Cartografia [101592]
Alegre i Nadal, Pau
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Títol variant: Mapping
Títol variant: Cartografía
Data: 2020-21
Resum: L'objectiu de l'assignatura de Cartografia és proporcionar les claus que permeten una contextualització temporal correcta dels materials cartogràfics produïts en la tradició cultural i social europea així com la valoració de la seva transcendència en el desenvolupament de les ciències de la Terra. L'activitat fonamental que s'exigirà a l'estudiant és l'observació dels materials cartogràfics i la seva comprensió d'acord amb les pautes següents: com un material que ens facilita la reconstrucció del paisatge actual i pretèrit, com una evidència de l'organització social i de la vida humana, com a il·lustració del coneixement de la Terra, i com a producte de mètodes i tècniques de representació de les distribucions geogràfiques de tota mena. Amb aquests supòsits per cobrir, la programació d'un curs introductori a la Cartografia, en el marc d'uns estudis de geografia i ordenament del territori en clau més humanística que no pas tècnica, ha d'articular-se entorn de la història dels mapes, en particular, i de l'abast de la documentació geogràfica, en general. Tanmateix, també resulta indispensable adquirir coneixements bàsics sobre les característiques pràctiques dels mapes: lectura, dibuix, semiologia, etc. Sense aquestes beceroles utilitàries, poc es podria avançar en l'estudi de la seva història. Insisteixo, però, que l'orientació general dels continguts de l'assignatura és decididament abocada a una visió més literària i humanística que no pas tècnica de la cartografia. Tindreu oportunitat de conèixer i practicar aquesta darrera vessant en altres assignatures del Grau com, per exemple, Tècniques en Geografia, Sistemes d'Informació Geogràfica o Teledetecció i Fotointerpretació.
Resum: El objetivo de la asignatura de Cartografía es proporcionar las claves que permiten una contextualización temporal correcta de los materiales cartográficos producidos en la tradición cultural y social europea así como la valoración de su trascendencia en el desarrollo de las ciencias de la Tierra. La actividad fundamental que se exigirá al estudiante es la observación de los materiales cartográficos y su comprensión de acuerdo con las pautas siguientes: · como un material que nos facilita la reconstrucción del paisaje actual y pretérito, · como una evidencia de la organización social y de la vida humana, · como ilustración del conocimiento de la Tierra, y · como producto de métodos y técnicas de representación de las distribuciones geográficas de todo tipo Con estos supuestos para cubrir, la programación de un curso introductorio a la Cartografía, en el marco de unos estudios de.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Geografia i Ordenació del Territori [2501002]
Pla d'estudis: Grau en Geografia i Ordenació del Territori [824] ; Grau en Geografia i Ordenació del Territori [826]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
5 p, 105.8 KB

Anglès
4 p, 102.3 KB

Castellà
4 p, 103.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2020-07-17, darrera modificació el 2023-01-28



   Favorit i Compartir