Utilidad de la Herniectomía y Discectomía Percutánea guiada por Tomografía Computarizada
Cifrián Pérez, Manuel
Martínez Noguera, Antonio, dir.
García Vila, José Hermenegildo, dir.
Martínez Noguera, Antonio, dir.

Fecha: 2021
Resumen: L'objectiu principal d'aquest estudi és avaluar l'eficàcia de la herniectomía percutània guiada mitjançant TC i fluoroscòpia. Es tracta d'un nou tipus de tractament alternatiu a la cirurgia, i que en el nostre cas hem avaluat per a pacients que presenten dolor radicular causat per hèrnia discal lumbar i refractari a tractament conservador. Per a l'avaluació de l'efectivitat i viabilitat d'aquesta tècnica hem seguit en detall a 132 pacients amb lumbociatàlgia i dolor radicular concordant amb hèrnia discal, i amb absència de millora amb tractament mèdic conservador correctament realitzat. L'estudi busca anar més enllà de mesurar l'evolució de el dolor en cada pacient, caracteritzant també l'evolució en la seva qualitat de vida i en la seva capacitat funcional. Per al mesurament de el dolor s'utilitza l'escala de puntuació d'EVA, per a la de qualitat de vida s'usa el EuroQol-5D-3L (EQ), i per la capacitat funcional l'Índex de Discapacitat d'Oswestry (ODI). Les diferents avaluacions es van aplicar en la consulta inicial, després del tractament, i amb un seguiment a el mes, 3 mesos, 6 mesos i 12 mesos post intervenció. L'anàlisi estadística mostra una disminució significativa de el dolor mesurat a través de l'EVA, així com una millora significativa en la qualitat de vida i la capacitat funcional (mesures pel EQ i el ODI) respecte a la determinació inicial. Aquesta millora en les diferents dimensions no només és persistent sinó que a més resulta progressiva en el temps de seguiment, el que està relacionat amb l'agressivitat mínima de la tècnica. Les mesures de qualitat de vida i capacitat funcional aporten una visió més detallada dels efectes del tractament. Destaca per exemple una millora generalitzada particularment marcada en la dimensió d'ansietat / depressió, el que interpretem també com a conseqüència d'un tractament que deixa mínimes seqüeles en el pacient. El nostre estudi conclou que la herniectomía i discectomia percutània guiada per TC és un tractament eficaç i segur de la síndrome radicular lumbar refractari a tractament rehabilitador, podent realitzar-se en lloc de la cirurgia, i limitant la cirurgia de raquis als casos que no evolucionin favorablement.
Resumen: El objetivo principal de este estudio es evaluar la eficacia de la herniectomía percutánea guiada mediante TC y fluoroscopia. Se trata de un nuevo tipo de tratamiento alternativo a la cirugía, y que en nuestro caso hemos evaluado para pacientes que presentan dolor radicular causado por hernia discal lumbar y refractario a tratamiento conservador. Para la evaluación de la efectividad y viabilidad de esta técnica hemos seguido en detalle a 132 pacientes con lumbociatalgia y dolor radicular concordante con hernia discal, y con ausencia de mejoría con tratamiento médico conservador correctamente realizado. El estudio busca ir más allá de medir la evolución del dolor en cada paciente, caracterizando también la evolución en su calidad de vida y en su capacidad funcional. Para la medición del dolor se utiliza la escala de puntuación de EVA, para la de calidad de vida se usa el EuroQol-5D-3L (EQ), y para la capacidad funcional el Índice de Discapacidad de Oswestry (ODI). Las distintas evaluaciones se aplicaron en la consulta inicial, tras el tratamiento, y con un seguimiento al mes, 3 meses, 6 meses y 12 meses post intervención. El análisis estadístico muestra una disminución significativa del dolor medido a través del EVA, así como una mejoría significativa en la calidad de vida y la capacidad funcional (medidas por el EQ y el ODI) respecto a la determinación inicial. Esta mejoría en las distintas dimensiones no solo es persistente sino que además resulta progresiva en el tiempo de seguimiento, lo que está relacionado con la agresividad mínima de la técnica. Las medidas de calidad de vida y capacidad funcional aportan una visión más detallada de los efectos del tratamiento. Destaca por ejemplo una mejoría generalizada particularmente marcada en la dimensión de ansiedad/depresión, lo que interpretamos también como consecuencia de un tratamiento que deja mínimas secuelas en el paciente. Nuestro estudio concluye que la herniectomía y discectomía percutánea guiada por TC es un tratamiento eficaz y seguro del síndrome radicular lumbar refractario a tratamiento rehabilitador, pudiendo realizarse en lugar de la cirugía, y limitando la cirugía de raquis a los casos que no evolucionen favorablemente.
Resumen: The main objective of this study is to evaluate the efficacy of CT- and fluoroscopy-guided percutaneous herniectomy. It is a new type of alternative treatment to surgery, and in our case, we have evaluated the treatment for patients with radicular pain caused by lumbar disc herniation that showed no improvement after conservative medical treatment. For the evaluation of the effectiveness and viability of this technique we have assessed 132 patients with herniated disc radicular pain, and with no improvement with conservative medical treatment correctly performed. The study seeks to go beyond measuring the evolution of pain in each patient, also characterizing the evolution of their quality of life and their functional capacity. The VAS score scale is used to measure pain, the EuroQol-5D-3L (EQ) is used for quality of life assessment, and the Oswestry Disability Index (ODI) is used for functional capacity evaluation. The different evaluations were applied in the initial consultation, after the treatment, and with a follow-up at one month, 3 months, 6 months and 12 months after the intervention. Statistical analysis shows a significant decrease in pain measured through the VAS, as well as a significant improvement in quality of life and functional capacity (measured by the EQ and ODI) compared to the initial determination. This improvement in the different dimensions is not only persistent but is also progressive in the follow-up time, which is related to the minimal aggressiveness of the technique. Quality of life and functional capacity measurement provide a more detailed evaluation of the effects of the treatment. For example, a particularly marked generalized improvement in the anxiety / depression dimension stands out, which we also interpret as a consequence of a treatment that leaves minimal sequelae in the patient. Our study concludes that CT- and fluoroscopy-guided percutaneous herniectomy and discectomy is an effective and safe treatment of lumbar radicular syndrome refractory to conservative treatment, that can be performed instead of surgery, limiting spinal surgery to cases that do not progress favorably.
Nota: Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Medicina
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Castellà
Colección: Programa de Doctorat en Medicina
Documento: Tesi doctoral ; Text ; Versió publicada
Materia: Herniectomia ; Herniectomía ; Herniectomy ; Discectomia ; Discectomía ; Discectomy ; Percutània ; Percutánea ; Percutaneous ; Ciències de la Salut

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/673219


96 p, 3.8 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Tesis doctorales

 Registro creado el 2022-01-25, última modificación el 2023-01-07



   Favorit i Compartir