El paper de la ficció i les distopies en les representacions sobre l'organització social. Un estudi de casos múltiples a l'educació secundària a partir dels relats de l'alumnat
Pascual Moncada, Yolanda
Santisteban, Antoni, dir.

Data: 2021
Resum: Aquesta investigació indaga en les representacions sobre l'organització social de l'alumnat a partir de la seva aproximació als relats de ficció, el que ens permet plantejar una investigació fonamentada en la pràctica d'ensenyament i aprenentatge de les ciències socials. Des de la perspectiva de l'ensenyament volem fer ús de les distopies, molt presents en els mitjans de comunicació digitals i amb força influència en el jovent. La perspectiva de l'aprenentatge es concreta en els relats de l'alumnat, en els seus testimonis, en els seus escrits i en les seves reflexions. La distopia ens ha dut a moure'ns entre la realitat i la ficció, esdevenint una temàtica que ha donat lloc a una crítica social contemporània, que a la vegada ens permet connectar amb l'educació per al futur, però també del present, convertint-se en una eina molt útil. En la recerca ens permet apropar-nos a les representacions socials de l'alumnat i a les seves possibilitats de canvi. Quant a la innovació educativa és una estratègia magnífica per treballar a partir de problemes o conflictes socials. El conjunt de la nostra anàlisi qualitativa amb mètodes mixtes, dona com a resultat una investigació diacrònica, que començà el 2013, amb un context diferent, fins l'actualitat, amb un recull de dades en tres moments puntuals.
Resum: Esta investigación indaga en las representaciones sobre la organización social del alumnado a partir de su aproximación a los relatos de ficción, que nos permite plantear una investigación fundamentada en la práctica de la enseñanza y aprendizaje de las ciencias sociales. Desde la perspectiva de la enseñanza hemos querido utilizar las distopías, muy presentes en los medios de comunicación digitales y con mucha influencia en los jóvenes. La perspectiva del aprendizaje se concreta en los relatos del alumnado, en sus testimonios, en sus escritos y en sus reflexiones. La distopía nos ha permitido situarnos entre la realidad y la ficción, convirtiéndose en un tema que ha dado lugar a una crítica social contemporánea, que a su vez nos permite conectar con la educación para el futuro, pero también del presente, transformándose en una herramienta muy útil. En la investigación, nos permite acercarnos a las representaciones sociales del alumnado y a sus posibilidades de cambio. En cuanto a la innovación educativa es una estrategia magnífica para trabajar a partir de problemas o conflictos sociales. El conjunto de nuestro análisis cualitativo con métodos mixtos, da como resultado una investigación diacrónica, que empieza en el 2013, con un contexto diferente, hasta la actualidad, con una recopilación de datos en tres momentos puntuales.
Resum: This research explores students' representations of social organisation through their approach to fictional stories, which allows us to propose an investigation based on the practice of teaching and learning in social sciences. From the perspective of teaching, we wanted to use dystopias, which are very present in the digital media and have a strong influence on young people. The learning perspective is embodied in the students' stories, in their testimonies, in their writings and in their reflections. Dystopia has allowed us to situate ourselves between reality and fiction, becoming a theme that has given rise to a contemporary social critique, which in turn allows us to connect with education for the future, but also for the present, becoming a very useful tool. In research, it allows us to get closer to the social representations of students and their possibilities for change. In terms of educational innovation, it is a magnificent strategy for working on the basis of social problems or conflicts. The whole of our qualitative analysis with mixed methods results in a diachronic research, starting in 2013, with a different context, up to the present day, with a data collection at three points in time.
Resum: Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Educació.
Llengua: Català
Col·lecció: Programa de Doctorat en Educació
Document: Tesi doctoral ; TEXT ; Versió publicada
Matèria: Distopia ; Distopya ; Tales ; Relats ; Relatos ; Organització social ; Organización social ; Social organization ; Ciències Socials

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/672585


247 p, 2.1 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2021-12-15, darrera modificació el 2022-01-09   Favorit i Compartir