A value-based approach to agent-based simulation for policy assessment : an exploration in the water domain
Perelló-Moragues, Antoni
Noriega Blanco-Vigil, Pablo, dir.
Robles, Sergi, dir.

Fecha: 2020
Resumen: La creació de polítiques públiques és una activitat motivada per valors. Des de la avaluació d'estats del món a l'elecció de l'acció apropiada sota unes circumstàncies determinades, els valors estan presents a l'hora de decidir si quelcom és bo o no. Així, els valors juguen un paper en el disseny de polítiques, però també ho fan en el comportament dels individus que seran afectats per una política. Donat que aquestes decisions motivades por valores poden tenir conseqüències socials significatives, és recomanable avaluar les polítiques públiques abans de la seva promulgació. Assumint que la simulació basada en agents és una metodologia potent per aquest propòsit, la necessitat d'un marc conceptual que inclogui valors en els sistemes de simulació de polítiques és clara. De manera interessant, això porta a explorar el rol dels valors en el disseny de problemes des dels fonaments, especialment pel que fa als models i a l'avaluació de resultats. Amb la finalitat d'infondre valors en els models computacionals, es proposa una metodologia: contextualitzar i traduir els valors abstractes en indicadors d'estats, i construir els simuladors envoltant d'aquestes representacions (des del conjunt d'intervencions a la seva avaluació). Aquesta proposta metodològica és il·lustrada en el domini de l'aigua, i llavors és utilitzada per abordar dos casos d'estudi mitjançant simulació: en primer lloc, la modernització de comunitats de regants a Espanya; en segon lloc, la interacció d'actors polítiques que condueix a girs en les polítiques de gestió a l'àmbit urbà. Finalment, les contribucions del marc conceptual en qüestions que estan suscitant preocupacions actualment en l'Intel·ligència Artificial, així com contribucions potencials a la gestió de l'aigua, s'expliquen com línies de treball futures.
Resumen: La creación de políticas públicas es una actividad motivada por valores. Desde la evaluación de estados del mundo a la elección de las acciones apropiadas bajo unas circunstancias determinadas, los valores están presentes a la hora de decidir si algo es bueno o no. Así, los valores juegan un papel en el diseño de políticas, pero también lo hacen en el comportamiento de los individuos que van a ser afectados por una política. Ya que estas decisiones motivadas por valores pueden tener consecuencias sociales significativas, es recomendable evaluar las políticas públicas antes de su promulgación. Asumiendo que la simulación basada en agentes es una metodología potente para este propósito, la necesidad de un marco conceptual que incluya valores en los sistemas de simulación de políticas es clara. De modo interesante, esto lleva a explorar el rol de los valores en el diseño de problemas desde sus cimientos, especialmente en lo que atañe a los modelos y a la evaluación de resultados. Con el fin de imbuir valores en los modelos computacionales, se propone una metodología: contextualizar y traducir valores abstractos en indicadores de estado, y construir los simuladores alrededor de estas representaciones (desde el conjunto de intervenciones a su evaluación). Esta propuesta metodológica es ilustrada en el dominio del agua, y es usada luego para abordar dos casos de estudio mediante simulación: en primer lugar, la modernización de comunidades de regantes en España; en segundo lugar, la interacción de actores políticos que conlleva a giros en las políticas de gestión en el ámbito urbano. Finalmente, las contribuciones del marco conceptual en cuestiones que están suscitando preocupaciones actualmente en la Inteligencia Artificial, así como contribuciones potenciales a la gestión del agua, se explican como líneas de trabajo futuras.
Resumen: Policy-making is a value-driven activity. From the assessment of states of the world to the choice of the appropriate actions to do under given circumstances, values are present in deciding whether something is good or not. Thus, values are involved in policy design, but also in the behaviour of those individuals who are going to be affected by a policy. Since these value-driven choices in policy-making may have significant social consequences, it is advisory to assess policies prior to their enactment. Assuming that agent-based simulation is a powerful methodology for this purpose, the need of a conceptual framework that includes values into policy simulator systems is clear. Interestingly, this leads to explore the role of values in problem design from the ground, especially the model and the outcome assessment. In order to imbue values into computational models, a methodology is proposed: contextualise and translate abstract values into state indicators, and build the simulator around these representations (from the set of interventions to the their assessment). This methodology proposal is illustrated in the water domain, and is used to address two case studies by means of simulation: the first, the modernisation of farmer communities in Spain; and second, the interaction of policy actors that lead to management policy shifts in the urban context. Finally, the contributions of the framework in issues that are raising concerns in Artificial Intelligence nowadays, as well as potential contributions to water management, are explained as future work lines.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Anglès
Colección: Programa de Doctorat en Informàtica
Documento: Tesi doctoral ; Text ; Versió publicada
Materia: Simulació basada en agents ; Simulación basada en agentes ; Agent-based simulation ; Avaluació de polítiques ; Evaluación de políticas ; Policy assessment ; Socio-hidrologia ; Socio-hidrología ; Socio-hydrology ; Tecnologies

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/670736


218 p, 3.2 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Tesis doctorales

 Registro creado el 2021-05-28, última modificación el 2022-11-20



   Favorit i Compartir