Prehistòria i Història Antiga [100013]
Mameli Iriarte, Laura
Arrayás Morales, Isaías
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Títol variant: Prehistory and Ancient History
Títol variant: Prehistoria e Historia Antigua
Data: 2020-21
Resum: L'objectiu principal de l'assignatura és conèixer i comprendre les realitats històriques de la Prehistòria i l'Antiguitat, abordant l'anàlisi de les seves característiques bàsiques en matèria social, econòmica i cultural. Per aconseguir-ho, serà important que l'alumnat es familiaritzi amb les fonts directes disponibles (registre arqueològic i documental) i amb els mètodes de recerca que defineixen l'estudi prehistòric i del món antic. Alhora, aquests mètodes hauran de posar-se en relació directa amb les interpretacions històriques que al llarg del temps s'han produït a dins la historiografia, i les relacions d'aquestes explicacions amb el context cultural de cada època. S'ha de tenir en compte, però, que els continguts docents agrupats sota l'epígraf genèric de Prehistòria i Història Antiga no es poden considerar com un temari de caràcter hermètic. Els avanços constants en totes dues disciplines posen de manifest una evolució constant, que canvia, com també ho fan les teories interpretatives d'alguns fenòmens històrics o l'aplicació de certes tècniques arqueològiques. Així, doncs, cal partir del fet que el coneixement sobre la Prehistòria o sobre l'Antiguitat està en construcció constant, i l'alumnat ha de percebre, doncs, la seva formació com un compendi de coneixements pràctics, no tancats, que li puguin permetre entendre els avanços i el context de les noves interpretacions dels processos socio-històrics. Malgrat aquesta naturalesa, però, tant la Prehistòria com la Història Antiga tenen un destacat corpus d'interpretacions que configuren l'explicació del món del qual venim tal i com el coneixem. Cal, doncs, partir d'aquestes interpretacions per tal que l'alumnat pugui conèixer quines han estat les fites principals d'aquestes 1 d'aquestes interpretacions per tal que l'alumnat pugui conèixer quines han estat les fites principals d'aquestes disciplines a l'hora d'explicar el seu àmbit d'estudi, i si s'escau, ajudar l'alumnat a posar totes aquestes interpretacions en dubte. D'aquesta forma, l'objectiu prioritari és el de formar persones amb esperit crític, que tinguin el coneixement bàsic, però sobre tot, que coneguin tant la metodologia com les principals obres i teories de referència per tal que puguin ser objecte d'anàlisi, reflexió i fins i tot, puguin ser posades en dubte, raonadament i amb arguments, per part dels futurs graduats.
Resum: El objetivo principal de la asignatura es conocer y comprender las realidades históricas de la Prehistoria y la Antigüedad, abordando el análisis de sus características básicas en materia social, económica y cultural. Para conseguirlo, será importante que el alumnado se familiarice con las fuentes directas disponibles (registro arqueológico y documental) y con los métodos de investigación que definen el estudio de la prehistoria y del mundo antiguo. Estos métodos se pondran en relación directa con las interpretaciones históricas que a lo largo del tiempo se han producido y las relaciones de estas explicaciones con el contexto cultural de cada época. Los contenidos agrupados bajo el epígrafe genérico de Prehistoria e Historia Antigua no se pueden considerar como un temario de carácter hermético. Los avances recientes en las dos disciplinas ponen de manifiesto una evolución constante, que cambia, como también lo hacen las teorías interpretativas de algunos fenómenos históricos o la aplicación de ciertas técnicas arqueológicas. Así, pues, hay que partir del hecho que el conocimiento sobre la Prehistoria o sobre la Antigüedad está en construcción constante, y el alumnado tiene que percibir, pues, su formación como un compendio de conocimientos prácticos, no cerrados, que le puedan permitir entender los avances y el contexto de las nuevas interpretaciones de los procesos socio-históricos. Tanto la Prehistoria como la Historia Antigua tienen un destacado corpus de interpretaciones que configuran la explicación del mundo tal y como lo conocemos. Hace falta, pues, partir de estas interpretaciones para que el alumnado pueda conocer cuáles han sido los hitos principales de estas disciplinas a la hora de explicar su 1 alumnado pueda conocer cuáles han sido los hitos principales de estas disciplinas a la hora de explicar su ámbito de estudio. El objetivo prioritario es el de formar personas con espíritu crítico, que tengan el conocimiento básico pero, sobre todo, que conozcan tanto la metodología como las principales obras y teorías de referencia. Se espera que estas sean objeto de análisis, reflexión e incluso, puedan ser puestas en entredicho, razonadamente y con argumentos, por parte de los futuros graduados.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Humanitats [2502758]
Pla d'estudis: Grau en Humanitats [1139]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
4 p, 103.8 KB

Anglès
4 p, 102.2 KB

Castellà
5 p, 104.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2020-07-24, darrera modificació el 2023-01-28



   Favorit i Compartir