La Formació d'Europa. Segles V-XI [100361]
Martí Castelló, Ramón
Batet Company, Carolina
Diaz Sierra, Ignacio
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Título variante: The Formation of Europe 5th to 11th Centuries
Título variante: La formación de Europa, ss. V-XI
Fecha: 2019-20
Resumen: En aquesta assignatura s'aprofundirà sobre els grans processos socioeconòmics, polítics i culturals que es van produir entre els segles V i XI al territori que després seria Europa. Així, s'estudia el passat de les societats europees des de la desaparició de l'Imperi Romà d'Occident, fins a la formació i consolidació del feudalisme en les societats post-carolíngies. S'analitzaran prioritàriament els aspectes econòmics i socials i les construccions ideològiques, en relació a la constitució dels regnes altmedievals i amb el sorgiment del feudalisme en el context del desmembrament de l'Imperi Carolingi. Per tot això, caldrà examinar les pràctiques desenvolupades durant l'antiguitat tardana i que van perdurar en bona part fins l'etapa altmedieval, com es van transformar durant aquest període, sota quines pautes es va organitzar la producció i l'ordre social, i quines noves expressions ideològiques es van desplegar entre els segles V i XI. Malgrat que el referent central de l'assignatura serà la història europea, caldrà explicar les connexions amb els processos que es donen a l'Orient Proper i al nord d'Àfrica, i tot plegat, en relació amb la difusió del cristianisme, la formació i expansió de l'islam i amb el cesaropapisme de l'Imperi Oriental. Tots aquests processos posen les bases de la idea d'Europa, els quals s'aniran reblant en els segles posteriors fins a constituir-se internament i a 1 idea d'Europa, els quals s'aniran reblant en els segles posteriors fins a constituir-se internament i a projectar-se a l'exterior. Per això és tan important cercar les arrels, els orígens i les bases de l'hegemonia d'Europa al món.
Resumen: En esta asignatura se profundizará sobre los grandes procesos socioeconómicos, políticos y culturales que se produjeron entre los siglos V y XI en el territorio que luego sería Europa. Así, se estudia el pasado de las sociedades europeas desde la desaparición del Imperio Romano de Occidente hasta la formación y consolidación del feudalismo en las sociedades post-carolingias. Se analizarán prioritariamente los aspectos económicos y sociales y las construcciones ideológicas en relación a la constitución de los reinos altomedievales y con el surgimiento del feudalismo en el contexto de la desmembración del Imperio Carolingio. Por todo ello, habrá que examinar las prácticas desarrolladas durante la antigüedad tardía y que perduraron en buena parte hasta la etapa altomedieval, como se transformaron durante este periodo, bajo qué pautas se organizó la producción y el orden social, y qué nuevas expresiones ideológicas se desplegaron entre los siglos V y XI. A pesar de que el referente central de la asignatura será la historia europea, habrá que explicar las conexiones con los procesos que se dan en Oriente Próximo y el norte de África, y todo ello, en relación con la difusión del cristianismo, la formación y expansión del islam y con el cesaropapismo del Imperio Oriental. Todos estos procesos ponen las bases de la idea de Europa, los cuales se irán remachando 1 Imperio Oriental. Todos estos procesos ponen las bases de la idea de Europa, los cuales se irán remachando en los siglos posteriores hasta constituirse internamente y proyectarse al exterior. Por eso es tan importante buscar las raíces, los orígenes y las bases de la hegemonía de Europa en el mundo.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, anglès, castellà
Titulación: Arqueologia [2500241] ; Història [2500501] ; Estudis Clàssics [2500243]
Plan de estudios: Grau en Història [803] ; Grau en Arqueologia [811]Català
5 p, 106.3 KB

Anglès
5 p, 105.2 KB

Castellà
5 p, 106.1 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2019-09-09, última modificación el 2020-08-02   Favorit i Compartir