Google Scholar: citas
Analysis of amino acid mixtures by voltammetric electronic tongues and artificial neural networks
Faura, Georgina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
González-Calabuig, Andreu (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
Valle Zafra, Manuel del (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)

Fecha: 2016
Resumen: A new voltammetric electronic tongue formed with graphite-epoxy composite electrodes which were modified with metal-oxide nanoparticles is presented for the quantification of tryptophan, tyrosine and cysteine aminoacid mixtures. The signals were obtained by cyclic voltammetry, and data was processed using two different chemometric techniques, artificial neural networks and partial least squares regression, for comparison purposes. Before performing artificial neural networks data was compressed by fast Fourier transform or discrete wavelet transform. The best results were attained using artificial neural networks with previous fast Fourier transform compression of the data with a normalized root-mean-square error of 0. 032 (n=15) for the external test subset. The present method shows results comparable to other similar approaches, but with a much easier sampling process for the training set and new electrode modifiers to form the voltammetric sensors.
Ayudas: Ministerio de Economía y Competitividad CTQ2013-41577-P
Derechos: Aquest material està protegit per drets d'autor i/o drets afins. Podeu utilitzar aquest material en funció del que permet la legislació de drets d'autor i drets afins d'aplicació al vostre cas. Per a d'altres usos heu d'obtenir permís del(s) titular(s) de drets.
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió sotmesa a revisió
Materia: Amino acid ; Artificial neural network ; Electronic tongue ; Metal oxide ; Voltammetric sensors
Publicado en: Electroanalysis, Vol. 28, issue 8 (Aug. 2016) , p. 1894-1900, ISSN 1521-4109

DOI: 10.1002/elan.201600055


Preprint
8 p, 686.5 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2022-01-23, última modificación el 2025-12-24



   Favorit i Compartir