Política [43835]
Farrés Juste, Oriol
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Título variante: Politics
Fecha: 2020-21
Resumen: Aquest mòdul consta de dues parts: 1. Política i emocions Les emocions són un aspecte penetrant, inevitable i polèmic de la vida política. Es pot veure com un factor clau que contribueix a la millora de l'ordre polític o com a causa fonamental d'inestabilitat i desordre. En el primer cas, els filòsofs han intentat identificar explícitament quines són les emocions més adequades per a les seves finalitats polítiques i quins són els mitjans adequats perquè els polítics, les autoritats i els governs les promoguin; en el segon cas, els intents s'han centrat en com mantenir-les sota control o com evitar el seu impacte negatiu en l'ordre polític. Aquesta part del curs es compromet a l'examen crític de l'enfocament liberal de Nussbaum sobre la naturalesa i la funció política de les emocions humanes. Presentarem els punts principals de la seva teoria, intentant situar-los en un context filosòfic més ampli, i identificarem i discutirem els seus problemes destacats. 2. Populisme En aquesta part de l'assignatura, presentarem i examinarem el fenomen del populisme des de la filosofia política contemporània. Analitzarem la història del populisme, les seves manifestacions principals i els seus contextos diversos; estudiarem les principals aportacions de les teories polítiques populistes i la seva relació amb els problemes de l'hegemonia, les ideologies, les estratègies polítiques, el lideratge carismàtic i els processos d'identificació; per últim, avaluarem les conseqüències, conflictes i complementacions del populisme en la democràcia.
Resumen: Este módulo se divide en dos partes: 1. Política y emciones Las emociones son un elemento ubicuo, inevitable y controvertido de la vida política. Pueden ser consideradas un factor que contribuye a la mejora del orden político o como una causa fundamental de inestabilidad y desorden. En el primer caso, los filósofos han tratado de identificar cuáles son las emociones adecuadas para sus propósitos políticos, si es que puede haber alguna, y cuáles son los medios a través de los cuales pueden ser promovidas por los políticos, autoridades y gobiernos; en el segundo caso, las tentativas se concentran en cómo pueden mantenerse las emociones bajo control o en cómo puede evitarse su impacto negativo en el orden político. Esta parte del curso se dedicará al examen crítico de la aproximación liberal de Nussbaum a la naturaleza y función política de las emociones. Se presentarán los puntos principales de su teoría, intentando situarlos en un contexto filosófico más amplio, y se identificarán y discutirán sus cuestiones más relevantes. 2. Populismo En esta parte de la asignatura, presentaremos y examinaremos el fenómeno del populismo desde la filosofía política contemporánea. Analizaremos la historia del populismo, sus manifestaciones principales y sus contextos diversos; estudiaremos las principales aportaciones de las teorías políticas populistas y su relación con los problemas de la hegemonía, las ideologías, las estrategias políticas, el liderazgo carismático y los procesos de identificación; por último, evaluaremos las consecuencias, conflictos y complementaciones del populismo en la democracia.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, anglès, castellà
Titulación: Filosofia Aplicada [4316227]
Plan de estudios: Màster Universitari en Filosofia Aplicada [1372] ; Màster Universitari en Filosofia Aplicada [1429]
Documento: Objecte d'aprenentatge



Català
4 p, 103.7 KB

Anglès
4 p, 102.7 KB

Castellà
4 p, 105.3 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2020-09-04, última modificación el 2023-01-22



   Favorit i Compartir