Analysis of the shea market in Africa. Application of concepts in circular economy to optimize the process at an economic, ecological and social level
Esteban Peñas, Diego
Fuentes Pujol, Eulàlia, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Àrea de Biblioteconomia i Documentació)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències

Fecha: 2020
Descripción: 33 pag.
Resumen: Circular economy, as opposed to the linear economy, is based on the intersection of environmental, economic and social aspects, maintaining the value of resources as long as possible and minimizing waste. The shea tree (Vitellaria paradoxa) is a species traditionally exploited in sub-Saharan Africa. The main product obtained from its seeds, through a long and strenuous process for women, is shea butter. The main objective of this bibliographic review is to collect information on different ways to improve the process, the situation of women workers and the conservation of the species. Results are presented in 4 main lines. Firstly, the threats that affect the tree and certain recommendations for practices to improve its conservation. Secondly, different uses of the resources obtained from the shea. Thirdly, the study of the process and the provision of optimized methodologies to achieve greater efficiency. Finally, the current market situation is analysed, setting out the main threats and opportunities. It is concluded that, despite the difficult situation in the sector, the shea market offers great opportunities. To achieve them, the education of the population, the provision of efficient legislation and the attraction of stable funding sources are essential. Cooperatives would stand out as the best global option to the market.
Resumen: La economía circular, en oposición a la economía lineal, se basa en la intersección de los aspectos ambientales, económicos y sociales, manteniendo el valor de los recursos el mayor tiempo posible y minimizando el desperdicio. El árbol del karité (Vitellaria paradoxa) es una especie tradicionalmente explotada en el África subsahariana. El principal producto obtenido de sus semillas, a través de un proceso largo y extenuante para las mujeres, es la manteca de karité. El objetivo principal de esta revisión bibliográfica es recopilar información sobre diferentes formas de mejorar el proceso, la situación de las trabajadoras y la conservación de la especie. Los resultados se presentan en 4 líneas principales. En primer lugar, las amenazas que afectan al árbol y ciertas recomendaciones de prácticas para mejorar su conservación. En segundo lugar, diferentes usos de los recursos obtenidos del karité. En tercer lugar, el estudio del proceso y el aporte de metodologías optimizadas para lograr una mayor eficiencia. Finalmente, se analiza la situación actual del mercado, exponiendo las principales amenazas y oportunidades. Se concluye que, a pesar de la difícil situación en el sector, el mercado del karité ofrece grandes oportunidades. Para alcanzarlas, la educación de la población, la disposición de legislación eficiente y la captación de fuentes de financiación estables son esenciales. Las cooperativas destacarían como la mejor opción global para el mercado.
Resumen: L'economia circular, en oposició a l'economia lineal, es basa en la intersecció dels aspectes ambientals, econòmics i socials, mantenint el valor dels recursos el major temps possible i minimitzant el malbaratament. L'arbre del karité (Vitellaria paradoxa) és una espècie tradicionalment explotada a l'Àfrica subsahariana. El principal producte obtingut de les seves llavors, a través d'un procés llarg i extenuant per a les dones, és la mantega de karité. L'objectiu principal d'aquesta revisió bibliogràfica és recopilar informació sobre diferents formes de millorar el procés, la situació de les treballadores i la conservació de l'espècie. Els resultats es presenten en 4 línies principals. En primer lloc, les amenaces que afecten l'arbre i certes recomanacions de pràctiques per millorar la seva conservació. En segon lloc, diferents usos dels recursos obtinguts del karité. En tercer lloc, l'estudi del procés i l'aportació de metodologies optimitzades per aconseguir una major eficiència. Finalment, s'analitza la situació actual de mercat, exposant les principals amenaces i oportunitats. Es conclou que, tot i la difícil situació en el sector, el mercat del karité ofereix grans oportunitats. Per assolir-les, l'educació de la població, la disposició de legislació eficient i la captació de fonts de finançament estables són essencials. Les cooperatives destacarien com la millor opció global per al mercat.
Nota: Premi UAB de la Fundació Autònoma Solidària (FAS) als millors Treballs de Fi de Grau sobre desenvolupament sostenible i justícia global, per grau i per àmbit de coneixement. 4a Edició, curs 2019/2020
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Anglès
Titulación: Biologia Ambiental [2500251]
Plan de estudios: Grau en Biologia Ambiental [813]
Documento: Treball final de grau ; Text
Materia: Circular Economy ; Shea butter market ; Shea tree ; Economía circular ; Manteca de karité ; Mercado de karité ; Arbol de karité ; Mantega de karité ; Mercat de karité ; Arbre de karité ; Vitellaria paradoxa



TFG
33 p, 674.3 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Trabajos de Fin de Grado > Facultat de Biociencias. TFG
Documentos de investigación > Trabajos de Fin de Grado > Premios UAB. TFG

 Registro creado el 2021-05-19, última modificación el 2022-10-22



   Favorit i Compartir