar el semestre pugueu valorar les noves dades històriques i arqueològiques que s'anirant coneixent en el futur, resituant-les en un marc d'interpretació coherent.
Resumen: ESta asignatura analizará la historia de los principales procesos sociales i hechos culturales de las civilizaciones desarrolladas en el terriorio catalán entre los siglos VI aC y V dC Objetivos: -Conocer y utilizar las fuentes documentales que poseemos para analizar los procesos históricos del período mencionado -Ser capaces de contextualizar los datos que nos aportan estas fuentes documentales con las interpretaciones históricas -Conocer y valorar el patrimonio arqueológico y arquitectónico de la Catalunya Antigua -Ayudar a desarrollar un criterio propio acerca de las interpretaciones establecidas para el periodo trabajado.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, anglès, castellà
Titulación: Arqueologia [2500241] ; Història [2500501] ; Ciències de l'Antiguitat [2503702]
Plan de estudios: Grau en Història [803] ; Grau en Arqueologia [811]Català
5 p, 111.0 KB

Anglès
4 p, 102.8 KB

Castellà
5 p, 104.4 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2019-07-19, última modificación el 2020-10-31   Favorit i Compartir