Web of Science: 22 citas, Scopus: 27 citas, Google Scholar: citas,
Production of Biologically Active Cecropin A Peptide in Rice Seed Oil Bodies
Montesinos Barreda, Laura (Universitat de Girona. Institut de Tecnologia Agroalimentària)
Bundó Barberà, Mireia (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Izquierdo, Esther (Biochimie et Physiologie Moléculaire des Plantes. Mass Spectrometry Proteomics Platform)
Campo, Sonia (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Badosa Romañó, Esther (Universitat de Girona. Institut de Tecnologia Agroalimentària)
Rossignol, Michel (Biochimie et Physiologie Moléculaire des Plantes. Mass Spectrometry Proteomics Platform)
Montesinos Seguí, Emilio (Universitat de Girona. Institut de Tecnologia Agroalimentària)
San Segundo, Blanca (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Coca López, María (Centre de Recerca en Agrigenòmica)

Fecha: 2016
Resumen: Cecropin A is a natural antimicrobial peptide that exhibits fast and potent activity against a broad spectrum of pathogens and neoplastic cells, and that has important biotechnological applications. However, cecropin A exploitation, as for other antimicrobial peptides, is limited by their production and purification costs. Here, we report the efficient production of this bioactive peptide in rice bran using the rice oleosin 18 as a carrier protein. High cecropin A levels were reached in rice seeds driving the expression of the chimeric gene by the strong embryo-specific oleosin 18 own promoter, and targeting the peptide to the oil body organelle as an oleosin 18-cecropin A fusion protein. The accumulation of cecropin A in oil bodies had no deleterious effects on seed viability and seedling growth, as well as on seed yield. We also show that biologically active cecropin A can be easily purified from the transgenic rice seeds by homogenization and simple flotation centrifugation methods. Our results demonstrate that the oleosin fusion technology is suitable for the production of cecropin A in rice seeds, which can potentially be extended to other antimicrobial peptides to assist their exploitation.
Ayudas: Ministerio de Ciencia e Innovación EUI2008-03769
Ministerio de Ciencia e Innovación EUI2008-03572
Ministerio de Economía y Competitividad BIO201232838
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicado en: PloS one, Vol. 11, Num. 1 (January 2016) , art. e0146919, ISSN 1932-6203

DOI: 10.1371/journal.pone.0146919
PMID: 26760761


18 p, 2.3 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias > CRAG (Centro de Investigación en Agrigenómica)
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2022-02-07, última modificación el 2022-03-26



   Favorit i Compartir