Web of Science: 20 citas, Scopus: 23 citas, Google Scholar: citas,
Agreement among Mediterranean Diet Pattern Adherence Indexes : MCC-Spain Study
Olmedo-Requena, Rocío (Universidad de Granada)
González-Donquiles, Carmen (Universidad de León)
Davila-Batista, Veronica (Universidad de León)
Romaguera, Dora (CIBER Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición)
Castelló, Adela (Universidad de Alcalá)
Molina de la Torre, Antonio José (Universidad de León)
Amiano, Pilar (Biodonostia Osasun Ikerketako Institutura (País Basc))
Dierssen-Sotos, Trinidad (Instituto de Investigación Marqués de Valdecilla)
Guevara, Marcela (Instituto de Salud Pública de Navarra)
Fernández-Tardon, Guillermo (Universidad de Oviedo)
Lozano-Lorca, Macarena (Universidad de Granada)
Alguacil, Juan (Universidad de Huelva)
Peiró, Rosana (Fundación para el Fomento de la Investigación Sanitaria y Biomédica de la Comunitat Valenciana)
Huerta, José María (Consejo Regional de Salud de Múrcia)
Gracia-Lavedan, Esther (Universitat Pompeu Fabra)
Aragonés, Nuria (Consejeria de Sanidad de Madrid)
Fernández-Villa, Tania (Universidad de León)
Solans, Marta (Institut Català d'Oncologia)
Gomez-Acebo, Ines (Instituto de Investigación Marqués de Valdecilla)
Castaño-Vinyals, Gemma (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques)
Kogevinas, M (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques)
Pollán, Marina (Centro Nacional de Epidemiología (Madrid))
Martín, Vicente (Universidad de León)

Fecha: 2019
Resumen: There are many different methods used to measure the degree of adherence to a Mediterranean diet (MD), limiting comparison and interpretation of their results. The concordance between different methodologies has been questioned and their evaluation recommended. The aim of this study was to evaluate the agreement among five indexes that measure adherence to a Mediterranean dietary pattern. The study population included healthy adults selected in the Multi-Case Control Spain (MCC-Spain) study recruited in 12 provinces. A total of 3640 controls were matched to cases by age and sex. To reach the aim, the following scores of adherence to a Mediterranean dietary pattern were calculated: Mediterranean diet score (MDS), alternative Mediterranean diet (aMED), relative Mediterranean diet (rMED), dietary score (DS) and literature-based adherence score (LBAS). The relative frequency of subjects with a high level of adherence to a MD varied from 22% (aMED index) to 37. 2% (DS index). Similarly, a high variability was observed for the prevalence of a low level of MD: from 24% (rMED) to 38. 4% (aMED). The correlation among MDS, aMED and rMED indexes was moderate, except for MDS and aMED with a high coefficient of correlation 0. 75 (95% CI 0. 74-0. 77). The Cohen's Kappa coefficient among indexes showed a moderate-fair concordance, except for MDS and aMED with a 0. 56 (95% CI 0. 55-0. 59) and 0. 67 (95% CI 0. 66-0. 68) using linear and quadratic weighting, respectively. The existing MD adherence indexes measured the same, although they were based on different constructing algorithms and varied in the food groups included, leading to a different classification of subjects. Therefore, concordance between these indexes was moderate or low.
Ayudas: Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades PI11/01403
Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades PI11/01889
Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades PI11/00226
Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades PI11/01810
Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades PI11/02213
Ministerio de Economía, Industria y Competitividad RD12/0036/0036
Generalitat de Catalunya 2014SGR647
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Adherence ; Mediterranean diet pattern ; Indexes ; Agreement
Publicado en: Nutrients, Vol. 11 (february 2019) , ISSN 2072-6643

DOI: 10.3390/nu11030488
PMID: 30813581


13 p, 971.4 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2022-02-07, última modificación el 2024-04-01



   Favorit i Compartir